Acer-avtalen

Norge har stemt ja til Acer-avtalen

Se hva avtalen går ut på.

ACER-AVTALEN: Enkelte frykter at Norges ja til Acer kan gi dyrere strøm. Foto: NTB Scanpix
ACER-AVTALEN: Enkelte frykter at Norges ja til Acer kan gi dyrere strøm. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag stemte Stortinget for at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke, skriver Dagbladet.

Den såkalte Acer-avtalen har vært mye omdiskutert den siste tiden, og kritikerne mener at vi ved å si ja til avtalen mister råderetten over egne kraftressurser. Noen kritikere frykter dessuten at avtalen kan føre til krav om at Norge må bygge flere utenlandskabler og at det igjen skal kunne drive kraftprisene opp, ettersom disse er høyere i de andre europeiske landene, skriver NRK.

Andre har derimot ment at det er viktig at Norge og Europa jobber med energiunioner for en bedre og mer effektiv energiutvinning, deriblant Asgeir Tomasgard, professor i industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU og leder av FME Censes.

Ved å slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke, sier man ja til tilsammen åtte direktiver, forordninger og beslutninger som blant annet omfatter oppretteIse, organisering og norsk deltakelse i energibyrået ACER, krav til regionalt samarbeid og nasjonal regulator, unbundIing, nye krav til sluttbrukermarkedet, forbrukerrettigheter og vilkår for adgang til nett for overføring av elektrisk kraft over landegrensene, skriver europalov.no

Fakta om Acer

  • EU-byrået for samarbeid mellom energiregulatorer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators; Acer) ble grunnlagt 3. september 2009.
  • Byrået har hovedkvarter i Slovenias hovedstad Ljubljana. Direktør siden etableringen er Alberto Pototschnig.
  • Acer skal sikre et integrert energimarked i EU ved å harmonisere medlemsstatenes regelverk på dette feltet.
  • Det er oppnådd enighet mellom EØS/EFTA-landene og EU om hvordan EUs tredje energimarkedspakke, som er rettsgrunnlaget for Acer, skal tas inn i EØS-avtalen.
  • Formelt skal Stortinget behandle samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning av 5. mai 2017 om innlemmelse av energimarkedspakken i EØS-avtalen. Energi- og miljøkomiteen hadde frist til 15. mars med å avgi innstilling i saken. Denne ble behandlet av Storinget 22. mars, og det ble stemt for at Norge slutter seg til EUs tredje energimarkedspakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer