De nye strømmålerne

Nekter å skrive ut legeattest for strømmåler-ubehag

- Strider mot grunnleggende vitenskap, sier kommuneoverleger

UBEHAG: Rundt 600 nordmenn hadde i februar i år reservert seg mot nye strømmålere. Årsaken var ofte fysisk ubehag som de selv knyttet til målerne. Foto: Aidon
UBEHAG: Rundt 600 nordmenn hadde i februar i år reservert seg mot nye strømmålere. Årsaken var ofte fysisk ubehag som de selv knyttet til målerne. Foto: Aidon Vis mer
Publisert

I februar skrev Dinside om Einar Flydal, som er en av rundt 600 nordmenn som da hadde reservert seg mot de nye strømmålerne som brorparten av norske husstander nå har fått.

Flydal og andre mener strålingen fra strømmålerne kan føre til fysisk ubehag, og til og med være skadelig for kroppen om den legges sammen med strålingen fra trådløse rutere, mobiltelefoner og andre tekniske dingser i huset.

Avvises av fagfolk

Dette er noe fagekspertisen tilbakeviser kategorisk. I et dokument fra Statens strålevern slås det fast at strømmålerne bare har en stråling på 0,5 watt. Dette er langt under de anbefalte grenseverdiene.

- Vi snakker om svært lave verdier her. Så lave at selv en mangedobling ikke ville hatt noen effekt. Det finnes heller ikke en eneste studie som dokumenterer helseplager i forbindelse med disse strålekildene, uttalte fagsjef Lars Klæboe i Statens strålevern til Dinside i forbindelse med saken i februar.

Kommuneoverleger sier nei

I et brev gjengitt i Bladet Vesterålen skriver kommuneoverlegene i Hadsel, Bø, Sortland og Andøy at det strider mot grunnleggende vitenskap at strålingen fra automatiske, digitale strømmålere skulle være farlig. Derfor vil de ikke skrive ut legeattester på dette grunnlaget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer