Airthings på CES 2019

Norsk selskap tildelt innovasjonspris i Las Vegas

Airthings Wave måler luftkvaliteten i hjemmet ditt.

INNOVASJONSPRIS: Øyvind Birkenes, toppsjef i Airthing, og Pippa Boothman, VP Marketing, viser stolt frem innvasjonsprisen de ble tildelt under CES 2019. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
INNOVASJONSPRIS: Øyvind Birkenes, toppsjef i Airthing, og Pippa Boothman, VP Marketing, viser stolt frem innvasjonsprisen de ble tildelt under CES 2019. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

LAS VEGAS: Norske Airthings med tilholdssted i Oslo har på rask tid blitt en av markedslederne blant smarte luftmålere til hjemmet og på arbeidsplassen. Under teknologimessen CES 2019 vant de en innovasjonspris i smarthuskategorien for nyheten Airthings Wave Mini.

Det norske selskapet har spesialisert seg på å lage smarte produkter som måler luftkvaliteten i boligen eller på jobben. Wave Plus er flaggskipproduktet og ble tilgjengelig i butikk før jul, og det kan måle ting som karbondioksid, radon, flyktige organiske forbindelser (VOC), temperatur, trykk og luftfuktighet.

- VOC er nok et begrep ikke mange kjenner til?

- VOC sier noe om friskheten i rommet, og det kan påvirke søvnen i negativ grad, forteller Øyvind Birkenes, gründer og toppsjef i Airthings, og legger til at høye VOC-nivåer kan skyldes forurensning fra ting som maling og rengjøringsprodukter.

Wave Mini er ikke like avansert som Plus, men kan måle ting som VOC, luftfuktighet og temperatur. Samtidig er prisen mye lavere enn Wave Plus, rundt 790 kroner vil den koste når den blir tilgjengelig i salg. Plus-modellen ligger på drøyt 2.500 kroner.

Birkenes sier til Dinside at de ser på Wave Plus som hovedenheten man for eksempel har i stuen, mens Wave Mini er tilleggsenheter man kan ha flere rundt om i boligen. For eksempel på soverommet.

All informasjonen Wave Mini samler inn får du tilgang til via appen eller Dashboard i nettleseren. Du kan også sjekke luftkvaliteten i rommet ved å føre hånden over enheten. Grønt lyst indikerer bra luftkvalitet, oransje betyr moderat luftkvalitet mens rød forteller at luftkvaliteten i rommet er dårlig.

Lysene viser hvordan luftkvaliteten er. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Lysene viser hvordan luftkvaliteten er. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

- Stor interesse

Det norske selskapet har 45 ansatte. 40 av dem sitter på kontoret i Oslo, mens 5 har tilholdssted i USA og Canada. Årsaken til det er at mye av fokuset til Airthings ligger i de to nordamerikanske landene samt Nord-Europa.

Birkenes forteller at det er stor interesse for produktene og at de allerede har sendt ut flere tusen Wave Plus-enheter til forhandlere.

- Hvordan har et norsk selskap blitt en av markedslederne på dette feltet?

- Det handler om å lage de riktige produktene og ha de riktige folkene, og ikke ha den norske mentaliteten, men bare gå «all in», sier Birkenes beskjedent.

Wave Hub er med til teknologimessen i Las Vegas. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Wave Hub er med til teknologimessen i Las Vegas. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kommer med hub

Wave Mini lanseres i løpet av de kommende månedene, men Airthings har også et annet, relatert produkt på lur. Med seg i bagasjen har de også Wave Hub, men selskapet holder det litt skjult på boden under CES.

Airthings-gründeren sier at årsaken til det er at produktet ikke er tilgjengelig for forbrukerne ennå, kun bedrifter. Wave Hub kobler blant annet alle Wave-produktene mot Internett slik at du ikke er avhengig av Bluetooth for å synkronisere dem. Det betyr at du kan sjekke luftkvaliteten i boligen selv om du ikke er hjemme. Wave Hub gjør også at du kan plassere flere enheter over større avstander.

Lanseringen er ikke satt i stein, men Birkenes forteller at Wave Hub blir tilgjengelig for forbrukere i løpet av året.

PS. Vi har forresten Wave Plus inne på testbenken og kommer tilbake med en test i løpet av januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer