De nye strømmålerne

Nekter å skrive ut legeattest for strømmåler-ubehag

- Strider mot grunnleggende vitenskap, sier kommuneoverleger

UBEHAG: Rundt 600 nordmenn hadde i februar i år reservert seg mot nye strømmålere. Årsaken var ofte fysisk ubehag som de selv knyttet til målerne. Foto: Aidon
UBEHAG: Rundt 600 nordmenn hadde i februar i år reservert seg mot nye strømmålere. Årsaken var ofte fysisk ubehag som de selv knyttet til målerne. Foto: Aidon Vis mer
Publisert

I februar skrev Dinside om Einar Flydal, som er en av rundt 600 nordmenn som da hadde reservert seg mot de nye strømmålerne som brorparten av norske husstander nå har fått.

Flydal og andre mener strålingen fra strømmålerne kan føre til fysisk ubehag, og til og med være skadelig for kroppen om den legges sammen med strålingen fra trådløse rutere, mobiltelefoner og andre tekniske dingser i huset.

Avvises av fagfolk

Dette er noe fagekspertisen tilbakeviser kategorisk. I et dokument fra Statens strålevern slås det fast at strømmålerne bare har en stråling på 0,5 watt. Dette er langt under de anbefalte grenseverdiene.

- Vi snakker om svært lave verdier her. Så lave at selv en mangedobling ikke ville hatt noen effekt. Det finnes heller ikke en eneste studie som dokumenterer helseplager i forbindelse med disse strålekildene, uttalte fagsjef Lars Klæboe i Statens strålevern til Dinside i forbindelse med saken i februar.

PLAGER: Noen opplever både hodepine, søvnløshet og angst når de befinner seg i rom med mye trådløs elektronikk. Den etablerte forskningen er likevel klar på at det ikke er noen direkte sammenheng. Foto: Fizkes/Shutterstock/NTB scanpix
PLAGER: Noen opplever både hodepine, søvnløshet og angst når de befinner seg i rom med mye trådløs elektronikk. Den etablerte forskningen er likevel klar på at det ikke er noen direkte sammenheng. Foto: Fizkes/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Kommuneoverleger sier nei

I et brev gjengitt i Bladet Vesterålen skriver kommuneoverlegene i Hadsel, Bø, Sortland og Andøy at det strider mot grunnleggende vitenskap at strålingen fra automatiske, digitale strømmålere skulle være farlig. Derfor vil de ikke skrive ut legeattester på dette grunnlaget.

I brevet, som er sendt både til NVE, Energi Norge og lokale strømselskaper, heter det blant annet:

Vi er kjent med at de fleste norske nettselskaper, inkludert våre tre regionale, har gått ut og bedt om legeerklæring for at kunder skal slippe installasjon av AMS. Det finnes ikke noe grunnlag for å gi slike attester, og vi ber derfor om at dere snarest fjerner denne informasjonen fra deres nettsider og endrer politikk på dette området.

- Legen må vurdere

Styreleder Petter Brelin i Norsk forening for allmennmedisin (NFA) hadde en noe annen tilnærming til problemstillingen da vi intervjuet ham i i forbindelse med artikkelen i februar.

NEI TIL ATTEST: Kommuneoverlege Ingebjørn Breidvin vil ikke koble strømmålere og plager. Foto: Privat
NEI TIL ATTEST: Kommuneoverlege Ingebjørn Breidvin vil ikke koble strømmålere og plager. Foto: Privat Vis mer

- Det er ikke slik at det bare er fysiske, dokumenterte og målbare helseeffekter som er grunnlag for helseattester. Legen må vurdere graden av plager hos pasienten og forsøke å gjøre seg opp en mening om disse plagene er så store at hun eller han må skrive en legeattest. Om klagen kommer av fysiske eller psykiske forhold betyr ikke noe i denne sammenhengen, uttalte han.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel er en av de fire legene som står bak brevet til strømbransjen.

Han understreker at det er forskjell på en pasient som kommer og simpelthen bare ikke vil ha en ny strømmåler, og en som over tid har følt at han reagerer på elektromagnetiske felt og sliter med dette.

- Plagene til en slik pasient vil trolig være kjent av en fastlege i lengre tid. Og at plagene kan være reelle, er det ingen tvil om. Det skriver vi jo også i brevet vårt. Men å skrive attester som kobler disse plagene til forhold som strider mot grunnleggende naturvitenskap kan vi altså ikke gjøre, sier han til Dinside.

STÅR PÅ SITT: Nettleverandørene vil fortsatt kreve legeattest fra de som vegrer seg mot strømmålere, sier informasjonssjef Aslak Øverås. (Foto: Christel Nordhagen/Energi Norge)
STÅR PÅ SITT: Nettleverandørene vil fortsatt kreve legeattest fra de som vegrer seg mot strømmålere, sier informasjonssjef Aslak Øverås. (Foto: Christel Nordhagen/Energi Norge) Vis mer

Vil ikke fjerne attest-kravet

Vil så nettselskapene fjerne informasjonen om legeattest, slik kommunelegene i Vesterålen krever? Nei, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

- Vi forholder oss til retningslinjer fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), der det heter at personer som mener at nye målere medfører helsemessige ulemper, kan få fritak hvis de har attest fra lege eller psykolog. Nettselskapene kan naturligvis ikke fravike myndighetenes politikk på dette området, skriver Øverås i en e-post til Dinside.

Og strålemotstanderen Einar Flydal står på sitt. I et lengre innlegg på sin blogg «Jeg har noe på hjertet» hevder han at Vesterlålen-legene trenger voksenopplæring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer