Kaste ut juletreet

Når skal juletreet ut?

Mange bruker dagen i dag til å kvitte seg med juletreet. Her ser du hva tradisjonen sier, og hvordan du blir kvitt treet gratis.

HENTES: I noen kommuner slipper du å frakte juletreet selv. Foto: Shutterstock/NTB
HENTES: I noen kommuner slipper du å frakte juletreet selv. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Noen kaster ut juletreet umiddelbart etter at jula er over, andre på første arbeidsdag over nyttår. De mer tradisjonsbundne blant oss mener at enten 13. eller 20. dag jul er det riktige.

I tillegg har hver enkelt kommune sine egne hente- og avleveringstider som ikke nødvendigvis samsvarer med de fristene tradisjon og historie setter.

Dette sier historien

Avdelingsdirektør og kulturhistoriker Anne Kristin Moe ved Nordfjord Folkemuseum har god oversikt for de som vil følge i formødrenes og -fedrenes fotspor og kjenne på historiens julesus.

Først rydder hun av veien en utbredt misforståelse: At jula og de påfølgende dagene følger kirkeåret.

– Kirkeåret varer helt fram til kyndelsmesse, altså 2. februar. Dermed har ikke tradisjonen med 13. og 20. dag jul noe med dette å gjøre, uttalte hun til Dinside da vi omtalte temaet forrige gang.

– Men hvorfor står det mellom 13. og 20. dager?

– Den sjette januar var juledag etter den gamle julianske kalenderen. Etter overgangen til den gregorianske kalenderen ble den hetende trettende dag jul. Men dagen ble også kalt hellige tre kongers dag, gamle juledag, epifani og Kristi åpenbaringsdag. Dagen markerer slutten på jula i mange land, og hos katolikkene markerte den overgang fra faste til karnevalstid, forklarte Moe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer