Lavere strømregning

Noen få hundrelapper kan spare strøm for minst 2.000 kroner i året

Billige tidsur er en god investering.

LAVERE TEMPERATUR: Litt penger vil du spare ved å senke temperaturen når du sover eller ikke er hjemme. Men rik blir du ikke akkurat. Foto: Olivier Le Moal/Shutterstock/NTB scanpix
LAVERE TEMPERATUR: Litt penger vil du spare ved å senke temperaturen når du sover eller ikke er hjemme. Men rik blir du ikke akkurat. Foto: Olivier Le Moal/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

I generasjoner har strøm vært en av de få tingene vi har fått billig her i landet. Men med fokus på miljø og tilslutning til EUs energibyrå kan dette komme til å endre seg.

Det kan derfor være smart å tenke på hvordan du kan forbruke mindre. Men hvor mye sparer du egentlig ved å senke temperaturen noen grader når du sover eller er på jobb?

Som Dinside konstaterte i 2015, vil gevinsten du får avhenge av huset du bor i. Samtidig er det tingen tvil om at temperaturjustering er den enkleste og billigste måten å spare strøm på, på kort sikt.

Strømsparing til hundrelapper

På markedet finnes det mange rimelige tidsur og termostater som kan kobles til de panelovnene du allerede har. Du trenger med andre ord ikke kjøpe nye panelovner med smartstyring eller gjøre hele huset ditt smart.

Det aller enkleste og billigste tiltaket er et tidsur. Slike får til under hundrelappen mange steder.

Dette er enkle brytere som bare skrur seg av og på når du ønsker.

Ulempen er åpenbar: Skrur du av varmeovnene fullstendig om natta eller mens du er på jobb, bruker de tid på å varme seg opp igjen slik at de gir behagelig romtemperatur.

– Du bør ikke bruke slike tidsur på alle panelovnene i huset. Da risikerer du at det blir altfor kaldt, og i verste fall kan vannet fryse. Men bruker du dem på noen av ovnene eller i kombinasjon med varmepumpe som grunnvarme, kan du oppnå god temperatursenking, sier seniorrådgiver for bolig i Enova Tor Brekke til Dinside.

BILLIG: Denne dingsen til 350 kroner styrer panelovnen din via en mobil-app. Video: MillVis merVis mer Vis mer Vis mer

Termostat som styres fra nett

Han mener likevel at det er bedre å bruke en termostat, aller helst med tilkobling til trådløst nett.

Også disse kan kobles til en hvilken som helst panelovn, akkurat som de tradisjonelle tidsurene. Fordelen er at det er temperaturen, og ikke tiden, som avgjør når ovnen slås av og på.

De som er koblet til nettet styres via en app på mobilen. Dermed kan du justere temperaturen hjemme uansett hvor du er.

Ofte må du ut med over tusenlappen for slike, men det finnes også varianter helt ned i 350 kroner.

Det mest elegante er likevel å styre temperaturen i hele huset rom for rom via et sentralt termostatsystem.

Men slike veggmonterte termostater krever kobling og montering ut over det du har lov til selv, og dermed er du nødt til å la en elektriker gjøre jobben.

SMART-OVN: Skal du likevel skifte ut panelovnene dine, bør du vurdere en modell med digital styring, som denne fra Nobø. Foto: Glen Dimplex Nordic.
SMART-OVN: Skal du likevel skifte ut panelovnene dine, bør du vurdere en modell med digital styring, som denne fra Nobø. Foto: Glen Dimplex Nordic. Vis mer

– Du sparer 10–20 prosent

På nettet finnes det flere kalkulatorer (for eksempel Enøk og Smarte Penger) som beregner gevinsten ved å senke temperaturen. Dessverre har flere av dem noen år på baken, og ser dessuten ut til å mangle korrigering for helger og ferier.

De viser dermed beskjedne innsparinger, noen ganger ikke mer enn 500–600 kroner per år.

Heldigvis for strømforbrukerne ser virkeligheten litt bedre ut.

– Det lønner seg absolutt å tidsstyre varmen og senke temperaturen når du sover eller ikke er hjemme. Vi regner med rundt mellom 10 og 20 prosent innsparing ved å sette inn slike enkle og rimelige tiltak. I en vanlig enebolig med et strømforbruk på om lag 20.000 kilowattimer i året vil man altså kunne spare et sted mellom 2.000 og 4.000 kroner, sier Tor Brekke.

En vanlig norsk familie er jo stort sett borte fra hjemmet sitt om lag åtte timer mandag til fredag. Så sover de rundt åtte timer.

Dermed kan temperaturen settes ned med fire grader (anbefalt av ekspertene) 16 timer per dag i fem av ukas dager.

– Enda viktigere med effektprising

Noen nettselskaper har allerede innført et såkalt effektledd, og fra 2021 vil det trolig gjelde strømkunder over hele landet. I framtida må vi med andre ord være forberedt på å betale ekstra når vi vasker klær, lager middag og lader elbilen på én gang.

Dette endrer på ingen måte fordelene ved å senke temperaturen, mener Brekke. Snarere tvert imot.

– Etter hvert som effektprisingen blir mer vanlig, er det smart å styre strømmen. Varmekabler i betonggulv på bad bruker lang tid på å oppnå riktig temperatur, og dermed kan de skrus på lenge før du trenger dem og av når du bruker mye strøm til andre ting. Du kan også tidsstyre varmtvannsbeholder og lade elbilen på ulike tidspunkter, og slik passe på at du ikke bruker for mye effekt på én gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer