Nei, du kan ikke kjøpe, selge eller ha hjemmebrentapparat

Likevel dukker de stadig opp på Facebook og Finn.

TIL SALGS: Utstyr som åpenbart kan brukes til hjemmebrentproduksjon selges på nettet under dekke av at de skal brukes til å få rent vann. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
TIL SALGS: Utstyr som åpenbart kan brukes til hjemmebrentproduksjon selges på nettet under dekke av at de skal brukes til å få rent vann. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først kom mikrobryggeribølgen. Deretter kom en (om enn litt mindre) mikro-destilleribølge. Utesteder som Himkok i Oslo lager sitt eget brennevin, helt lovlig.

PROFFT: Mikro-destilleribølgen er over oss. Men for å gjøre slikt, må du ha lisens. Foto: NEVADA DEPARTMENT OF AGRICULTURE/CC
PROFFT: Mikro-destilleribølgen er over oss. Men for å gjøre slikt, må du ha lisens. Foto: NEVADA DEPARTMENT OF AGRICULTURE/CC Vis mer


Fortsatt er det ulovlig å lage sitt eget brygg over hetvinsstyrke på hjemmefronten.

Men hva om man har et hjemmebrentapparat stående i garasje eller kjeller, er det innenfor?

LES OGSÅ: Derfor er grensa på butikkøl 4,7 prosent

Dette sier alkoholloven

I alkoholloven står det:

Tilvirkning av alkoholholdig drikk kan bare skje på grunnlag av bevilling gitt av departementet, eller tillatelse etter § 3-1 tredje ledd eller § 4-2 tredje ledd. Bevillingen kan omfatte alkoholholdig drikk som ikke er brennevin, brennevin, eller all alkoholholdig drikk. Bevillingsplikten gjelder ikke tilvirkning til eget bruk av alkoholholdig drikk som ikke er brennevin.

Mellom-Amerika: Derfor er det kjekt å ha hjemmebrent i hanskerommet

Ulovlig å ha i huset

Det er heller ikke lov å ha et hjemmebrentapparat i huset, og langt mindre selge eller kjøpe selge et slikt.

Her sier loven tydelig at du verken kan eie, innføre eller omsette apparater som kan brukes til å lage sprit eller brennevin.

Til og med satsen er forbudt:
Det er forbudt å tilvirke eller overdra eller ha i sin besittelse en gjærende eller gjæret udestillert væske, med mindre det må antas
1. at væsken er bestemt til framstilling av eller er vare som ikke er brennevin
2. at væsken er bestemt til framstilling av brennevin som lovlig kan tilvirkes, eller
3. at væsken er bestemt til framstilling av eller er vare som ikke inneholder over 2,50 volumprosent alkohol.

Farlig: Tysk turist død etter å ha drukket hjemmebrent

Utbredt sivil ulydighet

Det er likevel et faktum at nordmenn ikke har hatt altfor stor respekt for disse lovparagrafene opp gjennom historien.

BARE TIL VANN: Dette destillasjonsapparatet selges på Finn.no til 23.200 kroner. Foto: FINN.NO/FAKSIMILE
BARE TIL VANN: Dette destillasjonsapparatet selges på Finn.no til 23.200 kroner. Foto: FINN.NO/FAKSIMILE Vis mer


I boka «HB» (Dagbladet Pluss) av Jon Bertelsen, Torgrim Eggen og Rudi Høynes beskrives den helt spesielle formen for sivil ulydighet som har preget store deler av Norge når det gjelder akkurat dette.

Denne ulydigheten går langt inn i de etablertes og mektiges rekker. I 2003 tok konsernsjef Harald Lein i SpareBank 1 Midt-Norge til orde for å legalisere det han mente var et varemerke for regionen sin:

- I mange sammenhenger er heimbrent som en trøndersk nasjonaldrikk å regne. Jeg ser for meg at flere gårdbrukere kan gå sammen om produksjonen, akkurat som det satses på andre nisjeprodukter, uttalte Lein til NRK.

Kan bli dyrt: Dette får du i bot for hjemmebrenning og andre småforbrytelser

Selges fortsatt på nettet

Fra tid til annen dukker hjemmebrentapparatene opp på Facebook og Finn.no. I skrivende stund finner vi et fra Buskerud til salgs på Finn for 23.200 kroner (nå fjernet). Selv om apparatet ser historisk ut, er det ifølge selgeren bare brukt i ett år.

TIL SALGS: Dette «hjemmebrentapparatet» er bare til pynt. Foto: FACEBOOK/BLIKKENSLAGER STRØM
TIL SALGS: Dette «hjemmebrentapparatet» er bare til pynt. Foto: FACEBOOK/BLIKKENSLAGER STRØM Vis mer


I oktober i fjor la blikkenslager Raymond Strøm i Andenes i Nordland ut denne meldingen på Facebook:

«Nå for tiden er det jo så populært med matkasser levert på døra. Vi kaster oss på bølgen og leverer helgepakken. Perfekt for hyttefolk og caravanister.»

Meldingen var ledsaget av et bilde av en umiskjennelig kanne med diverse rør, samt to poser med sukker og gjær. Pris: 800 kroner (senere økt til 950).

Strøm ler godt når vi ringer og spør om han ikke har fått høre fra Andøy lensmannskontor.

- Apparatet er 40 centimeter høyt, og kan ikke brukes til annet enn å ha en i en skvett konjakk som kommer ut av stigerøret.

LES OGSÅ: Her er nordmenns taxfree-favoritter

- Ikke lenger noe stort problem

SJELDENT: Hjemmebrenning er ikke lenger hva det var. Her fra et politi-beslag i Trondheim i 1995. Foto: GORM KALLESTAD /NTB SCANPIX
SJELDENT: Hjemmebrenning er ikke lenger hva det var. Her fra et politi-beslag i Trondheim i 1995. Foto: GORM KALLESTAD /NTB SCANPIX Vis mer


Hos politidirektoratet får vi vite at hjemmebrenning ikke lenger anses som noe stort problem. De har ikke hatt noen saker i seinere tid. For øvrig henviser de til Riksadvokaten, som sitter på den fulle (kremt) oversikten.

Likevel: Vi ville ikke tatt sjansen på å legge ut stoltheten fra kjelleren til salgs. Det gjorde nemlig en trønder sommeren 2014.

Politiet var ifølge adressa.no raskt på saken, selv om selgeren hevdet at apparat bare var til pynt, og at det så vidt han kjente til hadde blitt brukt til å destillere vann.

LES OGSÅ: Finn ut som du drikker for mye

Hva risikerer du?

Strafferammen for det som i loven beskrives som «særlig grove overtredeleser» er fengsel i inntil to år.

Politiinspektør Per Morten Brobakke ved Trøndelag politidistrikt opplyser at straffereaksjonen for besittelse av et hjemmebrentapparat normalt er bøter i størrelsesorden 5.000 kroner.

Brobakke skriver til Dinside i en e-post at mens politikammeret har statistikk på produksjon og lagring av hjemmebrent, finnes det ingen slik statistikk når det gjelder besittelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer