Nordmenn leker elektrikere

Farlig, mener Norsk Brannvernforening.

Nordmenn leker elektrikere
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uken har mange av DinSides lesere deltatt i en opphetet debatt om sterkstrømutstyr som selges på steder som Clas Ohlson og Biltema. Noen mener elektrikere er for godt beskyttet av lover og regler og tar seg for godt betalt. Andre mener at kvaliteten på ustyret varierer mye, og at egen installasjon er risikosport.

Les saken og debattinnleggene her: Dette kjøper du IKKE på Clas Ohlson

Nordmenn leker elektrikere

I en undersøkelse som forsikringsselskapet If har gjennomført, kommer det frem at én av tre nordmenn tror det er lov å skifte veggfaste stikkontakter og brytere selv. Tilnærmet like mange har også gjort dette selv i løpet av de siste årene, til tross for at slikt arbeid kun skal utføres av autoriserte el-installatører.

- Høyrisiko, mener både Norsk brannvernforening og If.

Les: Dette bør du overlate til fagfolk.

Mange el-branner

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening
Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening Vis mer

Boligbrann er den hendelsen nordmenn frykter mest i hjemmet. Nær halvparten av alle boligbranner skyldes elektrisitet, enten det er feil bruk av el-utstyr eller feil på det elektriske anlegget. Likevel tukler nordmenn med el-anlegget selv.


- Det er veldig lett å gjøre feil, og det skal ikke store feilen til før man setter liv, helse og verdier i stor fare, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Kalheim sier til DinSide at det er hobbyelektriken som utgjør den største faren, og ikke utstyret i seg selv.

- Folk bør sette seg grundig inn i hva som er tillatt å gjøre selv før de prøver seg som elektrikere. Hobbyelektrikeren vet ikke nødvendigvis nok om for eksempel dimensjonen på ledningen og isolasjon, og det kan fort gå galt.

Les også: Slik sikrer du boligen mot lyn

Farlige downlights

Kalheim oppfordrer menigmann til å være forsiktig også med lavvoltutstyr som etter reglene kan håndteres av hvem som helst. Han bruker de populære downlightslampene som eksempel.

- En sånn downlightspære gir over 200 grader på utsiden, og menigmann vet ikke alltid hva som finnes oppunder taket av brennbart materiale. Da kan det fort bli farlig hvis ikke en fagmann ser over installasjonen. Det er en grunn til at elektrisitet er et eget fag. De som driver med det, skal være tilstrekkelig utdannet.

Les også: Kan PC-en ta fyr?

Ingen kvalitetsforskjell

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som utfører og håndhever regelverket for elektrisk utstyr i Norge. Kravet er at produktene som selges skal være CE-godkjent, og det er produsenten som erklærer at produktet er godkjent.

- Vi har ingen grunn til å tro at sterkstrøm-utstyret solgt hos Clas Ohlson skal være av dårligere kvalitet enn andre steder, sier Kristine Soglo, senioringeniør hos DSB.

Hun legger imidlertid til at regelverket er helt klart på når det gjelder hvem som kan installere produktene. Menigmann har ikke lov til å leke hobbyelektriker.

- Hvis du får tilsyn på det elektriske anlegget ditt, så har du ingen samsvarserklæring hvis du har gjort det selv. Er det manglende dokumentasjon ved anlegget ditt, får du en heftelse og et krav om at det må rettes opp.

Nettselskap i Norge er pålagt å føre tilsyn med elektriske anlegg og virksomheter. Gjennom den lokale tilsynsaktiviteten (DLE) utfører nettselskapene blant annet kontroll av elektriske anlegg hos boligeiere, og det er bygningseier/bruker som har ansvaret for at elsikkerheten er ivaretatt, ifølge Justis- og politidepartementet.

Les også: Husk å feie hyttepipa

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer