Bor du i Oslo og trenger et fast sted å parkere bilen?
Da kan du kjøpe garasjeplass på Frogner til den nette sum av én million kroner, eller litt «rimeligere» til 950.000 kroner i samme parkeringsanlegg. Til gjengjeld har den dyreste plassen mulighet for å lade elbil.
Ifølge DNB, som er megler for selger i begge annonsene, er prisene en følge av at Oslo kommune har gjort store endringer i bybildet og parkeringsplasser har blitt en mangelvare de siste årene.
- Det har bidratt til å øke interessen og dra opp prisen, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.
Andre garasjeplasser på Finn.no koster fra 200.000 kroner og oppover. 18 av 19 er i Oslo.

Kan parkere for 3.000 kroner i året
Richard Kongsteien, kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten i Oslo kommune, er for så vidt enig i at parkeringsplasser er en mangelvare enkelte steder i hovedstaden, men vil ikke kommentere DNBs prissetting.

I disse kommunene har elbilistene mistet en stor fordel
Når det gjelder bydelen Frogner, forteller Kongsteien at nye sykkelveier har fjernet flere gratis parkeringsplasser, men at kommunen til gjengjeld har innført beboerparkering.
- Det vil si at beboere på Frogner kan kjøpe et årskort til 3.000 kroner og parkere i bydelen, mens de som ikke bor der må betale vanlig avgift, sier kommunikasjonsdirektøren.
Tilbakemeldinger fra de som bor på Frogner gir uttrykk for at det er lettere å finne parkeringsplasser der, selv om det er færre gratisplasser, ifølge Bymiljøetaten.
- Høye og meningsløse priser
Men, hvordan er det mulig å rettferdiggjøre at en garasjeplass koster én million kroner?

Nå blir det gratis å parkere på 9 norske flyplasser
- Her er det markedet som rår. Det er ingen prisregulering eller fordeling etter andre prinsipper, sier Dag Jørgen Hveem, høgskolelektor ved BI.
Huseiernes Landsforbund synes prisene er høye og nærmest meningsløse, men understreker at verdien av en parkering- eller garasjeplass bestemmes av hva folk er villig til å betale.
- Det er ingen god løsning at prisene reguleres av myndighetene heller. Så lenge det å ha bil er attraktivt, må vi sannsynligvis regne med at det vil være et stort marked for garasjeplassalg i de tetteste byområdene, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer.
Peker på et storbyfenomen
Overordnet betyr garasjeplassprisene at de mest velstående går «seirende» ut av kampen, både i form av sterkest betalingsevne og betalingsvilje, mener Hveem ved BI. I tillegg gir mindre biltrafikk et mer behagelig trafikkbilde, også for myke trafikanter.
Utviklingen der myndighetene jobber for bilfritt sentrum, trekker også DNB fram:
- Prisen i markedet reflekterer alltid det kjøper er villig til å betale, og når etterspørselen går opp, følger prisen etter. Vi har sett den samme utviklingen i andre storbyer, sier Dalsbø.
Tenk deg om før du selger parkeringsplassen
Når meglerne skal vurdere hvilken pris parkerings- og garasjeplassene skal ha, er det de samme kriteriene som for leiligheter som gjelder, men beliggenhet er naturligvis den viktigste faktoren.
Kanskje sitter du nå og lurer på om du skal selge garasjeplassen som hører til boligen din, men som du ikke bruker.
Det finnes imidlertid gjerne omsetningsbegrensninger i borettslagets eller sameiets vedtekter, samt i eierforholdet og loven, ifølge Huseiernes Landsforbund.
- Uavhengig av dette, er mitt råd at du tenker deg godt om før du selger garasjeplassen, siden denne er med på å øke verdien av boligen hvis du skal selge en gang i framtiden, sier generalsekretær Meyer.
