Nordea øker termingebyret med 40 prosent

Til tross for at kunden gjør hele jobben.

Termingebyrene på Nordeas boliglån øker med 40 prosent i august. Prislisten er oppdatert, men merk at du selv må endre termingebyret fra 35 til 50 kroner i Nordeas lånekalkulator. Foto: Nordea.no
Termingebyrene på Nordeas boliglån øker med 40 prosent i august. Prislisten er oppdatert, men merk at du selv må endre termingebyret fra 35 til 50 kroner i Nordeas lånekalkulator. Foto: Nordea.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken økte storbanken Nordea termingebyret på boliglån fra 35 til 50 kroner i måneden. Gebyrøkningen trer i kraft fra og med 17. august. Dette har fått en rekke kunder til å reagere.

- Dette er en økning på over 40 prosent, og etter min mening burde ikke dette kunne forsvares, skriver Richard Opprann i en e-post til DinSide.

Han er ikke den eneste som reagerer, vi har mottatt flere klager fra Nordea-kunder de siste dagene.

Finn billigste boliglån med vår boliglånskalkulator

Gebyr på automatisk tjeneste

En av hovedgrunnene til at folk reagerer så sterkt, er nok kanskje at gebyret påføres en automatisk tjeneste.

- I utgangspunktet er dette et tullegebyr, for jeg får ikke tilsendt noen papirfaktura og alt går automatisk via nettbanken, sier vår leser, og legger til: - Vi har heller ikke misligholdt lånet på noen som helst måte. Allikevel blir vi "straffet" med 40 prosent økning i gebyrene.

- Jeg regner med at administrasjonen av nettbanken ikke har økt med 40 prosent, sier han retorisk.

- I hvilken annen bransje kan man øke en pris på ett "produkt" på over 40 prosent uten å møte massiv motstand?Si en liter melk koster 12 kroner og vil øke med 40%. Den vil da koste nesten 17! Bensinprisen ligger nå på rundt 14, kroner per liter. En økning på 40% ville tilsi nesten 20 kroner literen!Richard Oprann, Frustrert Nordea-kunde


Pressekontakt i Nordea, Jørgen Lønnquist, forstår at gebyrøkningen kan virke stor når man regner i prosent.

- Men vi har ikke satt opp gebyret siden 2003. Så det er klart at når vi ikke har endret det på åtte år, og så tar et hopp, virker det mye.

Lønnquist peker også på at det har vært en generell prisstigning de siste åtte årene som har ført til økte kostnader, mens gebyrene har stått stille.

Skulle gebyrene økt tilsvarende den generelle prisstigningen, ville de nå vært på 40,49 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrås prisstigningskalkulator. Dette er imidlertid ikke hele bildet:

- Prisstigningen de siste årene har økt våre kostander. Vi tar utgangspunkt i våre kostnader når vi fastsetter gebyrene, og da vil ikke økningen til enhver tid samsvare med den generelle prisstigningen i samfunnet, sier Lønnquist.

Les også: Spar tusener på e-faktura

Hva går pengene til?

Ifølge Lønnquist stemmer det at terminbeløpene og gebyrene trekkes automatisk, uten at banken eller kunden trenger å gjøre noe.

- Men det er litt mer som skjer i bakkant, som gjør at vi mener det er forsvarlig å ta 50 kroner for det, sier han til DinSide.

- Selv om det er trekkes enkelt og raskt fra kundens konto, har vi blant annet kostnader til utvikling og vedlikehold av datasystemet som utfører trekkene hver måned. I tillegg har vi ansatte som passer på at alt fungerer som det skal, Vi har kvalitetskontroller, og så koster det å implementere rentendringer et cetera, sier han.

Øker gebyret når rentene er lave

Det er imidlertid ikke første gangen storbanken øker termingebyret når rentene er lave. I 2003, da rentene var på et bunnivå, økte banken gebyrene med mellom fem og 15 kroner. For enkelte kunder utgjorde dette et hopp på 75 prosent.

- Det er ingen sammenheng mellom at renten er lav og at vi øker gebyrene, sier Lønnquist til DinSide.

Da Nordeas termingebyr tok et byks i 2003, var Forbrukerrådet svært kritiske.

- Det er urimelig at bankene øker sine gebyrer for å kompensere for fallet i rentemarginen, sa økonomisk rådgiver i Forbrukerrådet Lasse Billington.

Les hele saken her

Ikke alle synes det er for dyrt: Norges Bank synes bankene bør ta seg bedre betalt av kundene

Effektiv renteøkning

Selv om prosentandelen er høy, er selve kronebeløpet lite. 15 kroner i måneden utgjør 180 kroner i året, og 3.600 kroner ekstra fordelt over 20 år. Heller ikke den effektive renten vil øke nevneverdig, her er det snakk om et par-tre promille, litt avhengig av hvor stort lån du har.

Jo mindre lån, jo større betydning har renten. For eksempel, dersom du har en halv million i lån, tyve års nedbetaling, vil den effektive renten øke fra 3,64 til 3,7 prosent (gitt nominell rente 3,5 prosent, 20 års nedbetalingstid og 12 terminer i året, ekskl. etableringsgebyr). Har du en million i lån, vil effektiv rente øke fra 3,57 til 3,6 prosent, gitt de samme forutsetningene. Og med to millioner i lån, vil den effektive renten øke fra 3,54 til 3,55 prosent.

Med vår smarte effektiv rente-kalkulator kan du selv beregne hvor mye en gebyrøkning vil ha å si for din rente.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer