Strømforbruk

Nordmenn er i verdenstoppen i strømforbruk

Få har kunnskap om eget forbruk, men syns samtidig at vi betaler for mye. Slik får du bedre oversikt.

STRØMSTYRING: Norske E-wave er et av selskapene som tilbyr strømstyringsløsninger for boligen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
STRØMSTYRING: Norske E-wave er et av selskapene som tilbyr strømstyringsløsninger for boligen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

En undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av geo viser at over halvparten av de spurte ikke vet hvor mye strøm de bruker. 52 prosent vet ikke sånn omtrent hvor mange kilowatt husstanden brukte forrige måned. Samtidig svarte 63 prosent at prisen de betaler for strømmen de forbruker, er for høy.

Og selv om over halvparten ikke vet hvor mye forbruket ligger på, sier 8 av 10 at de utfører tiltak for å redusere strømforbruket i boligen. Dog er det kun færre enn fem prosent som oppgir at de benytter styringssystemer for å overvåke forbruket.

Vil du kutte strøm, kan en energimåler eller andre løsninger som viser deg reelt strømforbruk i hjemmet være til nytte for å avdekke «strømsynderne».

Slik sparer nordmenn strøm

Blant de tre mest populære tiltakene i norske hjem for å redusere strømforbruket i hjemmet, finner vi: Slå av lys i rom hvor ingen oppholder seg, vaske fulle oppvask- og vaskemaskiner og erstatte halogen- og glødepærer med mer energieffektive LED-pærer.

Selv om det er bra at mange er flinke til å skru av lysene i rom de ikke befinner seg i, er det ikke lampene som er de største strømtyvene i hjemmet.

– Å skru av lyset i rom man ikke oppholder seg i, er både fornuftig og bra, men over 70 prosent av strømmen vi bruker går til varmtvann og oppvarming av boligen.

– Varmekabler og panelovner er blant hovedkildene til oppvarming i norske husstander, og da må man se på hvordan man kan styre disse varmekildene på en smartere måte, slik at man sikrer effektivt og minimalt forbruk – samtidig som man opprettholder en behagelig innetemperatur, forteller Patrick Caiger-Smith, administrerende direktør og medgrunnlegger av geo, i forbindelse med fremlegging av undersøkelsen.

Slik kan du spare

Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å få oversikt og spare noen kroner på strømregningen.

Vi har ved flere anledninger skrevet om produkter og løsninger som gjør det enkelt å holde oversikt over strømforbruket, men også å styre det. En grei start er å gå til innkjøp av en energimåler som måler strømforbruket til alle tilkoblede apparater.

I denne saken har vi testet strømforbruket i alt fra PlayStation 4 og iPhone-ladere til kaffetraktere og brødristere, og vi oppdaterer den jevnlig med nye produkter.

Hvis du ønsker å sette begrensninger på strømforbruket, kan det være en idé å sjekke ut strømstyringssystemet til norske E-Wave. Her kan du for eksempel sette begrensninger på forbruket, og velge når varmeovner og andre husholdningsapparater skal skrus på eller av.

Samtidig åpner de nye AMS-strømmålerne og HAN-porten for nye muligheter for norske strømkunder som får mer og detaljert informasjon om forbruket i boligen.

Blant annet tilbyr de to norske selskapene Tibber og Oss løsninger for oversikt over strømforbruket, og det i sanntid. Det gjør det enkelt å holde oversikt over strømforbruket, og samtidig avdekke eventuelle «strømsyndere».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer