Norgesrekord i boligskader

Bor du i en tomannsbolig i Østfold?

Publisert
Sist oppdatert

Det relativt nystartede forsikringsselskapet Help, med boligkjøperforsikring og generell advokatforsikring som spesialitet, har analysert sine tusen første boligsaker.

Skadestatistikken viser at det er flest skader på tomannsboliger, tett fulgt av eneboliger, men ingen boligtyper er fri for skader.

Slurv og byggefeil for 13 milliarder

Rekordhøyt i Østfold


I Østfold har hele 65 prosent av boligene én eller flere skader. Dette er nesten dobbelt så hyppig skadefrekvens som nummer to på statistikken, Nordland. Telemark, Buskerud og Oppland følger tett på de neste plassene. For de øvrige fylkene ligger skadefrekvensen i snitt på mellom 15 og 20 prosent.

Ingen boligtyper går fri for skader, men tomannsboliger er i følge analysen mest utsatt. Disse har en skadefrekvens på over 25 prosent, tett fulgt av eneboliger.

Pass på bad og kjøkken

Fukt og råte er de viktigste enkeltstående skadeårsakene. Det betyr at du bør være ekstra årvåken på visningen når du besøker bad og kjøkken. Det betyr også at du bør lese verditakstenes informasjon om disse rommene ekstra nøye.

Husk at alle opplysninger som antyder avvik fra normal standard, for eksempel ”sprukne fliser”, ”noe fukt” eller at ”badet ikke tilfredsstiller dagens krav til tetthet”, gir grunn til å stille kritiske spørsmål til selger og megler.

Om du er i tvil, tar du et forbehold i overtagelsesprotokollen om å rette krav mot selger dersom for eksempel badet skulle vise seg å ha mangler. Men glem ikke at lovverket ikke beskytter deg mot normal elde og slitasje. Et femten år gammelt bad har som regel nådd pensjonsalderen. Det betyr at du normalt ikke vil vinne frem dersom badet viser seg å være skadet.

Selv om fukt- og råte skaper de alvorligste skadene, er det grunn til å saumfare hele boligen før budgivningen. Seks av ti skader skyldes annet enn fukt. Dette kan for eksempel være bygningstekniske feil.

Dette må du overlate til fagfolk

90-tallshastverk

Skadestatistikken viser også at det er tryggere å kjøpe hus fra både 70- og 80-tallet, enn en 90-tallsbolig. Bare boliger fra 40-tallet er mer utsatt for skader enn 90-tallshusene, med henholdsvis 25 og 20 prosent. Det er en skadefrekvens på 14 prosent på boliger bygget etter år 2000.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer