Inneklima og luftfuktighet på vinteren:

Norske hus er tørre: – Ekstremt

Dersom du føler det er tørt i huset etter en lang vinter, er det noen enkle grep du selv kan ta for å påvirke luftfuktigheten i hjemmet ditt.

SPREKK: Har du opplevd at det har kommet sprekker i vegg og tak? Det kan skyldes lav luftfuktighet ifølge ekspertene. Foto: Kwangmoozaa / Shutterstock / NTB
SPREKK: Har du opplevd at det har kommet sprekker i vegg og tak? Det kan skyldes lav luftfuktighet ifølge ekspertene. Foto: Kwangmoozaa / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Hender det at du skrur varmen ekstra opp om vinteren? Det kan ifølge bransjeorganisasjonen IFI by på trøbbel. De mener nordmenn generelt har for lav luftfuktighet hjemme.

Dersom du opplevd statisk elektrisitet, tørr hud på hendene og irriterte luftveier hjemme, er det også et tegn på at inneluften kan være for tørr.

– For tørr luft inne kan bidra til at gulv sprekker, panel blir ødelagt, og at du føler deg dårlig, sier teknisk rådgiver hos IFI, Chera Westman.

IFI skriver i sin pressemelding at fyringen vi gjør inne om vinteren ikke bare er godt for inneklimaet.

– Når det er kaldt ute, fyrer vi inne. Men det er slett ikke sikkert at møblene, gulvene, veggene og taket ditt setter pris på sommerlige tilstander midtvinters. For når vi vil ha det varmt, kan luftfuktigheten synke. Resultatet er at tregulvene dine kan sprekke opp eller begynne å knirke. Trepanelet på veggene kan også påvirkes. Det samme kan skinnsofaen som kan tørke inn og bli stygg. For ikke å snakke om ubehaget ved å oppholde seg i et for tørt rom, skriver de.

Ned mot 5-7 prosent luftfuktighet

Westman forteller at de erfarer at mange har for lav luftfuktighet inne i løpet av vinteren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer