Norsk design til NYCxDesign Award

Norge i finalen

Nå kan flere norske designprodukter få pallplassering under anerkjent designmesse i New York.

I FINALEN: Dersom det norske designfirmaet Fram Oslo får det som de ønsker, kan de vinne en gjev designpris i New York 10. mai. Foto: Inger Marie Grini / Fram Oslo
I FINALEN: Dersom det norske designfirmaet Fram Oslo får det som de ønsker, kan de vinne en gjev designpris i New York 10. mai. Foto: Inger Marie Grini / Fram Oslo Vis mer
Publisert

Den amerikanske designprisen NYCxDesign Awards blir kåret i New York under New York Design Week og ICFF (International Contemporay Furniture Fair) den 10. mai. I år er det to norske design som er representert i finalen.

Kåringen legger vekt på fremragende design i flere kategorier, og juryen består av ledende personer fra designindustrien.

Med forankring i brukskunst fra 1700- tallet, er det vegghengte hylleskapet Rundkast, designet av Andreas Bergsaker for Fram Oslo, finalist i kategorien «accessories» (tilbehør). Familiebedriften har valgt å satse på norsk design produsert lokalt i Norge.

INSPIRERT: Slik ser typiske bostkast ut, som også er inspirasjonen bak Fram Oslos Rundkast. Foto: Fram Oslo
INSPIRERT: Slik ser typiske bostkast ut, som også er inspirasjonen bak Fram Oslos Rundkast. Foto: Fram Oslo Vis mer

– Vi er stolte over å bli nominert som finalist i det som er å regne som en av de viktigste internasjonale prisene i vår bransje. Vi håper dette skal bidra til å skape ekstra interesse for norsk design, spesielt på det amerikanske markedet i tiden fremover, uttaler Annette Hoff, gründer og daglig leder for Fram Oslo.

Andreas Bergsaker har latt seg inspirere av tradisjonsrik norsk møbelkunst fra 1700-tallet. Rundkast er en nytolkning av det tradisjonelle bostkast som ble regnet som et høydepunkt innen møbelkunst på den tiden.

Det var ofte sett på små og store gårder, spesielt i Gudbrandsdalen, hvor det hang som datidens baderomsskap. Under kunne en henge håndklær, og i åpningen kunne en legge fra seg spenner, børster og kammer.

I FINALEN: Det er arkivlampene fra Hadeland Glassverk som kjemper for Norges pallplass i gulv/bordlampe-kategorien. Foto: Hadeland Glassverk
I FINALEN: Det er arkivlampene fra Hadeland Glassverk som kjemper for Norges pallplass i gulv/bordlampe-kategorien. Foto: Hadeland Glassverk Vis mer

Nye produksjoner

Også Hadeland Glassverk er å finne blant finalistene for sin reproduksjon av Arkiv 4006.

– Det er første gang vi er nominert og det er vi veldig stolte over, forteller markedssjef i Hadeland Glassverk Sofia Sandblom.

Hadeland Glassverk satser i år internasjonalt i år skal med på Inside Norway i samarbeid med Norsk industri i New York som en gruppe med norske brands som er representert på ICFF som er en messe.

GENIALT: Om du sliter med å treffe spikeren når du skal henge opp bilder bør du ta en titt på dette tipset. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Arkivlampene fra Hadeland Glassverk er nye produksjoner av norske designikoner tegnet av Jonas Hidle og Arnulf Bjørshol på midten av 1900-tallet.

– Alle lampene munnblåses og slipes for hånd etter tradisjonsrike metoder av dyktige håndverkere på Hadeland Glassverk. Som eier av en arkivlampe får du et unikt produkt basert på lidenskapelig håndverk og norsk designhistorie, forklarer hun.

Studenter i finalen

Det er også flere nordmenn representert blant de andre prisene.

I finalen for studentprisen er Ayla Gürsoy, Njål Thunold Hatteberg og Taran Neckelmann fra Institutt for design, ved Universitetet i Bergen, for produktet «Skave».

Designtrioen som går under navnet «Ytre» vant i oktober 2021 Fram Oslo x Håndverk+ med samme produkt: En serie med oppbevaringsbokser i tre med arkitektonisk utsmykking, ifølge Kvinnheringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer