- Norske boligpriser er altfor høye

Til tross for rentekuttet ser ikke ekspertene mye lysere på boligmarkedet i 2009.

- Boligprisene er alt for høye i forhold til folks inntekt, sier Harald Magnus Andreassen i First Securities. Foto: First Securities
- Boligprisene er alt for høye i forhold til folks inntekt, sier Harald Magnus Andreassen i First Securities. Foto: First Securities Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter forrige ukes historisk store rentekutt fra Norges bank er det mange forbrukere som ser lysere på boligmarkedet neste år. Men skal vi tro ekspertene, er det nok for tidlig å slippe jubelen helt løs. Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, tror på et fall i boligprisene fra 2008 til 2009 på 10-11 prosent.

- Boligprisene skal falle noen måneder til, og så legges i stabilt sideleie, sier Andreassen til DinSide.

Det er i hovedsak fire faktorer som spiller sammen og bidrar til dette.

  • Rentenivået er lavere, og det er positivt for markedet at rentene går ned
  • Bankenes utlånspolitikk har vært restriktiv, men Andreassen tror ikke bankene er innstilt på en ny periode med aggresiv utlånspolitikk
  • Arbeidsledigheten har steget, og ventes å stige mer. - Dersom den ikke gjør det, går renten opp igjen
  • Og sist, men ikke minst, er nivået på boligprisene høyt, for høyt, sett i forhold til folks inntekt, mener Andreassen.

Det er realprisen på boliger som er for høy, at den nominelle prisen vil stige etterhvert ser ikke sjeføkonomen bort ifra, men han mener prisnivået i forhold til folks inntekt er alt for høy.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer