Ned 4,2 prosent

Ferske boligpristall viser at prisene har falt med 4,2 prosent siste måned.

Klar nedgang i boligmarkedet i oktober. Foto: Kim Jansson
Klar nedgang i boligmarkedet i oktober. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Vi ser at folk er usikre og redde, og det gjør dem handlingslammet.Thorbjørn Ek, nestleder i EFF


Boligpristallene for oktober ble lagt frem av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i dag. For siste måned viser tallene at korrigert for sesongvariasjoner har prisene falt med 2,9 prosent. Dette er svært mye.

- Dette er det største enkeltfallet vi noensinne har registrert i statistikken, sier leder i NEF, Christian Dreyer.

Riktignok går ikke den månedlige statistikken lenger tilbake enn til 2001, og siden den gang har boligmarkedet hatt en volsom opptur. Men situasjonen er ille.

Større fall enn forventet

- Prisene i oktober falt mye mer enn forventet. Det er en dramatisk forverring, sier Dreyer.

Han varsler at om ikke bankene endrer sin utlånspraksis, kan situasjon bli betydelig verre.

- Vi vil få en tøff tid framover, og det er viktig at ikke den blir forsterket av unødvendige grep fra bankene, sier han.

Les også: Ber om ekstraordinære tiltak i boligmarkedet nå

Nesteleder i EFF, Thorbjørn Ek, er enig at det er unormalt tunge tider i markedet nå.

- Ja, det er dramatisk. Vi ser at folk er usikre og redde, og det gjør dem handlingslammet, sier Ek.

Disse faller mest

Eneboliger falt med 5,1 prosent, men delte boliger kommer dårligere ut. Fallet her har vært på 5,3 prosent.

Leiligheter som tidligere har falt mer enn delte- og eneboliger, sank med 3,7 prosent.

Byene som sliter mest

I Bergen faller prisene med hele 7 prosent fra 07 til 08. I samme periode har prisene falt med 6 prosent i Tromsø og 4 prosent i Trondheim. Bare siste måned har boligprisene i Oslo sunket med 3 prosent.

Stavanger og Sandnes holder fortsatt stand på årsbasis. Mot snittet i fjor holder Sandnes seg fortsatt på + 5 prosent, og Stavanger på + 4 prosent.

Sjekk hvor mye din bolig er verdt med DinSides boligverdikalkulator.

Snittpriser per kvadratmeter i 2007 sammenlignet med snittprisene så langt i 2008 er ikke direkte lystig informasjon for boligeiere.
Snittpriser per kvadratmeter i 2007 sammenlignet med snittprisene så langt i 2008 er ikke direkte lystig informasjon for boligeiere. Vis mer


Færre solgte

Boligmarkedet rammes ikke bare av at prisene faller. Det blir også vanskeligere å selge bolig. Selv om det er rekordmange boliger til salgs nå, så har antall solgte boliger falt med 35 prosent fra oktober i fjor til oktober i år.

Siste utgave av BoligMetteret fra Eiendomsmegler 1, viser at det er 34 prosent flere boliger til salgs nå enn det var på samme tid i fjor.

Tunge tider

Nedgangen i oktober kommer ikke akkurat som julekvelden på kjerringa. I hele høst har nedgangen vært klar.

I september falt prisene med 1,7 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned 0,8 prosent den måneden.

I tillegg til lavere priser i markedet, har også salget av boliger fått seg en real brems. Ikke nok med at det ligger nær rekordmange boliger ute for salg på Finn.no, men salget av nye boliger har nesten stoppet helt opp. De to siste månedene har bare to prosent av nye boliger blitt solgt, ifølge analyseselkapet Econ Pöyry.

Store deler av eiendomsbransjen kjenner fallende boligpriser og finanskrise på kroppen. Fredag kom meldingen om at et av landets største meglerselskaper, Notar, vil legge ned hele 26 kontorer rundt omkring i landet. Det går ut over jobbene til cirka 100 personer.

Les også: Slik rammer bolignedturen deg

Boligtallene i denne artikkelen er hentet fra statistikk publisert av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), FINN.no, og Econ Pöyry.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer