Trekk fra vinduer

Nødløsningene ved trekk fra vinduene

Kjenner du at det trekker fra vinduene? Her er nødløsningene som begrenser varmetapet - og beløpet på strømregningen.

TREKK? Tykke gardiner som du trekker for om natten kan begrense varmetapet noe. Foto: NTB Scanpix
TREKK? Tykke gardiner som du trekker for om natten kan begrense varmetapet noe. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Gamle og trekkfulle vinduer kan i verste fall gi en ekstraregning på nærmere 5 000 kroner i året, og spesielt i disse kalde tider blir kostnaden ekstra høy. Her ser du hvordan du ser om det er på tide å bytte til nye vinduer.

Har du gamle eller trekkfulle vinduer, fins det noen nødløsninger som kan begrense hvor mye trekk som kommer inn.

Begrens varmetapet fra vinduene

Fagsjef Olle Christer Stenby i Bygg og Bevar, gir følgende lavterskel-tips for å begrense trekk og varmetap fra vinduer, som i verste fall kan være opp mot ti ganger større enn gjennom ytterveggen.

- Trekk kan blant annet forårsakes av utettheter mellom vindusramme og selve karmen på vinduet. For å utbedre dette kan man montere nye tetningslister. De kommer i mange ulike former og i ulike materialer, råder Stenby.

Er det derimot snakk om luftlekkasjer fra mellomrommet mellom vinduskarm og vegg, anbefaler han å forsiktig fjerne listverket og lett dytte isolasjon inn i hulrommet.

- Deretter kan man også montere en liten strimmel med vindsperre før listverket settes på plass, sier Stenby.

Et annet, enkelt tiltak er å montere en spesiallaget plastfolie på vindusglasset.

- Plastfolien fungerer omtrent som et varevindu, ved at det skaper et rom for stillestående luft mellom plast og glass. Plasten kan festes i vinduskarmen og synes ikke så godt når den strekkes ut, sier Stenby.

Bruk tykke gardiner

Det kanskje aller enkleste rådet for å forhindre varmetap gjennom dårlige vinduer er å bruke gardiner om vinteren, gjerne noen som er tykke.

For eksempel forede gardiner, som du trekker for om natten, har Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi) tidligere forklart at kan hjelpe til med å holde mer av varmen inne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer