CE-merke

Nei, CE-merket er ingen kvalitetsgaranti

Og det er ikke sjelden at produkter er CE-merket uten å være produsert som CE-merket krever.

CE-MERKER KAN VÆRE FEIL ELLER FALSKE: CE-merket sier ingenting om kvalitet, det sier kun at produktet skal være produsert etter gjeldende regler. Om det ikke er et falskt eller feil CE-merke, da ... Foto: Kristin Sørdal/Dinside
CE-MERKER KAN VÆRE FEIL ELLER FALSKE: CE-merket sier ingenting om kvalitet, det sier kun at produktet skal være produsert etter gjeldende regler. Om det ikke er et falskt eller feil CE-merke, da ... Foto: Kristin Sørdal/Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste leker og elektroniske produkter er utstyrt med et CE-merke.

Men vet du egentlig hva det betyr? Og kan det si noe om kvaliteten på produktet du vurderer å kjøpe?

– Det er ikke et kvalitetsstempel

Med jevne mellomrom kan vi lese i postlistene fra Tollvesenet at varepartier er stoppet på grunn av manglende samsvarserklæringer eller andre dokumenter.

– Det er krav til at en rekke produkter skal CE-merkes for å kunne omsettes på EØS-markedet. Eksempelvis leker, maskiner og elektroniske artikler, forteller Eli Kallevig, fungerende underdirektør i vareførselsseksjonen i Tolldirektoratet til Dinside.

– CE-merket skal være et sikkerhetsstempel som signaliserer at produktet oppfyller de krav som stilles til produktkategorien, og dette er noe Tolletaten kontrollerer som et ledd i varekontrollen, sier Kallevig videre.

Men selv om merket skal være et bevis på at produktet er produsert etter gjeldende regler for nettopp det produktet, er det likevel ikke et bevis på at produktet er av god kvalitet.

– Nei, det er det ikke. CE-merket forteller kun at sikkerhetskrav og andre direktivkrav er tilfredsstilt, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.