Test Robotklippere: Meec Tools og Biltema RM1000

Norges billigste

Men funker de?

DE TO BILLIGSTE: Nå får man klippere ned mot og under 5000 kroner. Slipper du å klippe selv, eller er det katta i sekken? Foto og video: Rune M. Neseheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er to ting vi spør naboen om: foring av katt og klipping av plen. Det sitter fortsatt langt inne for mange å betale over 10.000 kroner for en robot, når du får en ordinær bensinklipper, som attpåtil holder deg (eller naboen) i form for et par tusen kroner.

BROTHER FROM ANOTHER MOTHER: Det er lett å se likheter rundt skjermer, på støtfanger og ladeporter, men utforming, betjening og oppførsel er helt ulik. Foto: Rune M. Nesheim
BROTHER FROM ANOTHER MOTHER: Det er lett å se likheter rundt skjermer, på støtfanger og ladeporter, men utforming, betjening og oppførsel er helt ulik. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Men de svenske varehusene Biltema og Jula leverer klippere til priser som føles akseptable. Og da melder spørsmålet seg: duger de?

Meec Tools-klipperen koster 4499 kroner og Biltemas variant koster 5999 kroner.

Helt like ...

Sett de ved siden av hverandre, så ser de mistenkelig like ut. Snu de på hodet og du ser ikke forskjell. Ladestasjoner og strømtilførsel er også helt like.

Alle tekniske data er også de samme, altså 18 centimeter klippebredde, 90 minutter driftstid, 60 minutter lading, klippehøyde fra 2 til 6 centimeter, de skal klare 40 prosent eller 21 graders helning, veier 8,5 kilo, har mulighet for å bestemme hvor lenge de skal klippe per dag og har regnsensor som kan slås av og på.

Begge leveres med 150 meter grensekabel, 200 plugger og nødvendig antall skjøter og koblinger.

Men mens Meec lover 800 kvadratmeter, lover Biltema 1000.

Oppkobling av begge klipperne er den samme. De skal ha en grensekabel og den kan legges som alle andre robotgressklippere, det vil si med øyer rundt prydbusker og liknende. De skal ikke ha guidekabel.

KLISS LIKE: Klipperne har helt lik hoveddel innenfor det fjærende skallet. Foto: Rune M. Nesheim
KLISS LIKE: Klipperne har helt lik hoveddel innenfor det fjærende skallet. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Fint når du skal legge ut, for du sparer tid, men du savner den når disse klipperne skal brukes.

For begge er veldig følsomme for terrenget der grensekabelen legges. Siden klipperen er 20 centimeter bredere enn klippebredden, må du trimme kantene på plenen for at disse skal trives og ikke sette seg fast. Det hadde vært en ide om de klippet bredere enn hjulene, men det er kun et fåtall klippere som gjør det.

Biltema vingler en del mer og går mye saktere rundt grensekabelen. Den kjørte ut og ramlet utfor en mur ved et par anledninger også. Så du må ha gode marginer når du legger ut tråden.

BERØRING: Du kan selv trykke hvilke dager du skal klikke på og hvilke tidspunkter i løpet av dagen. Vi har gått amok og får den til å klippe hele døgnet. Foto: Rune M. Nesheim
BERØRING: Du kan selv trykke hvilke dager du skal klikke på og hvilke tidspunkter i løpet av dagen. Vi har gått amok og får den til å klippe hele døgnet. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Dersom gressklipperen møter motstand og ikke setter seg fast, peker den inn og går til den finner kabelen igjen. Litt smartere klippere kjører bare en liten bue tilbake til grensekabelen igjen. Slik den fungerer nå, kan du risikere at den bare går i loop til den går tom for strøm.

Oppkoblingen er unødvendig klundrete for de som skal montere en robotklipper for første gang. Biltema har et bryterpanel der man er nødt til å lese en tunglest og liten bruksanvisning, linje for linje for å montere opp klipperen. Bildene er også relativt dårlige.

Meec har en berøringsskjerm, men den er ikke spesielt mye bedre. Her må man også bruke en, om mulig, mer tunglest instruksjonsbok for å få satt den opp.

Begge har i bunn og grunn samme funksjonalitet, bare forskjellige måter å komme dit på.

Du kan velge mellom to frekvenser på signalene til grensekabelen, i tilfelle naboen har en tilsvarende klipper. Lyset kan misforstås i begynnelsen, da det skal lyse hvis alt er i orden, men blinke dersom det er brudd. Den blinker også når den står til lading, noe som gjør deg usikker under oppkobling.

KNAPPER: Biltema til en 1000-lapp mer har gått for knapper. Man trenger instruksjonsbok på begge klipperne for å få programmert de. Foto: Rune M. Nesheim
KNAPPER: Biltema til en 1000-lapp mer har gått for knapper. Man trenger instruksjonsbok på begge klipperne for å få programmert de. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Men store forskjeller

Selv om klipperne er tilsynelatende helt like, sliter klipperne med forskjellige ting. Utrolig nok.

Testresultat

Biltema

Selv den enkleste jobb blir for vanskelig

Vanskelig å se

Setter seg fast, kjører utfor ledning, går svært rykkete og bruker lang tid.

Selv om «støtfangeren» henger eksakt like lavt på begge, er den mer følsom for krasj mot underlaget på Meec. Det vil si at dersom plenen ikke er slett nok, vil den stange i plenen og risikere å sette seg fast, noe den til stadighet gjør på vår enkleste testplen. Den mer utfordrende plenen, som heller ikke er spesielt krevende, har de ikke sjanse til å klare. Her slet den med å dekke over plenen den perioden den sto der, og plenen fikk faktisk ujevn vekst etter at klipperen ble satt ut. Normalt er plenen jevn etter 2-3 dager.

Testresultat

Meec Tools

Billig klipper for de aller enkleste jobbene

Pris

Knotete betjening, klipper smalt, setter seg lett fast.

Biltema makter ikke å klippe gresset i normal hastighet. Den klipper, stopper, rygger, klipper, stopper og rygger ustanselig. Den holder riktignok på i timevis, men klarer ikke over tid å holde plenen frisert.

Kollisjonssensoren virker ikke like finstemt. Den kan finne på å stå og spinne mot hindringer og har et snodig bevegelsesmønster for å prøve å komme seg løs igjen, noe som resulterer i at den av og til kjører ut av plenen.

Vi måtte faktisk gi opp hele klipperen på de plenene vi kjørte den.

Begge klipperne mangler dessuten programmering som bremser farten når de synes gresset er for høyt.

Kan de brukes?

Har du en helt strøken plen uten ujevnheter og enkle kanter uten for mye svinger ut mot terreng, for eksempel mot fjell, kan Meecs billige klipper fungere, men har du en gammel ujevn plen, må du enten gjøre en gartnerjobb, eller velge noe annet.

Biltemas eksemplar fikk vi aldri til å gå tilfredsstillende og trengte ustanselig hjelp, så vi anbefaler heller å se opp noen tusenlapper i pris, ellers blir du nødt til å spørre naboen om han kan passe på roboten din.

Oppdatert 7. juli:
Markedsansvarlig i Biltema, Monica Videm, sier det er leit at Biltemas gressklipper ikke gjør det bedre i denne testen: – Vi tar resultatet av testen på alvor og til etterretning, og vil utrede forbedringspunktene nærmere.

Vi har i ettertid fått bekreftet fra service-avdelingen at signalkortet i den aktuelle robotklipperen var defekt og at man selv enkelt kan bytte dette på et minutt dersom du får et nytt.

Med en velfungerende robotklipper, vil den allikevel ha omtrent de samme egenskapene som Meek Tools, og fortsatt til 1.500 kroner mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer