Nordmenn vil ha hyppigere strømregninger

Hafslund innfører månedlige strømregninger etter vellykket prøveprosjekt.

En gang i måneden blir ikke nødvendigvis billigere; men du slipper de store økonomiske overraskelsene i vinterhalvåret.  Foto: PER ERVLAND
En gang i måneden blir ikke nødvendigvis billigere; men du slipper de store økonomiske overraskelsene i vinterhalvåret. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Var du en av dem som har slitt med gigantiske strømregninger de siste par årene? Ett av rådene som ble gitt av både forbrukermyndigheter og strømselskaper var å be om å få dele opp strømregningen.

Strømselskapet Hafslund Nett har det siste året hatt et prøveprosjekt med kunder de har overført til faste månedlige betalinger i stedet for annen hver måned. Dette har blitt godt mottatt. Hele 97,5 prosent ønsker å fortsette med månedlige strømregninger i stedet for å få en større regning annen hver måned.

– Dette ser vi på som svært positivt. De fleste av våre kunder vil kunne få bedre kontroll over strømforbruket sitt med månedsregninger og forhåpentligvis bli motivert til å effektivisere forbruket, for dermed å få lavere strømkostnader totalt sett, sier Katarina Finneng, informasjonssjef i Hafslund i en pressemelding.

Blir det dyrere?

Noen av deltakerne i prosjektet uttrykte frykt for at totalsummen ville bli dyrere. Kanskje ikke så rart ettersom de fleste finansinstitusjoner tar seg godt betalt ikke bare i renter, men også i gebyrer hver gang du betaler en regning. Men månedlige strømregninger skal ikke ha noe å si for totalsummen kundene betaler.

– Hafslund har ikke fakturagebyr, forsikrer Finneng. – Vi mener at kundene bør få velge hvordan de betaler regningen sin uten å straffes for det. Det er fortsatt forskjellig hvordan man for eksempel opplever ulike elektroniske løsninger, og noen har rett og slett ikke mulighet til annet enn papirfaktura. Men det er klart, det er en fordel for både miljøet, oss og kunden med eFaktura eller AvtaleGiro. Det sparer både papir, kroner og innsats.

Velger du andre strømleverandører kan du imidlertid spare noen hundrelapper hvert år, ved å bytte til elektronisk betaling av strømregningen.

Les også: Strømleverandørens beste strømsparetips

Ikke glem å lese av strømmåleren

Det er også viktig at du leser av måleren din, helst en gang i måneden. Slik blir regningen så riktig som mulig. Gjør du ikke det, vil strømforbruket ditt beregnes utifra et standard strømforbruk, og eventuelle sparetiltak du iverksetter vil ikke gjøre utslag på regningen.

– Dersom vi ikke får inn målerstanden, beregner vi strømforbruket basert på historiske forbruksopplysninger og fakturerer deretter, sier Finneng.

Les også: Smarte strømmålere kan kutte regningen

Betaler du for mye for strømmen?

Å dele opp strømregningen for å unngå de store sjokkregningene i vinter er et smart trekk for å sikre seg en mer stabil økonomi. Men det aller smarteste du gjør er å sørge for at du får strøm fra billigste strømleverandør.

Med vår smarte strømkalkulator: Finn billigste leverandør for deg og ditt strømforbruk

Men hva gjør du, når du har funnet frem til billigste strømleverandør?

Slik bytter du

Med vår strømkalkulator finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av urlen til selskapet nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon, du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Slutt på snille sommerpriser

Det går mot høst og kaldere tider, og strømprisene beveger seg som kjent stort sett motsatt vei av gradene. I forrige uke økte kraftprisene i alle de norske markedsområdene, melder Norges vassdrags- og energidirektorat i sin ukentlige kraftprisrapport. Snittpris i Sør-Norge er nå 30,7 øre per kWh, opp 6,2 øre fra uken før. I Midt- og Nord-Norge er snittprisen 32,4 øre per kWh, opp 3,1 øre fra uken før.

Fyrer du med ved? Ikke glem å bestille, leverandørene melder om rekordstor pågang på fyringsved

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer