Beskyttelse for bredbånd og alarm

- Nei, du trenger ikke denne boksen

Ekstra-dingser skal stoppe inntrengere.

SIKKERHET OPPÅ SIKKERHETEN: Cujo er ett av flere produkter som lover å legge et skall av ekstra sikkerhet rundt smarthjemmet ditt. (Foto: Cujo)
SIKKERHET OPPÅ SIKKERHETEN: Cujo er ett av flere produkter som lover å legge et skall av ekstra sikkerhet rundt smarthjemmet ditt. (Foto: Cujo) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange benytter seg i dag av nettbasert teknologi for å sikre hjemmet sitt.

Kanskje uten å vite det, for ofte kommer slike produkter automatisk inn hjemmet sammen med en avtale med et sikkerhetsselskap.

Men det finnes også en rekke frittstående produkter som både er rimelige i innkjøp og som ikke innebærer at du må ut med et fast månedsabonnement.

Huset ditt kan hackes

Både vaktselskapenes systemer og frittstående sikkerhetsprodukter krever forbindelse med internett for at du skal få få beskjed på mobilen din om noe er galt.

FARE: Hackere kan ta kontroll over overvåkings- og styringssystemet hjemme hos deg.  (Foto:Shutterstock/NTB Scanpix)
FARE: Hackere kan ta kontroll over overvåkings- og styringssystemet hjemme hos deg.  (Foto:Shutterstock/NTB Scanpix) Vis mer

Internett er som kjent et usikkert sted. Derfor har det grodd opp en hel industri som skal sikre sikkerheten til sikkerheten i huset ditt.

Det er nemlig slik at huset ditt kan hackes, akkurat som PC-en og mobiltelefonen din.

Skjer det, vil innbruddsalarmer, vindussensorer, smartlåser og overvåkingskameraer kunne bli satt ut av spill og i verste fall kunne kontrolleres av IT-kompetente innbruddstyver.

Det så vi nylig, da private overvåkingskameraer ble brukt for å sette i gang et gigantisk angrep mot Spotify, Netflix og andre populære nett-tjenester.

- Setter seg opp selv

Ett eksempel på et produkt som skal sikre deg mot slikt er Cujo, som koster rundt 1.200 kroner med moms og frakt fra USA.

ENKELT: Cojo installeres mellom nettinntaket og ruteren din.
ENKELT: Cojo installeres mellom nettinntaket og ruteren din. Vis mer

Cujo lover bedriftssikkerhet i hjemmet uten tidkrevende oppsett. Du plasserer rett og slett den lille boksen mellom nettuttaket og ruteren din, så gjør Cujo ifølge selskapet bak jobben selv.

Dermed blir all datatrafikk inn i huset ditt filtrert og analysert. Hendelser som kan tyde på inntrengingsforsøk blir lagret i nettskyen, slik at du selv kan følge med på hva som skjer.

Mange konkurrenter

Et lignende produkt er Dojo, men denne boksen krever abonnement i tillegg til innkjøpsprisen.

En tredje konkurrent er Keezel. Denne boksen er mobil, slik at du raskt kan sette opp et sikkert nettverk også når du er på hytta, i bilen eller på en internett-kafé.

KONKURRENT: Keezel kan tas med overalt der du ønsker sikkert nett.
KONKURRENT: Keezel kan tas med overalt der du ønsker sikkert nett. Vis mer

Luma lager noe de kaller Surround Wifi, der de ved hjelp av tre rutere i stedet for én ifølge seg selv både øker sikkerheten og stabiliteten i det trådløse nettverket.

Også antivirusbransjen har kastet seg på «sikkerhet utenpå sikkerheten»-bølgen.

Det finske selskapet F-Secure tilbyr sikkerhetsboksen Sense.

Ingen av disse produktene er i dag å finne i Norge, og bortsett fra de tradisjonelle brannmurene (fysiske bokser, i motsetning til programvare-beskyttelse på PC) ikke se at andre tilbyr dem til privatpersoner her i landet.

- Ikke nødvendig, sier ekspertene

- Jeg er redd slike bokser fort kan bli et ekstra lag med usikkerhet, sier sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim i God Praksis til Dinside.

Han mener at jo mer teknologi vi installerer hjemme, desto større er sjansen for at vi tukler det til slik at folk som er smartere enn oss finner veien inn.

- Dersom den er riktig satt opp, har en ruter svært god sikkerhet i seg selv. Men når kjøleskapet ditt for eksempel begynner å åpne porter i nettet ditt for å ta i mot oppskrifter utenfra , kan det oppstå hull.

Brukervennligheten - eller mangel på sådan - kan ifølge Thorsheim også bli et problem.

SKEPTISK: Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim i God Praksis mener at «sikkerhet utenpå sikkerheten»-bokser kan skape flere problemer enn de løser.
SKEPTISK: Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim i God Praksis mener at «sikkerhet utenpå sikkerheten»-bokser kan skape flere problemer enn de løser. Vis mer

- Slike bokser som påstås å kunne settes opp automatisk har jeg liten tro på. De krever jo en viss kunnskap. Har du en gammel tante som ikke liker å bytte passord, kan en slik boks være en løsning om noen andre setter den opp på forhånd. Men nødvendig er den ikke dersom systemet ellers er godt beskyttet med passord og kryptering, konkluderer Torsheim.

Heller ikke sikkerhetsselskapet Verisure synes ekstra-boks er påkrevet.

- Våre systemer er kryptert på et høyt nivå, og vi følger nøye med for å fange opp eventuell skadelig trafikk. På den annen side kan vi ikke se at slike bokser gjør noen skade heller, sier presseansvarlig Cecilie Knudsen.

Les også:
Med denne boksen kan voksne pause internett
Velg riktig trådløsruter
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer