Syk av blåbær og sopp?

-Nei, du trenger ikke vaske bærene!

Blåbær har fått et ufortjent dårlig rykte i sommer. Men du kan spise bær rett fra skogen som vanlig - bare du ser deg litt om før du plukker.

IKKE BARE BLÅBÆR: Blåbær rett fra tua har fått et ufortjent dårlig rykte i sommer. Eksperter Dinside har snakket med sier det er helt greit å spise bær fra tua i skogen, og du trenger heller ikke vaske dem først - om du bare ikke plukker i nærheten av avføring eller kadaver. Men se opp også ved plukking av andre bær og sopp - det er nemlig ikke slik at harepesten kun går på blåbærene! FOTO: KRISTIN SØRDAL/DINSIDE
IKKE BARE BLÅBÆR: Blåbær rett fra tua har fått et ufortjent dårlig rykte i sommer. Eksperter Dinside har snakket med sier det er helt greit å spise bær fra tua i skogen, og du trenger heller ikke vaske dem først - om du bare ikke plukker i nærheten av avføring eller kadaver. Men se opp også ved plukking av andre bær og sopp - det er nemlig ikke slik at harepesten kun går på blåbærene! FOTO: KRISTIN SØRDAL/DINSIDE Vis mer
Publisert

Det er ikke bare-bare å spise blåbær i skogen lenger, i alle fall ikke om man skal tro alt man leser. I noe som har vært en veldig bra bærsesong mange steder, har vi også kunnet lese om faren for å bli smittet av harepest om man spiser spesielt blåbær i skogen.

I juni skrev Dagbladet at professor Per Einar Granum advarer folk mot å spise blåbær og tyttebær i skogen uten å varmebehandle dem først.

Det har også blitt advart mot den enda skumlere parasitten «revens dvergbendelmark» som skulle kunne gi deg kreft om du fikk det i deg.

Heldigvis er det ikke slik at revens dvergbendelmark kan gi kreft, selv om du i verste fall kan få en kronisk sykdom som krever livslang behandling - og som ubehandlet er en dødelig sykdom. Men norske eksperter sier at denne parasitten ikke er registrert i Norge ennå.

Heldigvis trenger du heller ikke bekymre deg for harepest

Mattilsynet sier til Dinside at de har fått endel henvendelser om blåbær og harepest etter ulike oppslag i media, blant annet advarselen i Dagbladet.

De anser det imidlertid ikke som risikabelt å spise bær i skogen.

INGEN FARE: Du kan trygt plukke og spise bær i skogen, det er faktisk tryggere å spise dem enn å spise noe du har kjøpt - for da vet du hvordan de er plukket og behandlet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN FARE: Du kan trygt plukke og spise bær i skogen, det er faktisk tryggere å spise dem enn å spise noe du har kjøpt - for da vet du hvordan de er plukket og behandlet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke farlig å spise blåbær plukket i skogen på grunn av risiko for sykdommen harepest. Mennesker smittes i Norge vanligvis ved direkte kontakt med, eller bitt av, syke eller smittebærende dyr eller deres ekskrementer, gjennom drikkevann, ved flått eller myggstikk eller ved innpusting av støv med tularemibakterier, uttaler Laila Jensvoll, seniorrådgiver ved seksjon for hygiene og drikkevann hos Mattilsynet.

Dette støttes også av Henning Sørum, professor ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Han sier videre til Dinside at det også er en sammenheng mellom gnagerår der det er en stor økning i populasjonen av gnagere, for eksempel lemen, da en mangedoblet populasjon kan føre til at de lettere blir syke.

- En kan ikke gi garantier for fravær av smitte ved bærplukking og bærspising, men risikoen er erfaringsmessig lav og det er ikke høy nok risiko til å anbefale å la være å plukke bær eller spise dem, sier Sørum til Dinside.

SE DEG FOR: Sopp kan også være bærer av harepest, så ikke plukk der du ser avføring fra dyr eller kadaver - da bør du finne et annen sted å plukke!  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SE DEG FOR: Sopp kan også være bærer av harepest, så ikke plukk der du ser avføring fra dyr eller kadaver - da bør du finne et annen sted å plukke!  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Men se deg for før du spiser!

Selv om sjansene for å treffe på harepestinfiserte bær er liten, bør du likevel se deg om og holde deg oppdatert på informasjon om eventuell smitte i områdene du ferdes.

- Folk bør følge med hvis det er informasjon at mennesker eller dyr er smittet av tularemi i et område, ofte er disse områdene begrenset i størrelse og som nevnt gjerne knyttet til gnagerår, sier Sørum.

Han sier videre at du kan spise fra tua hvis du ser at bærene henger fritt og ikke er tilgriset eller ligger like ved kadaver eller nede i søle rundt kadaver.

Avføring ved bærtua? Da bør du også ligge unna.

- Du kan ta noen forholdsregler, for eksempel å være oppmerksom på hvor du plukker bær, og gå videre dersom du ser avføring ved bærtuen. Hvis man tar slike generelle forholdsregler, så vurderer vi risikoen med bærplukking som minimal, uttaler Jensvoll til Dinside.

HAREPESTEN KAN SITTE PÅ ALL SLAGS BÆR OG SOPP: Det er ikke kun blåbær som kan være bærer av harepest, den kan finnes på all slags bær og sopp. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
HAREPESTEN KAN SITTE PÅ ALL SLAGS BÆR OG SOPP: Det er ikke kun blåbær som kan være bærer av harepest, den kan finnes på all slags bær og sopp. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Husk: Harepesten går ikke bare på blåbæra!

- Det er ingen bær som er spesielt utsatt for smitte, forteller Henning Sørum, professor ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Harepesten like gjerne forekomme på tyttebær og multer som blåbær og krekling - og sopp, som er svært aktuelt i disse dager.

- For sopp er det samme situasjon som for bær, sier Sørum til Dinside.

- Ikke nødvendig å vaske bærene

Bør du ligge unna bærene i skogen og heller gå for butikkjøpte? Er det bedre, med tanke på bakteriesmitte?

Ifølge Sørum er det alltid tryggere å plukke selv.

- Som med de fleste matvarer bør det tryggeste være det man plukker selv der man kan utelukke dårlige rutiner og liknende. Dette blir det samme som at tilbereding og spising hjemme i eget kjøkken skal normalt være mer risikofritt enn å gå på restaurant slik Mattilsynet ofte kan dokumentere og det er derfor de inspiserer restauranter og ikke er så interessert i folks eget kjøkkenhold. Folk er kanskje nøyere med hva de spiser selv enn hva de serverer betalende gjester? sier Sørum til Dinside.

Han uttaler videre at vasking av bær ikke bør være en påkrevet prosedyre.

- Slik jeg vurderer det er det ikke grunn til å behandle bær for å hindre bakteriesmitte fra norske skoger. Imidlertid skal en ha åpning for nye forskningsresultater og liknende, i framtida, sier han.

DU TRENGER IKKE VASKE: Du trenger ikke vaske bærene, sier eksperter Dinside har snakket med. Men varmebehandling er det aller beste, om du absolutt vil fjerne enhver tvil.  FOTO:Kalabi Yau / Shutterstock / NTB scanpix
DU TRENGER IKKE VASKE: Du trenger ikke vaske bærene, sier eksperter Dinside har snakket med. Men varmebehandling er det aller beste, om du absolutt vil fjerne enhver tvil.  FOTO:Kalabi Yau / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Frysing hjelper ikke - varme er det eneste som funker

Dersom du absolutt vil eliminere enhver mulighet for bakterier på bærene dine, er varmebehandling best.

- Varmebehandling ved koking av syltetøy vil drepe de fleste bakterier som kan gi sykdom om de skulle finnes på bær, sier Sørum.

I artikkelen om parasitten revens dvergbendelmark, sier professor Lucy Robertson ved NMBU at vasking ikke kan eliminere parasitten fra sopp og bær, fordi den er klebrig og at den dermed er vanskelig å vaske bort.

Og om du skulle lure på det, så hjelper det ikke å fryse det ned: Det funker hverken på parasitter eller bakterier.

- Frysing konserverer bakteriesmitte, slik at det blir tilnærmet status quo, uttaler Sørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer