Når vasket du kaffemaskinen sist?

Den bør renses jevnlig. Det er like lett som å lage en kaffe!

En Nespresso maskin bør avkalkes cirka to ganger i året.  Foto: Per Ervland
En Nespresso maskin bør avkalkes cirka to ganger i året. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vær helt ærlig nå: Når renset du kapselmaskinen sist....? Om du har gjort det i løpet av den siste tiden, hvor lengde var det siden du renset maskinen før det?

Du også, ja..? Det går nokså lang tid mellom hver maskinrens? La oss i alle fall håpe at du innrømmer at det går lang tid mellom hver rens, og ikke tenker: "Å?! Må den renses..?".

La oss bare si det slik at det er viktig å rense kapselmaskinen. Se bort ifra alle bakterier som dukker opp underveis, men tenk at en ren kaffemaskin kan være forskjellen mellom en god kopp kaffe og en ekkel kopp kaffe. Og det er en enkel sak å rengjøre en maskin, like enkelt som å lage en kaffe.

DinSide har snakket med eksperter fra Nespresso, Nestlé Dolce Gusto og OBH Nordica, som alle selger kapselmaskiner, og fått deres rengjøringstips.

Les også: DinSide.no har testet kapselmaskiner

Nespresso: Rengjøringsett tilpasset hver maskin

I kapselmaskiner er ikke kaffen i kontakt med maskinen. Men maskinen må renses for hardhet i vannet på grunn av kalk. Høy temperatur på vannet kan gi kalkavleiringer, og kalk i pumpen vil gjøre maskinen tett.

- Hvordan blir man så kvitt dette?

- Man kan kjøpe kalkavleiringssett overalt, men vi tilbyr også rengjøringssett som er tilpasset hver enkelt Nespresso maskin. Her følger også en fullstendig beskrivelse på hvordan man går fram. Kort fortalt blander man væsken i vannet, og kjører den gjennom maskinen to ganger. Så kjører man vanlig vann gjennom en gang, for å rense, forklarer Kristen A. Hovland, nordensjef i Nespresso.

Han legger til at dette bør gjøres cirka hver 600ende kopp. For de som ikke går rundt og teller antall kaffekopper de drikker (!), sier Hovland at det tilsvarer cirka hver sjette måned hos dem som har et vanlig kaffeforbruk, og drikker cirka tre kopper om dagen.

Hos Nespresso kan du melde deg på for å motta varsel på e-post om avkalking.

- Hva skjer hvis man ikke renser maskinen?

- Over tid vil kalkrestene føre til to ting: For det første vil maskinens yteevne gå ned, og kvaliteten på kaffen blir dårligere. Nummer to, når maskinen ikke er ren må den jobbe hardere. Det sliter på maskinen og den får kortere levetid, sier Hovland.

Les også: Store prisforskjeller på kapselkaffe

Dolce Gusto: Maskinen kan bli tett

Hvis man ikke avkalker kaffemaskinen regelmessig, vil smaken på kaffen påvirkes, presiserer kommunikasjonssjef i Nestlé Norge, Marianne Hardeng Aaberg. Hun anbefaler at man gjør dette hver 3.- 4. måned, avhengig av hardheten på vannet.

- Hvordan går man frem for å rengjøre en Dolce Gusto maskin?
Her er rådene:

  • Skyll brettet som koppen står på og kapselholderen med vann eller vask de i oppvaskmaskin.
  • Vannbeholderen skal kun skyldes med vann og vaskes med oppvaskbørste. Ikke sett vannbeholder i oppvaskmaskinen.
  • Rengjør maskinen ved å kjøre gjennom med varmt vann uten kapsel i 10 sekunder (kapselhendel må være lukket og lampe lyse grønt kontinuerlig for å få varmt vann).
  • Vask maskinen med klut utvendig.
Hvis vannet begynner å renne tregere enn vanlig er det tegn på at maskinen må avkalkes, som altså bør gjøres hver 3.- 4. måned.

Slik går du fram:

  • Ta nålen som er festet til maskinen eller som ligger i liten pose som følger maskinen ved kjøp, og stikk opp i den lille dysen ved kapselholderen for å åpne evt tett rør.
  • Bland innhold i avkalkningspose med 1 liter vann. Hell i vannbeholder og kjør gjennom med varmt vann 45 sekunder, og kaldt vann i 45 sekunder. Stopp i 5 minutter. Skyll maskinen ved å kjøre gjennom med rent vann, 45 sekunder varmt vann og 45 sekunder kaldt vann. Vask av maskinen med klut. Avkalkningsmiddel kan bestilles på www.dolce-gusto.no

Les også: Mye søppel med kapselmaskiner

OBH Nordica: - Maskinen ødelegges ikke

Har du en Martello kapselmaskin fra OBH Nordica følger du disse vaskerådene:

  • Det følger med en ”dummy” plastkapsel som settes inn da den ikke starter uten kapsel. I Norge er det minimalt med kalk i vannet, så det holder å kjøre gjennom med bare vann, ifølge OBH Nordica.
  • Det følger også med en tynn pinne som man kan stake opp i røret der kaffen kommer ut.
  • Bruker du 3-4 kapsler om dagen, anbefaler OBN Nordica å rengjøre maskinen en gang i måneden.
- Hva skjer om man ikke renser denne kapselmaskinen?

- Eneste konsekvens kan være at røret der kaffen kommer ut tetter seg. Maskinen i seg selv er ikke noe problem, sier Arne Finsnes i OBH Nordica.

Nordmenn får rett og slett ikke nok kaffe

Denne artikkelen handler om rensing av kapselmaskiner. Tradisjonelle kaffetraktere rengjøres på andre måter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer