Inneklima og luftfuktighet på vinteren:

Norske hus er tørre: – Ekstremt

Dersom du føler det er tørt i huset etter en lang vinter, er det noen enkle grep du selv kan ta for å påvirke luftfuktigheten i hjemmet ditt.

SPREKK: Har du opplevd at det har kommet sprekker i vegg og tak? Det kan skyldes lav luftfuktighet ifølge ekspertene. Foto: Kwangmoozaa / Shutterstock / NTB
SPREKK: Har du opplevd at det har kommet sprekker i vegg og tak? Det kan skyldes lav luftfuktighet ifølge ekspertene. Foto: Kwangmoozaa / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Hender det at du skrur varmen ekstra opp om vinteren? Det kan ifølge bransjeorganisasjonen IFI by på trøbbel. De mener nordmenn generelt har for lav luftfuktighet hjemme.

Dersom du opplevd statisk elektrisitet, tørr hud på hendene og irriterte luftveier hjemme, er det også et tegn på at inneluften kan være for tørr.

– For tørr luft inne kan bidra til at gulv sprekker, panel blir ødelagt, og at du føler deg dårlig, sier teknisk rådgiver hos IFI, Chera Westman.

IFI skriver i sin pressemelding at fyringen vi gjør inne om vinteren ikke bare er godt for inneklimaet.

– Når det er kaldt ute, fyrer vi inne. Men det er slett ikke sikkert at møblene, gulvene, veggene og taket ditt setter pris på sommerlige tilstander midtvinters. For når vi vil ha det varmt, kan luftfuktigheten synke. Resultatet er at tregulvene dine kan sprekke opp eller begynne å knirke. Trepanelet på veggene kan også påvirkes. Det samme kan skinnsofaen som kan tørke inn og bli stygg. For ikke å snakke om ubehaget ved å oppholde seg i et for tørt rom, skriver de.

Ned mot 5-7 prosent luftfuktighet

Westman forteller at de erfarer at mange har for lav luftfuktighet inne i løpet av vinteren.

– Her er Norge ekstremt, siden så mange av oss varmer opp husene med elektriske panelovner og vedfyring. Det er ikke uvanlig at folk bor i hus med ned mot 5-7 prosent luftfuktighet. Det er ikke sunt for noen, sier hun.

Hun anbefaler derfor at folk bør gå til innkjøp av et hygrometer.

– Dette er et enkelt instrument som koster et par hundrelapper og lar deg følge med på luftfuktighetsmåler for å faktisk se hvor fuktig eller tørt det er, sier Westman.

En utfordring

Øyvind Langelandsvik er gulvekspert og teknisk ansvarlig hos Farveringen. Han mener for tørre rom er en utfordring i Norge. − Luftfuktigheten i et oppholdsrom bør ligge et sted mellom 30-60 prosent relativ fuktighet luftfuktighet. Blir det for tørt i rommet så trekkes fukten ut av treverket, og det vil krympe. Skjer dette over tid, kan det oppstå permanente skader på treverket. Men det viktig å presisere at sprekkene i de fleste tilfeller går tilbake av seg selv når luften blir fuktigere igjen, sier han.

Langelandsvik anbefaler nordmenn å sette ut blomster og planter i stuen, og sette døren opp når man dusjer.

− Balansert ventilasjon, gulvvarme og fyring gjør det tørt. Vi klarer ikke tilføre nok fukt i boligen til å opprettholde riktig luftfuktighet. Det er en stor utfordring i Norge. Derfor mener jeg vi generelt bør igangsette fuktgivende tiltak. Det å sette ut blomster og planter i stuen avgir også fukt. Eller det å sette opp døren fra badet etter at du har dusjet. Alt handler om å få fukt inn i huset slik at treverket ikke tørker ut, sier han.

Man kan selv påvirke luftfuktigheten

Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i NAAF som har drevet inneklimarådgivningen til Astma- og Allergiforbundet (NAAF) i flere år forteller at han aldri har opplevd at noen har hatt lav luftfuktighet som beskrevet.

− Jeg har aldri opplevd at noen har hatt en så lav luftfuktighet som 5-7 prosent i de årene jeg har drevet inneklimarådgivningen i NAAF.

Til det svarer Westman:

− At NAAF ikke har hørt om så lave RF-tall forundrer meg. Vi vet om gulvleverandører som har vært på befaring i forbindelse med eventuelle reklamasjoner av parkettgulv, der RF er blitt målt til 7 prosent og lavere. Dette er riktig nok forholdsvis ekstremt, men flere av parkettprodusentene rapporterer at det helt vanlig at de måler seg frem til 11 prosent RF da de kommer for å se på sprekker i parketten. Dette bekreftes også av ansatte i IFI som har testet hygrometer hjemme.

VANSKELIGE FLEKKER: Har du stygge flekker på et trebord eller kjøkkenbenken? Ikke fortvil! I denne episoden får du det beste tipset for å bli kvitt flekkene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Gustavsen forteller at er det er flere som sliter med tørr luft i nye boliger med balansert ventilasjon. Når vi snakker om inneklima så er det fuktigheten i luften vi mener og ikke fuktigheten i gulvmaterialene.

– Etter samtale med boligeier viser det seg ofte at anlegger har for høy tilluftstemperatur, det ventileres for mye, tilluftsventiler som bidrar til trekkfølelse og så videre. Ventilasjonslufta skal tilføres rom undertempert i fyringssesongen slik at den friske filtrerte uteluften blander seg med romlufta, sier han.

Gulvvarmen bør brukes som grunnvarme og bør suppleres med andre regulerbare oppvarmingskilder i boligen. Løsninger som vil bidra til økt bokomfort.

− Det er viktig å vektlegge at treverket arbeider etter årstidene. Man bør gjøre noe med varmen, ventilasjonen og støvet i boligen først og fremst. Materialer i boligen er levende, enten man liker det eller ei, sier han.

− Dersom noen opplever så lav luftfuktighet bør man sjekke om måleinstrumentet er kalibrert riktig og se på hva slags temperatur det er inne og ute, sier han og legger til:

− Det viktigste man kan gjøre for inneklimaet er de små grepene man selv kan ta for å påvirke blant annet luftfuktigheten.

Gjøre det usynlige synlig

Gustavsen forteller at det kan være lurt å gå til innkjøp av en inneklimasensor som måler relativ luftfuktighet, temperatur, radon, VOC (flyktige organiske forbindelser) og CO2.

− Den kan du avlese rett fra mobiltelefonen. Man kan for eksempel senke temperaturen dersom boligen har lav luftfuktighet. Tiltak du har iverksatt vil vises raskt i appen på mobiltelefonen, sier han og legger til:

− En sensor vil bidra til å gjøre det usynlige synlig. Målet er å gjøre inneklimaet mer spennende med en app som gjør at man kan følge med og påvirke inneklima selv.

Gustavsen forteller også at lufting og å sette ned temperaturen kan føre til bedre inneklima og igjen lavere strømutgifter.

Kan bli 60% luftfuktighet om sommeren

Bjarte Sæthre jobber som rådgiver for fuktskader, soppskader og inneklima i Humid og reiser daglig rundt i boliger for å befare hus. Blant annet utfører de inneklimasjekk i samarbeid med NAAF.

– En stor andel av problemer jeg møter på under befaringer er ofte knyttet til ventilasjon og luftfuktighet. Med litt grunnleggende forståelse er dette enkelt å gjøre noe med.

Sæthre forteller at han heller aldri har opplevd 5-7 prosent i luftfuktighet, men fuktigheten i treverket kan bli så lav når det er tørt i luften.

– Jeg har opplevd luftfuktighet ned til 12-15 prosent, men det er i spesielle tilfeller. Da har det vært veldig kaldt ute over lang periode med 20 minus. I tillegg til at det har vært i leiligheter med balansert ventilasjon. I de tilfellene kan man oppleve så lav luftfuktighet, sier han.

Dersom leiligheter har luftfuktighet ned mot 20 prosent er det vanligvis balansert ventilasjon.

– Boliger med balansert ventilasjonssystem skifter lufta så effektivt at den fuktigheten som tilfæres ved dusjing, matlaging og tørking av klær ventileres ut med en gang.

– I gamle hus med ventiler i vegger og naturlig ventilasjon, går luftutskiftingen tregere og da blir blir det ofte ikke fullt så tørt.

Luftfuktigheten inne er avhengig av uteklima. Jo kaldere det er ute, desto tørrere er det innendørs.

På sensommeren og høsten er det høyest luftfuktighet. Dette kan vi observere ved at det er mye dugg i gresset på morgenen.

– Det er da høy luftfuktighet og varmt ute, slik at det ofte kan bli nesten 60 prosent luftfuktighet inne. Dette er et eksempel på at uteklima påvirker inneklima, sier han.

Han forteller at 60 prosent luftfuktighet inne på sommeren er helt fint.

– Men på vinterstid vil så høy luftfuktighet inne, gi problemer med kondensering, det er ikke bra. Da bør man prøve å holde maksimalt 35-40 prosent luftfuktighet, sier Sæthre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer