Nordmenn velger dyre strømavtaler

Kaster bort 570 millioner kroner i året.

MANGELFULL: Prisoversikten fra Kredittilsynet over de billigste strømavtalene er ikke god nok, viser en fersk rapport. Foto: Colourbox.com
MANGELFULL: Prisoversikten fra Kredittilsynet over de billigste strømavtalene er ikke god nok, viser en fersk rapport. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske husholdninger kunne spart totalt 570 millioner kroner på å bytte til en bedre strømavtale. Dette viser en fersk analyse av strømpriser og vilkår i det norske kraftmarkedet.

Dessuten foreslås det flere tiltak for å gjøre kraftmarkedet mer oversiktlig for strømkundene.

Finn billigste abonnement for deg og ditt strømforbruk med vår strømkalkulator

Velger avtaler utenfor prisoversikt

Tre godkjente strømavtaler:

Forskuddsbetaling: Du betaler inn et beløp, beregnet utifra stipulert forbruk og stipulerte strømkostnader, i forkant av perioden. Har du brukt mer eller mindre strøm i perioden, kan du lese av dette, og eventuelle avregninger/korrigeringer gjøres opp mot neste strømregning.

Har du en a konto-avtale betaler du et beløp, beregnet utifra stipulert forbruk og stipulerte eller faktiske strømkostnader (Dette varierer fra selskap til selskap). Forskjellen fra forskuddsbetaling er at regningene ikke nødvendigvis faller før du har brukt strømmen, men i løpet av - eller mot slutten av perioden. Avregninger i forhold til endring i strømpriser eller mer/mindre forbruk.

Betaler du etterskuddsvis får du en regning som er basert på reelt strømforbruk og aktuelle priser i perioden. Dette er den vanligste faktureringsmetoden.

Fortsatt forvirret av disse begrepene? Les vår miniguide til de forskjellige strømalternativene: Tre veier til riktig strøm.


Det er konsulentfirmaet Pöyry Management Consulting, som på oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sammenlignet priser, vilkår og marginer for ulike kontraktstyper på det norske strømmarkedet.

De har også gjort en vurdering av Konkurransetilsynets prisoversikt, og hvor godt denne faktisk fungerer.

Rapporten "Analyse av priser og vilkår fra kraftleverandører i sluttbrukermarkedet" viser at svært mange spotpriskontrakter ikke er registrert hos Konkurransetilsynet, og at dette gjelder så mange som 70 prosent av kontraktene som tilbys strømkundene.

I tillegg er det generelt sett høyere pris på disse ikke-registrerte kontraktene.

DinSides strømkalkulator og prislister på strøm bygger på prisinformasjon fra Konkurransetilsynets lister. Bruk disse for å finne trygg og billig strøm.

Betaler 570 millioner for mye

Noe av bakgrunnen for at såpass mange kontrakter ikke er å finne i prisoversikten, er at kun strømproduktene som oppfyller visse kriterier bestemt av Konkurransetilsynet, kommer med i prisoversikten.

- Andre produkter som blir tilbudt strømkundene, men som ikke oppfyller disse kriteriene, vil altså ikke være å finne hos Konkurransetilsynet, forteller Seksjonssjef Thor Erik Grammeltvedt i NVE.

Til tross for at disse avtalene jevnt over er et dyrere alternativ for strømkunden, er det en økende andel av norske strømkunder som velger denne kontraktstypen.

Les også: Alle får høyere strømutgifter i 2012

Thor Erik Grammeltvedt, NVE. Foto: NVE
Thor Erik Grammeltvedt, NVE. Foto: NVE Vis mer


Dette gjaldt hele 60 prosent av husholdningene i 2010, et tall konsulentfirmaet som har utarbeidet rapporten, finner overraskende høyt.

De beregner at en husholdning med et gjennomsnittlig strømforbruk dermed betalte 660 kroner mer i løpet av fjoråret, enn strømkunder med avtaler som er å finne i Konkurransetilsynets oversikt.

Totalt ga dette en merutgift på rundt 570 millioner.

Grammeltvedt tror det er to hovedårsaker til at såpass mange velger strømavtaler som ikke er registrert hos Konkurransetilsynet.

- Lokal tilhørighet, der man velger det lokale strømselskapet, er én årsak. Den andre er antakelig at prisoversikten har et forbedringspotensiale, sier Grammeltvedt.


Blant annet blir man ved valg av et strømprodukt i prisoversikten, henvist til leverandørens hjemmesider, og ikke direkte til produktet.

- Her burde det vært en tydeligere kobling til det aktuelle produktet, ettersom dagens ordning åpner for at kundene kan ender opp med et annet, og kanskje dyrere produkt fra, påpeker Grammeltvedt.

Kommunikasjonsrådgiver Ronny Turøy i Konkurransetilsynet sier de er klar over at prisoversikten har rom for forbedringer, og at de gjør løpende endringer for å gjøre tjenesten best mulig.

- Vi har blant annet lagt inn et varsel om at de som bytter leverandør må passe på å velge den avtalen som står i vår prisoversikt, for å unngå at de velger en annen, dyrere avtale, sier Turøy.

Les også: Slik får du billigst mulig strøm i vinter

Tiltak for bedre konkurranse

Rapporten konkluderer med at konkurransesituasjonen i kraftmarkedet ikke
er optimal.

Derfor foreslår konsulentfirmaet blant annet følgende tiltak, som kan gjøre det enklere for kunden å velge det billigste alternativet, og gjøre strømmarkedet mer oversiktlig:

  • Alle kraftkontrakter bør være tilgjengelig i en felles prisoversikt.
  • Metoden for beregning av spotprisen bør standariseres
  • Det må stilles krav til kraftleverandørene om å oppgi ”effektiv pris”, tilsvarende hva som kreves av bankene når det gjelder effektiv rente.
  • Det må stilles krav til kraftleverandørene om at de må oppgi mer detaljerte opplysninger om de ulike kontraktene.
Om disse tiltakene blir satt til verks, er det opptil NVE, Konkurransetilsynet og forbrukermyndighetene å avgjøre.

- NVE er opptatt av å gjøre det enklere for strømkundene, og nå må vi se nærmere på hvilke tiltak vi skal jobbe videre med, sier Thor Erik Grammeltvedt i NVE.

Ronny Turøy i Konkurransetilsynet tror ikke man vil gå for en felles prisoversikt for alle kraftkontrakter, slik det blir foreslått i rapporten.

- På grunn av ulike beregningsgrunnlag for de forskjellige strømavtalene, gjør vi ikke dette i dag, fordi det ikke gir en reell prissammenligning, sier Turøy.

Han utelukker ikke at dette kan være mulig, men at det krever både en forskriftsendring og tekniske tilpasninger, slik at oversikten kan gjelde flere beregningsmetoder.

- I dag er det lovpålagt gjennom meldepliktforskriften at avtaler som følger den såkalte standardavtalen for strøm skal meldes inn på prisoversikten – et slikt pålegg eksisterer ikke i dag for andre typer avtaler, sier Turøy.

Les også: Steng døren for strømselgere som kommer hjem til deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer