- Nei, du får ikke kreft av å spise blåbær

Revens dvergbendelorm er en parasitt som kan smitte til dyr og mennesker fra bær i skogen - og som kan gjøre deg kronisk syk. Men du får ikke kreft av det.

IKKE BARE BLÅBÆR: Nei, revens dvergbendelmark angriper ikke kun blåbæra - den kan finnes på alle slags bær og sopp. Men den er ennå ikke registrert kommet til Norge. Og nei, du kan ikke få kreft av å spise parasittinfiserte bær - men du kan bli smittet av en annen kronisk sykdom som krever livslang behandling. Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE BARE BLÅBÆR: Nei, revens dvergbendelmark angriper ikke kun blåbæra - den kan finnes på alle slags bær og sopp. Men den er ennå ikke registrert kommet til Norge. Og nei, du kan ikke få kreft av å spise parasittinfiserte bær - men du kan bli smittet av en annen kronisk sykdom som krever livslang behandling. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært skrevet mye om faren for å bli syk av å spise bær i skogen i sommer. Blåbær har fått hard medfart, og det har vært skrevet både om harepest og revens dvergbendelmark.

Advarslene har gått på at du kan bli sjuk av å spise blåbæra i skogen - og vi har til og med lest at vi kan få kreft av blåbæra om vi er skikkelig uheldige og får i oss bær med revens dvergbendelmark.

Men er det nå virkelig så farlig som det kan virke som?

Vi har spurt eksperter ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) om det virkelig er så farlig som det kan høres ut som, å plukke og spise bær i skogen.

Og ikke minst: Er blåbæra den eneste syndebukken, eller er det også andre bær som kan være bærere av eventuelle smittestoffer?

- Nei, du får ikke kreft

Revens dvergbendelmark er en parasitt som kan bli overført fra reven til bær, frukt, sopp og annet du plukker i skogen.

Parasitten setter seg fast på bærene, og dersom du spiser bær med denne parasitten, kan du utvikle sykdommen «alveolær echinokokkose».

På tross av at noen aviser har skrevet at denne parasitten kan utvikle seg til kreft du kan dø av, er det ikke kreft du får:

- Det er litt misvisende, det stemmer ikke at man utvikler kreft, sier Robertson til Dinside.

- Her er det en infeksjon som likner på kreft i sykdomsforløpet, med symptomer som som sprer seg gjennom kroppen. Men det er ikke kreft, understreker Robertson.

Robertson sier til Dinside at det er viktig å få behandling, og at et av problemene om man skulle få i seg denne parasitten, er at den kan være vanskelig å diagnostisere, fordi det ikke er noe pasienten testes for i første omgang.

- Det er viktig med behandling: Sykdommen må holdes i sjakk, og man må stoppe utviklingen og spredning. Det er imidlertid en kronisk sykdom som krever behandling resten av livet, sier hun, og understreker at man kan dø av denne sykdommen om man ikke behandler den.

PASS PÅ SOPPEN OGSÅ: Revens dvergbendelmark kan også finnes på sopp - og all annen slags bær i skogen. Men risikoen i dag er større for å vinne i Lotto, enn å bli infisert med revens dvergbendelmark fra norske skoger. Foto: MARKUS MAINKA/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
PASS PÅ SOPPEN OGSÅ: Revens dvergbendelmark kan også finnes på sopp - og all annen slags bær i skogen. Men risikoen i dag er større for å vinne i Lotto, enn å bli infisert med revens dvergbendelmark fra norske skoger. Foto: MARKUS MAINKA/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer

Hun forteller at det er folk som dør av akkurat denne parasitten i deler av Kina hvor legehjelp er mangelvare.Fastlands-Norge er ennå smittefritt

Ifølge NRK skal revens dvergbendelmark nærme seg norskegrensa.

En risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet fra 2012 sier at det er stor sannsynlighet for at denne vil komme til fastlands-Norge i løpet av kommende ti år.

Ifølge professor Lucy Robertson NMBU er det per i dag ikke registrert noen forekomst av revens dvergbendelmark på fastlandet i Norge.

- Det er kun på fastlands-Norge vi ikke finner den, forteller Robertson. - Den er på Svalbard, men der er det heller ikke så mye bærplukking, påpeker hun.

Parasitten er funnet i Sverige, men Robertson sier til Dinside at det fortsatt er registrert et lavt antall der.

- Men sannsynligheten er høy for at den kommer til Norge, fordi man ikke kan kontrollere det, uttaler hun, og påpeker at folk også reiser over grensene uten å ta hensyn til reglene som er for transport av både hund og katt over grensene.

Hund og katt kan være bærere av revens dvergbendelorm. Derfor må de behandles med medisiner mot parasitter før innførsel.

Ifølge Robertson er det ikke registrert noen mennesker som er smittet av revens dvergbendelmark i Sverige.

- Høyere sannsynlighet for å vinne i Lotto!

- Er det helt ufarlig å spise bær og sopp man finner i skogen, med tanke på risiko for å bli smittet av denne parasitten?

- Vi kan ikke si at det er uten fare, men sannsynligheten er lav. Om man tenker risiko sammenliknet med risikoen for å komme ut for en trafikkulykke, så er det mye høyere risiko for å bli utsatt for en trafikkulykke - men man kjører fortsatt bil, sier Robertson til Dinside.

Ikke bare blåbær

Det har vært stor fokus på blåbær når det har vært snakk om både revens dvergbendelmark og harepest.

Men det er ikke kun på blåbær du kan finne revens dvergbendelmark.

- I utgangspunktet kan den finnes på alle slags bær og sopp, forteller Robertson.

- Men sannsynligheten er lavere for å finne den på de bærene som er høyere opp, som bringebær, sier hun.

VASKING HOLDER IKKE: Skal du være helt sikker på at bærene er fri for parasitter, må de kokes. Det holder ikke å vaske dem. Og frysing kan heller ikke eliminere parasitter. Foto: DON BENDICSON/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
VASKING HOLDER IKKE: Skal du være helt sikker på at bærene er fri for parasitter, må de kokes. Det holder ikke å vaske dem. Og frysing kan heller ikke eliminere parasitter. Foto: DON BENDICSON/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merHva med butikkbærene?

Det er også blåbær og andre bær å få kjøpt i butikken. Er det tryggere å kjøpe bær i butikken, kan man være helt trygg på at man ikke får i seg parasitter om man plukker bærene i butikken i stedet for i skogen?

- Vi kan aldri si det, at det er helt uten risiko. Men det er mye høyere sannsynlighet for at du skal vinne i Lotto eller bli overkjørt av en bil på vei ut av butikken etter å ha kjøpt disse bærene, sier Robertson til Dinside.

Hun påpeker at de vet at mye av de importerte bærene kommer fra land hvor denne parasitten er ganske utbredt i revebestanden.

Slik kan du fjerne spor av parasitten

Parasitten kan sitte på alle slags bær, sopp og frukter du måtte finne ute i skog og mark, dog er sannsynligheten mindre på høyerehengende bær og frukter enn på de som befinner seg nærmere bakken.

For å eliminere enhver risiko for å få i seg parasitten, må bær eller sopp varmebehandles.

- Varmebehandling dreper alt. Om du har kokt opp bærene eller soppen, som når du for eksempel lager syltetøy, er alle parasitter døde, sier Robertson.

Du kan ikke ta livet av parasittene ved frysing: Parasitten kan overvintre og tåler vanlig frysebehandling.

Vasking er en siste mulighet, men heller ikke dette eliminerer risikoen helt:

- Vasking minsker risikoen, men eliminerer ikke parasitten. Parasittene er litt klebrige og er vanskelige å vaske bort, forteller Robertson til Dinside.

Hun oppfordrer også til å vaske frukt, grønt og bær som du kjøper i butikken - selv om det står at det er vasket og klart.

LES OGSÅ:

  • Slik fjerner du blåbærflekker fra hendene
  • Slik vasker du frukt og bær
  • Vi har testet støvsuger-bærrensker

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer