Test av Mill Generation 3 Wifi

- Nesten like smart som meg

Genial gulvovn kan styres både fysisk og via app. Plutselig ble leiligheten fra 1955 et «smarthjem».

HEIT FYR: Si «hei» til den nye «typen» min, som gjør akkurat som jeg vil for å holde meg varm. Foto: Eilin Lindvoll
HEIT FYR: Si «hei» til den nye «typen» min, som gjør akkurat som jeg vil for å holde meg varm. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ja, jeg har fått en ny «samboer» med en intelligens som nesten kan måle seg med min.

«Han» føyer seg etter alle mine ønsker og begjær uten at jeg trenger å si ifra mer enn én gang, og om jeg skifter mening, tilpasser han seg så å si umiddelbart.

Klart han er smart, men han trenger også min hjerne for å få maks ut av sitt potensiale - for det er som vi sier: Bak enhver sterk mann, står ei sterkere kvinne.

Neida, før alle våre mannlig lesere krysser ut denne nettsida og boikotter Dinside for godt, dette er en test av er særdeles smart gulvovn du trygt kan la stå på når du reiser hjemmefra og som du kan styre fra hvor som helst via app.

Jeg har nemlig testet den norske konveksjonsovnen Mill Generation 3 med wifi og bluetooth i tre uker - og jeg er svært begeistret.

Mitt liv med strøm

Før vi går inn på selve testen og dommen av ovnen, skal jeg fortelle litt om meg og mitt forhold til strøm før jeg møtte «Mr. Mill»:

  • Helt fra jeg begynte å betale mine egne strømregninger i 2019, har jeg gjort stadig flere grep for å spare på denne utgiften (riktignok etter å ha gått på en smell de første månedene med høye påslag og unødvendige tilleggsprodukter hos strømselskapet).
  • Det begynte med at jeg sa opp alle «strømforsikringer» og andre «garantier», og deretter ringte jeg strømselskapet hver måned og la inn prismatch for å få billigst mulig strøm. Etter hvert la jeg inn prismatcher med lenger varighet, gjerne seks måneder, og slik sikret jeg meg superlav strømregning gjennom 2019 og 2020 da strømprisene generelt var på et rekordlavt nivå. Det var faktisk flere måneder jeg hadde negativ strømpris og i prinsippet ble «betalt» av strømselskapet for å bruke strøm!
  • Nå, derimot, er strømprisene rekordhøye, og selv om jeg har en god prismatch på spotavtalen min, koster også strømmen min over ei krone per kilowattime på det jevne. Til sammenlign lå strømprisen på denne tida i fjor rundt 20 øre kilowattimen.

50-tallsboligen blir strømsmart

Så, hvordan gikk det da smartteknologien entret murblokkleiligheten min anno 1955, som sant skal sies å være utfordrende og dyr å varme opp med strøm?

Det billigste nå om dagen er jo å varme boligen med god gammeldags vedfyring, men om du bruker strøm til oppvarming, kan du faktisk spare en god del på å senke temperaturen med én til to grader.

Og om du kan sitte på jobben, bussen eller et helt annet sted i verden og styre varmen hjemme, sier det seg selv at alt ligger til rette for å kutte strømregninga og ha det varmt og komfortabelt hjemme.

Genial gulvovn

Det er her Mill virkelig er genial. Gulvovnen med wifi gjør at jeg kan laste ned en app, følge med på og styre varmen hjemme fra hvor som helst.

PÅKOBLET: Du kan bruke ovnen på «gamlemåten» og justere temperaturen ved å vri det øverste hjulet, eller koble til wifi-en hjemme og styre via Millheat-appen. Foto: Eilin Lindvoll
PÅKOBLET: Du kan bruke ovnen på «gamlemåten» og justere temperaturen ved å vri det øverste hjulet, eller koble til wifi-en hjemme og styre via Millheat-appen. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

I appen kan jeg sette opp automatiske program med temperaturinstillinger skreddersydd mine dager, samtidig som jeg kan «overstyre» programmet i appen eller ved å fysisk vri på temperaturhjulet når jeg er hjemme. Det vil si at jeg kan programmere ovnen til å varme opp leiligheten min rett før jeg kommer hjem fra jobb, og slutter jeg tidligere eller seinere en dag, kan jeg bare endre innstillingene i appen.

APP-UTVALG: Her ser du noen av funksjonene i Millheat-appen som styrer ovnen. Fra venstre ser du oversikt over totalforbruk av ovnen, hvordan du justerer temperaturen til ulike tider av døgnet og oppsett av eget ukesprogram. Foto: skjermdump
APP-UTVALG: Her ser du noen av funksjonene i Millheat-appen som styrer ovnen. Fra venstre ser du oversikt over totalforbruk av ovnen, hvordan du justerer temperaturen til ulike tider av døgnet og oppsett av eget ukesprogram. Foto: skjermdump Vis mer

Dermed blir det aldri brukt mer strøm enn nødvendig til oppvarming hjemme hos meg, og leiligheten min har plutselig blitt et «smarthjem» - selv om jeg ennå ikke kan måle meg med han her:

Brannsikkert

I tillegg er jeg garantert at det ikke går «ei kule varmt» for samboeren min når jeg ikke er til stede. Mills gulvovn er nemlig konstruert som en panelovn, ikke som en tradisjonell gulvovn med glødetråder som du ikke bør la stå på uten tilsyn.

En ovn med glødetråder gir mer umiddelbar varme så snart du skrur den på sammenlignet med en panelovn, så de er dermed svært effektive som en ekstra varmekilde når det trengs, men denne typen ovner skal ikke være i bruk uten tilsyn. Dette er fordi de har svært effektive og rødglødende varmeelementer, som brenner støv og tørker ut luften mer enn panelovner.

Gulvovnen til Mill er konstruert med samme type varmeelement som som i panelovner. Dette gjør at den har høy effektivitet, men relativt lav overflatetemperatur, og den kan derfor trygt være på uten tilsyn - noe som er helt avgjørende når du har en app-styrt varmeovn. Da er jo hele poenget er at du skal kunne fjernstyre ovnen, slik at du kommer hjem til en ferdig oppvarmet bolig.

Det finnes også andre flyttbare panelovner, hvor det altså er satt føtter på en panelovn, men ulempen med disse er at de er laget for å henges på vegg og har da en «lite flatterende» bakside. Mill Generation 3 holder ikke bare varmen, den ser bra ut også - og Mill har faktisk vunnet en designpris for denne konkrete ovnen.

STRØMSJOKK: Med enkle grep kan du senke strømutgiftene litt. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Varmer fort opp

«Samboeren» min får altså fort opp temperaturen hjemme dersom jeg ønsker det, og jeg har tatt tida på ham:

«Mr. Mill» bruker 26 minutter på å varme opp et oppholdsrom på 20 kvadratmeter fra 15 til 20 grader. Mens fra 20 til 25 grader tar det ni minutter.

Jeg kan imidlertid bekrefte at ovnen ikke tørker ut lufta i leiligheten like bra som glødetråd-ovnen jeg tidligere har brukt til oppvarming, som er et aldri så lite minus i mitt tilfelle. Hvor stort behov boligeiere har for at innelufta blir tørket eller beholder fuktighet, er avhengig av individuelle preferanser og boligtype/-alder.

… men kjøles ned sakte

Et annet problemet når du er så heit som «typen» min, er at det ikke er så lett for «ham» å kul’n umiddelbart etter å ha holdt det gående ei stund.

Ovnen til Mill bruker nemlig god tid på å kjøle seg ned etter å ha stått på et kvarters tid - bare se her:

  • Fra 22 grader tok det 11 minutter før den var avkjølt
  • Fra 25 grader tok det 16 minutter

Og håndtakene på sida blir nesten «too hot to handle» etter at ovnen har gitt 25 varme i et kvarter, som også gir ovnen et lite trekk i totalvurderingen.

BRENNHETT: Det er bra ovnen har håndtak, slik at den kan flyttes selv om den er varm, men når ovnen har stått på med høy temperatur ei stund, er det helt på grensa til at håndtakene verner mot brente fingre. Foto: Eilin Lindvoll
BRENNHETT: Det er bra ovnen har håndtak, slik at den kan flyttes selv om den er varm, men når ovnen har stått på med høy temperatur ei stund, er det helt på grensa til at håndtakene verner mot brente fingre. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Konklusjon

Så, hva synes jeg om «samboeren» min etter å ha bodd med «ham» snart en måned?

Mill Generation 3 Wifi er absolutt en ovn jeg anbefaler de som vil varme opp hjemmet sitt med strøm på en trygg og energieffektiv måte - og det uten å måtte investere i masse dyr og avansert smartteknologi.

Den varmer opp leiligheten raskt, er stillegående og sikker, har en enkel app og ser bra ut.

På minussiden, derimot, er det slik at ovnen bruker lang tid på å kjøle seg ned etter bruk, at håndtakene blir vel varme når ovnen har stått på høy varme ei stund og at luftfuktigheten og -kvaliteten i leiligheten ikke påvirkes i ønskelig grad.

Likevel får Mill Generation 3 Wifi et terningkast fem og er absolutt en ovn jeg og Dinside anbefaler når nettene blir lange og kulda setter inn.

Testresultat

Mill Generation 3 Wifi

- Nesten like smart som meg og deg

Varmer fort, stillegående, trygg å forlate uten tilsyn og lekkert design.

Bruker tid på å kjøle seg ned, håndtakene blir vel varme og tørker ikke ut lufta i boligen så godt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer