Spare strøm med varmepumpe?

Nei, du bruker ikke nødvendigvis mindre strøm selv om du kjøper varmepumpe

Mange fyrer bare mer.

GEVINSTEN FORSVINNER I ØKT KOMFORT: Mange velger å bruke  energibesparelsen fra varmepumpa til mer varme i form av økte temperaturer og varme i flere rom, ifølge en fersk rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (Sifo). Foto: NAYPONG / NTB SCANPIX
GEVINSTEN FORSVINNER I ØKT KOMFORT: Mange velger å bruke energibesparelsen fra varmepumpa til mer varme i form av økte temperaturer og varme i flere rom, ifølge en fersk rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (Sifo). Foto: NAYPONG / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert

Strømprisene skal ifølge fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) være markant høyere enn på samme tid i fjor. De viser til en prisøkning på 53 prosent for tredje kvartal, samtidig som de presiserer at prisene i 2015 var veldig lave.

Likevel - høyere priser er en god grunn til å kutte i strømforbruket, og da tenker kanskje mange at løsningen ligger i å investere i varmepumpe.

Men om du faktisk sparer strøm på en varmepumpe, avhenger faktisk mest av deg selv.

Fyrer mer enn før

Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) så i vinter på hvordan bruken av luft til luft-varmepumper påvirker energiforbruket.

De har funnet at husholdninger som anskaffer luft til luft-varmepumpe, ikke nødvendigvis sparer energi.

I stedet for å hente inn besparelsen på fyringsutgiftene, velger mange å bruke gevinsten i besparelsen som varmepumpen gir, i økt komfort:

– De viktigste endringene som vi merker oss, er at folk øker innetemperaturen – kanskje så mye som fra 19 til 23 grader, sier Sifo-forsker Pål Strandbakken. – Mange varmer også opp større deler av boligen og de gjør det i flere av døgnets timer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer