Ni tips som gir deg drømmehuset

BOLIG: For å vinne budrunden og få drømmeboligen må du kartlegge selgers svakheter og utnytte dem. Her som ellers er det forarbeidet som avgjør din suksess.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I et hett marked kan du forvente raske budrunder og priser som er høyere enn prisantydning. I sentrale strøk er nå vår oppfatning at markedet blir stadig hetere. Jobben din starter derfor før selve budrunden.

1. Boligens verdi & din lommebok

Sett alltid en øvre grense på hvor mye du vil by, og hold deg til den. Ikke ty til stadige små budøkninger dersom du ikke har råd, eller er i tvil om boligen er verdt prisen.

Kontroller alltid ny statistikk som viser kvadratmeterpriser i området. Eierskifte av boliger blir kunngjort i avisene med omsetningspris. Husk at det er lettere å vurdere verdien når du kjenner prisene i området.

2. Finn boligen før den legges ut til salg

Anser du boligen for å være attraktiv, og frykter mange potensielle kjøpere? Husk at jo flere som har sett annonsen – jo flere konkurrenter. Målet er derfor å komme først i køen.

De fleste kjøperne leter etter boliger hos Tinde og Finn, samt i de store dagsavisene. Dersom du går direkte inn på meglernes private nettsider kan du skaffe deg et lite forsprang. Ofte legger nemlig meglerne ut boligannonsene her før de annonseres via de store kanalene.

Vi anbefaler også at du tar direkte kontakt med de ulike meglerne som opererer i ditt ønskede boområde. Viser du megleren at du er interessert i å bo i et bestemt område, kan du få han til å tipse deg om boliger som snart blir lagt ut for salg.

I populære villastrøk, blant annet på Grefsen i Oslo, er det ikke uvanlig at meglerne - før boligen annonseres - ringer rundt til personer de vet er interessert i området. Personene i denne gruppen har derfor en enestående mulighet til å friste selgeren med bud – før de fleste andre har sett at boligen er til salgs.

3. Be om privat visning

Det er fortsatt håp selv om du ikke er på meglernes ringeliste. Trikset er å be om å få se boligen før den offisielle visningsdatoen. Skal det være offisiell visning på lørdag og søndag? Be om å få se boligen på torsdag.

Lever boligen opp til forventningene har du da mulighet til å legge inn bud allerede på fredagen. Budet skal selvsagt ha kort akseptfrist. Er du heldig kan du skaffe deg boligen allerede før dine konkurrenter finner ut at startskuddet har gått.

4. Pass på at taksten eller verdivurderingen ikke er gammel

Det er ingen grunn til å droppe visningen selv om prisantydningen er litt i overkant. DinSide har erfart at flere takster og verdivurderinger har vært alt for gamle – her kan du lese hele saken.

5. Selgers posisjon

Finn ut hvorfor boligen skal selges. Skal selger flytte inn hos sin nye samboer, eller har han kjøpt ny leilighet selv? Poenget er å finne ut om selger har nye boutgifter som han betaler på. Selger er ofte til stede på visningen; spør derfor ham eller megler.

Hvorfor? En selger som har kjøpt ny, og ofte dyrere bolig, er trolig lite interessert i å betale på to boliger over mange måneder. Dermed kan han være villig til å inngå kompromisser. Selgere som allerede har kjøpt ny bolig er også livredde for å tape penger på dyr mellomfinansiering.

Videre bør du finne ut om boligen er annonsert for salg for første gang, eller om selgeren er inne i andre eller tredje annonseringsrunde. Spør alltid megleren eller eieren hvor mange annonseringsrunder det har vært på boligen.

Hvorfor? Er boligen annonsert flere ganger, er det stor sannsynlighet for at selger begynner å bli svett. For det første koster en annonserunde i Aftenposten fra 15.000 kroner og oppover. For det andre kan selger begynne å tvile på at han får solgt hvis han må annonsere mye. Dette kan igjen gi lavere prisforventninger.

6. Hvor mye skal du by?

I motsetning til tendensen før sommerferien er tiden for skambud stort sett forbi. Skal du få tilslaget etter malen i denne artikkelen bør du gi et bud som selger vil være redd for å si nei til.

Akkurat nå ville vi derfor tatt utgangspunkt i prisantydningen, kontrollert opp mot vår hva er boligen verdt kalkulator, og selvsagt hva du tror boligen vil gå for i en åpen budrunde.

Pass på at du uansett ikke bryter din egen smertegrense.

7. Gi korte tidsfrister

Gi alltid en kort frist på budet ditt. Grunnen er enkel. Når du har gitt et bud vil megleren alltid starte på telefonrunden til de andre interessentene i boligen. Målet er selvsagt å presse prisen opp i en påfølgende budrunde.

Her er det derfor ingen grunn til å være snill. Hvis megleren klager er det bare å påpeke at du har flust av andre boliger å by på, og siden ethvert bud er bindende vil en lang budfrist ekskludere deg fra å by på andre boliger.

8. For den pengesterke

Husk at slaget ikke er tapt selv om du har kommet sent inn i prosessen, og dette gjelder spesielt for deg som har finansene i orden.

En velkjent taktikk er å la de andre kjøperne slite hverandre ut i lange budrunder. Ofte ser en nemlig at budrunden starter med at de interesserte kommer med relativt høye bud over hverandre. Da gjelder det å ha is i magen. Etterhvert som flere og flere faller av, sitter noen få igjen og byr mindre og mindre over hverandre ettersom de nærmer seg smertegrensene sine. Når budene er nede i hopp på få tusenlapper, er tiden inne for å slå til med et solid innhopp og meget kort frist.

Sjansen er at de andre kjøperne da blir så overrasket over denne nye situasjonen at de ikke kan reagere i tide. Det er en mulighet for at også at selger blir så overrasket at han aksepterer på flekken.

En slik taktikk krever mange telefoner for å følge med i hva som skjer med budene underveis. Faren er at du kan komme til å by mer enn boligen er verdt. Vær derfor nøye med å holde deg til dine vurderinger av hva du vil by og hva boligen bør koste.

9. Følg med!

I hektiske budrunder kan du fort gå glipp av boligen dersom du ikke er tilgjengelig i det avgjørende øyeblikket. Ha gjerne en faks i nærheten slik at du er sikker på å få være med og gi bud når du mener det er riktig.

Pass på at megler/selger har all informasjon om telefonnumre/mobiltelefonnumre og sørg for å være der. Få ting er surere enn å gå glipp av en god bolighandel på grunn av at du tok en lang lunsj.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer