Nektet lånegjenstand – får erstatning

Måtte leve uten kjøleskap i to uker, og får erstattet det økte matbudsjettet.

LURT Å HA: Blir du uten kjøleskap, får du et problem. Løsningen for mange blir å gå oftere på butikken. Men løsningen skal egentlig være at butikken låner deg et nytt kjøleskap. Foto: Per Ervland
LURT Å HA: Blir du uten kjøleskap, får du et problem. Løsningen for mange blir å gå oftere på butikken. Men løsningen skal egentlig være at butikken låner deg et nytt kjøleskap. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare ti uker etter å ha kjøpt det via en nettbutikk, sviktet kjøleskapet til en mann i Ålesund.

Skapet skal ha holdt en temperatur på to kuldegrader, og samme hva mannen gjorde fikk han det ikke varmere. Kjøleskapet kunne derfor ikke brukes, om han da ikke ønsket frossen mat.

Gratis reparasjon hadde han krav på, og det fikk han. Men det skulle vise seg at mannen ble uten kjøleskap i to uker, noe som ble dyrt for han.

Tenåringer på spritjakt eller sulten på slankeren? Slik låser du matvarene i kjøleskapet!

Ting tar tid

Historien utspant seg slik:

 • 16. oktober: Kjøleskapet viste seg å være ødelagt. Kunden tar kontakt med produsentens kundeservice, slik nettbutikken ber han om, og han skal bli kontaktet dagen etter.
 • 17. oktober: Må selv ta kontakt med kundeservice igjen, og blir sendt videre til et serviceselskap i Ålesund. Dette lyktes ikke, og mannen sendes videre til en rekke andre selskaper før han får napp hos et i Molde.
 • 18. oktober: Serviceselskapet forteller at reservedeler er på vei, noe som kan ta fire til fem dager.
 • 19. oktober: Mannen skjønner at dette kan ta tid. Han tar derfor kontakt med nettbutikken hvor han kjøpte kjøleskapet for å få en lånegjenstand; altså et kjøleskap han kan bruke mens det andre ikke fungerer. Dette har man krav på ifølge forbrukerkjøpsloven om man blir uten produktet i over én uke. Men nettbutikken nektet å sende han et slikt, da det ville bli for dyrt for dem.
 • 21. oktober: Serviceselskapet besøker mannen og ser på kjøleskapet hans. De finner feilen ("stry og reglersystemet”) og sier at delene antagelig kommer 25. oktober.
 • 25. oktober: Mannen hører ingenting fra noen.
 • 26. oktober: Kjøleskapet er fortsatt ikke reparert, og mannen har vært uten kjøkkenets hjørnesten i ti dager. Nå krever han erstatning fra nettbutikken, men får ikke gehør.
 • 31. oktober: Kjøleskapet blir endelig reparert.
Vaskemaskinen var for kraftig: Fikk erstatning for ødelagte klær

Mente lånegjenstand ble for dyrt

Ålesund-mannen ble altså uten kjøleskap i to uker. Dette skal ha ført til hyppige turer på butikken, som igjen skal ha ført til mye ekstra utgifter til mat.

Utdrag fra forbrukerkjøpsloven

 • § 30: "Hvis selgerens avhjelp vil medføre at forbrukeren i mer enn en uke vil bli avskåret fra å bruke tingen, kan forbrukeren kreve å få stilt en erstatningsgjenstand til rådighet for selgerens regning. Dette gjelder likevel bare hvis kravet fremstår som rimelig sett i forhold til forbrukerens behov og den kostnad eller ulempe som selgeren påføres."
 • § 33: "Forbrukeren kan kreve erstatning for tap han eller hun lider som følge av at tingen har en mangel."
 • Hele forbrukerkjøpsloven finner du her

 • Blant annet situasjoner som dette er grunnen til at man har krav på en lånegjenstand. "Hvis selgerens avhjelp vil medføre at forbrukeren i mer enn en uke vil bli avskåret fra å bruke tingen, kan forbrukeren kreve å få stilt en erstatningsgjenstand til rådighet for selgerens regning" slår forbrukerkjøpslovens paragraf 30 fast.

  Likevel opplever mange å ikke få det de har krav på, som for eksempel denne Mac-kjøperen. Mange opplever også å få gamle mobiler når smarttelefonen er på reperasjon. Det er også noe du kan klage på.

  Nettbutikken mente i dette tilfelle at det ville bli for dyrt å sende et kjøleskap til Ålesund-beboeren. Men kunden fikk tilsendt både kjøleskap, fryser, vaskemaskin og oppvaskmaskin for 718,40 kroner, så dette argumentet kjøpte han ikke.

  Han tok derfor saken til Forbrukerrådet, som tok den videre til Forbrukertvistutvalget (FTU). Her krever han erstatning for hans kostbare matvaner i perioden uten kjøleskap. 3.500 kroner vil han ha fra butikken.

  Stå på krava

  Forbrukerkjøpsloven åpner for at en butikk kan nekte å gi lånegjenstand om ikke kravet er "rimelig sett i forhold til forbrukerens behov og den kostnad eller ulempe som selgeren påføres". Men FTU påpeker at nettbutikken kunne overlatt leveringen til en annen butikk enn dem selv, og dermed unngå store utgifter. Utvalget peker også på at samme lov åpner for erstatning for tap som "lides som følge av mangel ved tingen"; i dette tilfelle kjøleskapet. Og at butikken er en nettbutikk er ingen unnskyldning i FTU sine øyne.

  Dermed mener utvalget at butikken burde lånt han et kjøleskap, og at mannen har krav på erstatning. Dog ikke alle de 3.500 kronene mannen ønsket, men en tusenlapp. Hele vedtaket fra Forbrukertvistutvalget kan du lese her.

  Så husk to ting: Krev lånegjenstand, og får du ikke det, krev erstatning.

  Med denne fine klumpen kan du lage din egen kjøleskapsalarm!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer