Nei, du bør ikke holde igjen på melet!

Det er ikke melet du bør justere deigen med, det er vannet!

IKKE HOLD IGJEN MEL! Det er en vanlig misoppfattelse at du skal holde igjen på melet og justere med det etterhvert. For best bakeresultat, bør du justere deigen med vann! Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE HOLD IGJEN MEL! Det er en vanlig misoppfattelse at du skal holde igjen på melet og justere med det etterhvert. For best bakeresultat, bør du justere deigen med vann! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert også lest det i mange oppskrifter: «Hold igjen litt på melet, for å justere deigen om den blir for løs.»

Men du må ikke tro alt du leser. Det er nemlig ikke melet du bør holde igjen på, det er vannet.

Les også: Vi har testet bakehjelpemidlene «luftigere bakst» og «ferskere bakst». Ett av dem virker, mens du kan spare deg for det andre!

Spe med vann!

- Altfor mange hjemmebakere holder igjen litt av melet for å justere til slutt, men det er dumt!

- Melet blir ikke bearbeidet nok dersom du tilsetter det på slutten av elteprosessen, forteller André Løvaas, baker hos matforskningsinstituttet Nofima.

Melet består blant annet av proteiner og det som skjer når proteinene tar opp vann, er at de begynner å hekte seg sammen. Når du starter å elte deigen, «strikkes» et glutennettverk.

«Strikkeprosessen»

Det er to typer proteiner som danner dette nettverket: Gliadiner som blir lange og seige når de eltes, og gluteniner som blir som en strikk som holder igjen når du strekker den.

Det er dette nettverket som både holder deigen sammen og som strekker seg og holder på gassen fra gjæren og stivelsen - som gjør at deigen i neste steg kan heve.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer