Spare strøm med varmepumpe?

Nei, du bruker ikke nødvendigvis mindre strøm selv om du kjøper varmepumpe

Mange fyrer bare mer.

GEVINSTEN FORSVINNER I ØKT KOMFORT: Mange velger å bruke energibesparelsen fra varmepumpa til mer varme i form av økte temperaturer og varme i flere rom, ifølge en fersk rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (Sifo). Foto: NAYPONG / NTB SCANPIX
GEVINSTEN FORSVINNER I ØKT KOMFORT: Mange velger å bruke energibesparelsen fra varmepumpa til mer varme i form av økte temperaturer og varme i flere rom, ifølge en fersk rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (Sifo). Foto: NAYPONG / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert

Strømprisene skal ifølge fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) være markant høyere enn på samme tid i fjor. De viser til en prisøkning på 53 prosent for tredje kvartal, samtidig som de presiserer at prisene i 2015 var veldig lave.

Likevel - høyere priser er en god grunn til å kutte i strømforbruket, og da tenker kanskje mange at løsningen ligger i å investere i varmepumpe.

Men om du faktisk sparer strøm på en varmepumpe, avhenger faktisk mest av deg selv.

Fyrer mer enn før

Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) så i vinter på hvordan bruken av luft til luft-varmepumper påvirker energiforbruket.

De har funnet at husholdninger som anskaffer luft til luft-varmepumpe, ikke nødvendigvis sparer energi.

I stedet for å hente inn besparelsen på fyringsutgiftene, velger mange å bruke gevinsten i besparelsen som varmepumpen gir, i økt komfort:

– De viktigste endringene som vi merker oss, er at folk øker innetemperaturen – kanskje så mye som fra 19 til 23 grader, sier Sifo-forsker Pål Strandbakken. – Mange varmer også opp større deler av boligen og de gjør det i flere av døgnets timer.

LES OGSÅ: Gir varmepumpa for dårlig effekt til huset ditt? Du kan få pengene tilbake!

Hvordan bruker du den?

Det finnes flere typer varmepumper på markedet, men det er luft til luft-varmepumpene som er de rimeligste og derfor også de vanligste i norske hjem. Det er også der den potensielle besparelsen i energiforbruk er minst.

Og det er altså denne typen varmepumper Sifo har sett på, når de har undersøkt hvordan varmepumper brukes i norske hjem - og hvordan energigevinsten hentes ut.

Undersøkelsen er bygget på kvalitative intervjuer som ikke kan generaliseres, til forskjell fra kvantitative studier som kan si noe mer om utbredelse av et fenomen.

– Vi studerte energiforbruk knyttet til varmepumper ved å se på forbrukerpraksiser, sier prosjektleder Pål Strandbakken ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til Dinside.

Utgangspunktet var eksisterende data om innkjøp av og strømforbruk for luft til luft-varmepumper.

- For å studere hvordan varmepumpene ble brukt hjemme hos folk, gjennomførte vi så kvalitative intervjuer med husholdninger, sier prosjektleder Pål Strandbakken ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Anna Barnwell, markedssjef for bolig i Enova Foto: ENOVA
Anna Barnwell, markedssjef for bolig i Enova Foto: ENOVA Vis mer

«Rebound-effekten»

- Det finnes også studier som viser at elektrisitetsforbruk reduseres med varmepumper. Den såkalte «rebound-effekten» er kjent fra annen forskning om energisparetiltak.

Hovedinntrykket til Enova er likevel at resultatet av slike tekniske installasjoner avhenger av brukeratferden. Bevisste boligeiere kan spare mye, men om man i stedet utnytter en mer effektiv løsning til å sløse mer, fordi man opplever at man har råd til det, blir naturligvis ikke energisparingen den samme, uttaler Anna Barnwell, markedssjef i Enova, til Dinside.

Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, påpeker imidlertid at resultatene fra Sifo-rapporten ikke kan generaliseres.

Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (Novap) Foto: NOVAP
Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (Novap) Foto: NOVAP Vis mer

- Det er beviselig at man sparer energi ved bruk av varmepumpe, men ja - vi vet at noen tar ut dette i økt komfort, hevder Hagemoen overfor Dinside.

Han viser til undersøkelser gjort av Statistisk sentralbyrå, hvor de har funnet en gjennomsnittlig energibesparelse på 3.900 kWh per år, i boliger større enn 150 kvadratmeter.

Litt å spare på bruk av varmepumpe

Eneboliger med varmepumpe bruker noe mindre energi enn tilsvarende boliger uten varmepumpe. For husholdninger med et boligareal på over 150 kvadratmeter er energibruken i gjennomsnitt 3 900 kWh lavere for de med varmepumpe. For eneboliger på mellom 100 og 150 kvadratmeter er forskjellen rundt 1 900 kWh. Det er imidlertid ikke så stor forskjell på strømforbruket, derimot brukes det mindre ved og olje i husholdninger med varmepumpe.

Siden luft-luft varmepumper drives av strøm, går ikke strømforbruket nødvendigvis ned – med mindre husholdningen kun bruker strøm fra før. Dessuten er det mange som bruker pumpen som nedkjøling på sommeren, noe som kan trekke forbruket opp.
(Kilde: SSB)

I SSBs undersøkelse vises det også til at ettersom luft-luft varmepumper drives av strøm, går ikke strømforbruket nødvendigvis ned – med mindre husholdningen kun bruker strøm fra før. De poengterer også, i likhet med forskerne i Sifo-rapporten, at det at mange bruker pumpen som nedkjøling på sommeren eller til klestørk - faktisk er med på å trekke forbruket opp.

Vi velger økt komfort

Hagemoen understreker også at den faktiske besparelsen vil avhenge av hvilken temperatur du har og hvor stor del av huset pumpa kan dekke.

- Noen kan bo i gamle og trekkfulle hus, hvor de har stengt av trekkfulle rom - og så kjøper de varmepumpe og tar større deler av boligen i bruke. Da sparer man ikke energi, men man får brukt større deler av boligen og økt komfort, sier Hagemoen til Dinside.

Barnwell i Enova understreker også at den lave strømprisen de siste årene også har gjort at mange er lite bevisste på hvor mye de faktisk kan spare.

- Vi må også være klar på at ikke alle som velger varmepumper gjør det for å spare energi. De gjør det kanskje nettopp for å kunne øke bokomforten. Hadde de økt komforten uten å installere varmepumpe hadde forbruket økt enda mer, sier hun til Dinside.

LES OGSÅ: Støtte til varmepumpe? Da må du passe på dette

INSTALLATØREN MÅ INFORMERE: Installatøren har et ansvar i å gi kunden opplæring i bruk og vedlikehold av varmepumpa. Det er det ikke alle som gjør like godt, ifølge Sifo-rapporten og Novap. Foto: MITSUBISHI ELECTRIC
INSTALLATØREN MÅ INFORMERE: Installatøren har et ansvar i å gi kunden opplæring i bruk og vedlikehold av varmepumpa. Det er det ikke alle som gjør like godt, ifølge Sifo-rapporten og Novap. Foto: MITSUBISHI ELECTRIC Vis mer

Leverandørene gjør ikke nok

SIFO-forsker Gunnar Vittersø, som var ansvarlig for bransjeintervjuene i rapporten, påpeker at enkelte forhandlere og installatører svikter i forhold til opplæring av kundene.

– Våre funn viser at det i noen tilfeller er en svikt i kommunikasjonen fra forhandler eller installatør og ut til forbruker med hensyn til opplæring. Både i hvordan varmepumpen fungerer, og hvordan den bør brukes. Varmepumpe er en ny og ukjent teknologi for mange som det tar tid å bli kjent med. Bransjen er klar over dette , men det er fremdeles et behov for formalisering av informasjon om bruk av varmepumper, sier Gunnar Vittersø.

- Norsk Varmepumpeforening er opptatt av kursing av installatørene, og at de må bruke mer tid på kundene sine. Vi må vise dem hvordan fjernkontrollen stilles inn, rengjøring, støvsuging og vedlikehold - rett og slett å vise kundene hvordan de skal få mest mulig besparelser, sier Hagemoen til Dinside.

LES OGSÅ: Slik vedlikeholder du varmepumpa

Støtte til varmepumper?

Du kan få støtte til installering av varmepumper, fra Enova. Enova gir støtte til tre typer varmepumper:

 • Luft-vann: Inntil 20.000 kroner
 • Væske-vann: Inntil 30.000 kroner
 • Avtrekksvarmepumper: inntil 20.000 kroner
 • Om man velger varmepumper uten energimåler reduseres disse summene med 10.000. Ordningen er slik for å motivere folk til å velge energimåler. Da kan de selv kontrollere at varmepumpene presterer som forventet.
  Kombineres installeringen av luft-vann eller væske vann med å fjerne oljefyr kan man få inntil 10.000 ekstra.
  Vi gir også inntil 10.000 for å legge opp til vannbåren varme i en eksisterende bolig (system for vannbåren varme er en forutsetning for å kunne nyttiggjøre seg av luft-vann og væske-vann-varmepumper.)
  Med unntak av støtte til vannbåren varme som er bare for eksisterende boligere, kan også de som bygger nytt benytte seg av støtteordningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer