Vask av panner

Noen panner bør du smøre med matolje etter vask

Det er vesentlig forskjell på hvordan teflon- og jernpanner skal rengjøres. Ekspertene tipser.

VASK AV STEKEPANNE: Lang levetid på panner og gryter krever riktig vask og vedlikehold. Tipsene får du under. Foto: Panthermedia.
VASK AV STEKEPANNE: Lang levetid på panner og gryter krever riktig vask og vedlikehold. Tipsene får du under. Foto: Panthermedia. Vis mer
Publisert

For at stekepanner og gryter skal ha et langt liv, er riktig vaskemetode helt essensielt.

Men det mange av oss gjør feil, er å vaske panner og gryter med slippbelegg eller jernoverflate på samme måte.

Feil vask av pannen vil mest sannsynlig ende med rust og avslipt slippbelegg som til slutt vil gjøre pannen ubrukelig til matlaging.

Ekspertene forklarer deg hvordan stekepanner og gryter med og uten slippbelegg egentlig skal vaskes.

Ulike overflater

For å forsikre deg om at du vasker stekepanner og gryter på riktig måte, må du først vite hva slags type overflate pannen har.

Marie S. Hansen er ansvarlig for merkevarer hos Groupe SEB Norway AS, selskapet som representerer flere ulike produsenter av kjøkkenredskap.

Hun forklarer forskjellen på de ulike panne-overflatene:

Slippbelegg:

- Mange sverger til stekepanner med slippbelegg, eller Non Stick-belegg. Non Stick gjør at du ikke trenger smør eller olje for å hindre at maten brenner seg fast.

 • Mange kjenner Non Stick-belegget som teflon. For å presisere: «Teflon» er et beskyttet varemerke, og Teflon er ett av mange ulike merkenavn for polytetrafluoreten (PTFE), som er korrekt navn på den typen slippbelegg man finner i de aller fleste stekepanner i dag.
 • Hvorvidt slippbelegget i en panne tåler oppvaskmaskin eller ikke, avhenger av flere faktorer i produksjonsprosessen, deriblant hvor mange lag belegget har.
 • Jo flere lag med slippbelegg en panne har, jo mer tåler den. I noen panner er det ytterste belegget forsterket med titanpartikler, som gjør overflaten enda mer slitesterk. Du bør allikevel bruke plast- eller treredskaper, fordi det er mer skånsomt for bunnen.
 • Belegget gjør det også veldig enkelt å holde pannen ren – varmt vann er ofte nok.
 • Håndvask fremfor maskinvask vil bidra til å at belegget holder lenger, selv om kvalitetspanner med slippbelegg stort sett kan vaskes i oppvaskmaskin.
 • En av ulempene er at belegget ikke tåler spesielt høy varme, og når steketemperaturen stiger over 250°C kan Non Stick-belegget ta skade. En Non Stick-panne egner seg derfor best til steking på medium varme.

Keramisk:

- Panner med keramisk belegg er blitt vanligere de siste årene. Dette belegget tåler høyere temperatur enn Non Stick-belegget, og egner seg derfor bedre til steking på høy varme.

 • Keramisk belegg er mer slitesterkt, og tåler godt bruk av stekeredskaper i metall.
 • Ulempen med en keramisk panne er at den ikke har så gode slippegenskaper. Det betyr at du må bruke smør eller olje når du steker for at maten ikke skal brenne seg fast.

Uten belegg

- Det finnes gode løsninger for deg som ønsker en stekepanne uten belegg også.

 • Ulempen er at du må bruke litt smør eller olje for at maten ikke skal brenne seg fast.
 • Fordelen er at pannen ikke har noe belegg som blir slitt eller varmes i stykker. Dermed har du en panne som tåler mer og holder lenger, men som også krever mer vedlikehold.

Pannetyper

Rustfritt stål:

 • En stekepanne i stål tåler ekstremt høy varme uten å slå seg, og kan steke mye av gangen. I tillegg tåler den oppvask i maskin og holder seg blank i mange år.
 • Ulempen er at slippegenskapene ikke er spesielt gode. Det betyr at du må bruke mer olje for å unngå at maten brenner seg fast, og at rengjøringen er mer krevende.
 • Stål har lavere evne til å lede varme enn andre materialer, men holder godt på varmen. Mange stålpanner har derfor en kjerne av aluminium, som gjør at varmefordelingen blir mer effektivt.

Aluminium:

 • Aluminium leder varme opptil 15 ganger bedre enn stål, blir raskt varmt, og er mye lettere enn stål og støpejern.
 • Aluminium er imidlertid et relativt mykt materiale, som ikke tåler like høy steketemperatur som stål og støpejern.
 • De fleste aluminiumspanner blir derfor forsterket med en tykkere bunn, slik at de skal holde fasongen og den jevne varmefordelingen – jo tykkere bunn, jo bedre holdbarhet.

Støpejern:

 • Stekepanner i støpejern er tunge, men tåler svært høy varme uten å slå seg. De er derfor ideelle til bruning av kjøtt og til å steke større mengder mat av gangen – maten blir stekt og ikke kokt. De holder svært godt på varmen, men reagerer langsomt på temperatursvingninger.
 • Støpejern er et nesten uslitelig materiale med svært lang levetid. Både ved steking og koking kan støpejern avgi noe jern, og matlagingen kan derfor gi et visst jerntilskudd.
 • Godt renhold er viktig, hvis ikke kan støpejernspannen fort få rustflekker. Kok ut matrestene av pannen med temperert vann, og smør den inn med matolje av og til.

Kilde: Groupe SEB Norway AS.

Matolje etter rengjøring

Så hvordan skal de ulike overflatene rengjøres slik at de ikke blir ødelagt?

Asbjörn Underdal, Nordisk kvalitetssjef hos Groupe SEB, understreker at aluminium- eller stålpanner med slippbelegg bør vaskes i varmt vann med noen få dråper vaskemiddel.

- Bruk en vanlig oppvaskbørste i plast. Oppvaskmaskin kan brukes, men noen typer vaskemiddel kan skade slippbelegg-overflaten på pannen.

Jernpanner uten slippbelegg bør håndvaskes i varmt vann uten vaskemiddel, understreker Underdal:

- Rett etter at du har vasket pannen bør du tørke den med papirtørkle. I tillegg bør du bruke tørkepapir til å smøre inn jernpannen med matolje - da vanlig rapsolje.

- Smør matoljen jevnt på overflaten - på innsiden, selvsagt. På denne måten forebygger du rust. Jernpanner uten slippbelegg må ikke vaskes i maskin da den da vil ruste etter kort tid, forteller han.

Dersom jernpanner ruster kan du forsøke å redde dette ved å igjen bruke rapsolje på området som er rustet, råder Underdal.

- La det virke i noen minutter, tørk av oljen med papir og skrubb deretter pannen med en oppvaskkost i varmt vann. Avslutt med å smøre inn pannen med et tynt lag rapsolje på overflaten, sier han.

Forskjell på støpejern

Støpejern er noe av det beste materialet du kan få, mener Marianne Winters, salg- og produktsjef, Jernia. En slik overflate kan vaskes i varmt såpevann:

Greit å vite

 • Ikke utsett panner og gryter med for store temperatursvingninger.
 • Aluminium og stålkombinasjon i panner reagerer ulikt på varmeendringer, og det kan resultere i at produktet slår seg.
 • Husk gradvis oppvarming, hver gang, samt gradvis nedkjøling. Det betyr unngå boost funksjonen på ovnen, og ikke skyll en varm panne i kaldt vann
 • PTFE- belegg tar skade ved grader over 250.

Råd fra Marianne Winters, salg- og produktsjef hos Jernia.

- Når du har tørket av støpejernspanner- og gryter som ikke har sandfarget glassemalje, kan du gjerne smøre de inn med matolje, sier Winters.

Matt, sort emalje trenger å opparbeide seg en fettpatina i emaljen for å blir mer brukervennlig. Rengjør derfor ikke med såpe , da såpe fjerner de viktige fettstoffene, understreker Winters.

- Skrubb godt med en kjøkkenskrubb og varmt vann etter bruk. For mer gjenstridige flekker og fastbrente matrester kan man bruke såpe. Eventuelt kan man koke ut pannen eller gryten med oppvaskmaskinmiddel og vann i 10-20 minutter. Dette vil fjerne noe av fettpatinaen, og vi anbefaler derfor å varme opp litt olje i pannen eller gryten etter endt rengjøring, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer