Kaste ut juletreet

Når skal juletreet ut?

Mange bruker dagen i dag til å kvitte seg med juletreet. Her ser du hva tradisjonen sier, og hvordan du blir kvitt treet gratis.

HENTES: I noen kommuner slipper du å frakte juletreet selv. Foto: Shutterstock/NTB
HENTES: I noen kommuner slipper du å frakte juletreet selv. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Noen kaster ut juletreet umiddelbart etter at jula er over, andre på første arbeidsdag over nyttår. De mer tradisjonsbundne blant oss mener at enten 13. eller 20. dag jul er det riktige.

I tillegg har hver enkelt kommune sine egne hente- og avleveringstider som ikke nødvendigvis samsvarer med de fristene tradisjon og historie setter.

Dette sier historien

Avdelingsdirektør og kulturhistoriker Anne Kristin Moe ved Nordfjord Folkemuseum har god oversikt for de som vil følge i formødrenes og -fedrenes fotspor og kjenne på historiens julesus.

Først rydder hun av veien en utbredt misforståelse: At jula og de påfølgende dagene følger kirkeåret.

– Kirkeåret varer helt fram til kyndelsmesse, altså 2. februar. Dermed har ikke tradisjonen med 13. og 20. dag jul noe med dette å gjøre, uttalte hun til Dinside da vi omtalte temaet forrige gang.

HISTORISK: Anne Kristin Moe ved Nordfjord Folkemuseum oppklarer mysteriet med 13. og 20. dag. Foto: NORSK FOLKEMUSEUM
HISTORISK: Anne Kristin Moe ved Nordfjord Folkemuseum oppklarer mysteriet med 13. og 20. dag. Foto: NORSK FOLKEMUSEUM Vis mer

– Men hvorfor står det mellom 13. og 20. dager?

– Den sjette januar var juledag etter den gamle julianske kalenderen. Etter overgangen til den gregorianske kalenderen ble den hetende trettende dag jul. Men dagen ble også kalt hellige tre kongers dag, gamle juledag, epifani og Kristi åpenbaringsdag. Dagen markerer slutten på jula i mange land, og hos katolikkene markerte den overgang fra faste til karnevalstid, forklarte Moe.

To forskjellige tradisjoner

Tjuendedagen har en annen historisk forklaring.

- Denne dagen er den såkalte oktavdagen til trettendedagen. En oktav er i kristen, liturgisk sammenheng en periode på åtte dager som følger etter en viktig festdag i kirkeåret. I dette tilfellet tolvte dagen, som tidligere var julaften.

Ikke helt lett å bli klok på for en ikke-historiker. Men er det så nøye, da?

- Det er vel egentlig snakk om to forskjellige tradisjoner og ritualer, sånn sett kan du jo velge, men at 13. januar, som jo er tyvende dag jul, er absolutt siste frist, skrev signaturen «Gjest Gjest» på SOL Guru i november 2008.

Sjekk kommunen din

Reglene for avlevering og henting varierer fra kommune til kommune. Det kan derfor være lurt å sjekke nettsidene deres eller ta en telefon til renovasjonsselskapet.

I Oslo kommune hentes juletrær fra 6. til 12. januar 2021.

I Bergen er det i år som i fjor gratis selvlevering av juletrær i hele januar og februar. For de som bor i sentrum tar den mobile gjenvinningsstasjonen med seg trær.

Trondheim Renholdsverk henter trærne sammen med vanlig restavfall for husholdninger med små søppelbeholdere fra uke 2, mens for de med containere, må treet settes ut senest 17. januar. Det blir dermed hentet i løpet av uke 3, informerer TRV. Renholdsverket understreker at trærne ikke skal støttes mot containerne, da dette forhindrer søppeltømmingen.

I Stavanger hentes juletrærne i uke 1 og 2, samme dag som avfallsdunken tømmes.

Sist oppdatert 1.1.2021

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer