Syk av blåbær og sopp?

-Nei, du trenger ikke vaske bærene!

Blåbær har fått et ufortjent dårlig rykte i sommer. Men du kan spise bær rett fra skogen som vanlig - bare du ser deg litt om før du plukker.

IKKE BARE BLÅBÆR: Blåbær rett fra tua har fått et ufortjent dårlig rykte i sommer. Eksperter Dinside har snakket med sier det er helt greit å spise bær fra tua i skogen, og du trenger heller ikke vaske dem først - om du bare ikke plukker i nærheten av avføring eller kadaver. Men se opp også ved plukking av andre bær og sopp - det er nemlig ikke slik at harepesten kun går på blåbærene! FOTO: KRISTIN SØRDAL/DINSIDE
IKKE BARE BLÅBÆR: Blåbær rett fra tua har fått et ufortjent dårlig rykte i sommer. Eksperter Dinside har snakket med sier det er helt greit å spise bær fra tua i skogen, og du trenger heller ikke vaske dem først - om du bare ikke plukker i nærheten av avføring eller kadaver. Men se opp også ved plukking av andre bær og sopp - det er nemlig ikke slik at harepesten kun går på blåbærene! FOTO: KRISTIN SØRDAL/DINSIDE Vis mer
Publisert

Det er ikke bare-bare å spise blåbær i skogen lenger, i alle fall ikke om man skal tro alt man leser. I noe som har vært en veldig bra bærsesong mange steder, har vi også kunnet lese om faren for å bli smittet av harepest om man spiser spesielt blåbær i skogen.

I juni skrev Dagbladet at professor Per Einar Granum advarer folk mot å spise blåbær og tyttebær i skogen uten å varmebehandle dem først.

Det har også blitt advart mot den enda skumlere parasitten «revens dvergbendelmark» som skulle kunne gi deg kreft om du fikk det i deg.

Heldigvis er det ikke slik at revens dvergbendelmark kan gi kreft, selv om du i verste fall kan få en kronisk sykdom som krever livslang behandling - og som ubehandlet er en dødelig sykdom. Men norske eksperter sier at denne parasitten ikke er registrert i Norge ennå.

Heldigvis trenger du heller ikke bekymre deg for harepest

Mattilsynet sier til Dinside at de har fått endel henvendelser om blåbær og harepest etter ulike oppslag i media, blant annet advarselen i Dagbladet.

De anser det imidlertid ikke som risikabelt å spise bær i skogen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer