NVE forbyr salg av kjølehjørner

Tre norske bedrifter får omsetningsforbud til private husholdninger.

Tre norske bedrifter får fra 1. mai ikke lov til å selge kjølehjørner til private husholdninger. Foto: Thermocold KFD
Tre norske bedrifter får fra 1. mai ikke lov til å selge kjølehjørner til private husholdninger. Foto: Thermocold KFD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kunne Norges vassdrags- og energidirektorat varsle at de gir tre bedrifter forbud mot å omsette kjølehjørner til bruk i private husholdninger.

Det er krav om energieffektivitet som er bakgrunnen for omsetningsforbudet.

Nordmenn vil ha stadig større kjøleskap

Oppfyller ikke energikrav

Det er bedriftene Røros Metall AS, Scandinavian Appliances (Norcool) og Thermocold KFD AS som fra og med første mai i år får forbud mot å omsette kjølehjørner til husholdningsbruk.

Begrunnelsen er ifølge NVEs nettsider at produktet ikke oppfyller kravene til miljøvennlig utforming. Kravene kommer fra den såkalte økodesignforskriften, som har som mål å begrense energibruken i Europa og Norge og fjerne de minst energieffektive produktene fra markedet.

– Bruddet anses som så alvorlig at vi vurderer forbud mot omsetning til husholdningsbruk som nødvendig så lenge produktet ikke oppfyller kravene til miljøvennlig utforming, sier Birger Bergesen, fungerende direktør for Energiavdelingen i NVE i en pressemelding.

Les også: Den beste varmepumpen

Men det er ikke alle enig i

Teknisk sjef Tor Bringa i Thermocold KFD reagerer på omsetningsforbudet fra NVE.

– Jeg synes det er rart at vi får et omsetningsforbud. Våre produkter er godt innenfor energikravene, sier Bringa til DinSide.

Han var i full gang med å skrive brev til NVE for å klage på forbudet da DinSide kontaktet dem.

– Vi har flere bestillinger på slike kjølehjørner som allerede ligger inne i systemet. Forbudet gjelder fra 1. mai, og vi vil avvente svar fra NVE før vi avgjør hva vi gjør fremover, sier Bringa.

Les også: Her ligger de skjulte brannfellene

Ett av flere forbud

Økodesignforskriften har allerede ført til at en del produkter har forsvunnet ut av butikkene de siste årene.

I fjor ble det forbudt å selge tradisjonelle glødelamper, og nylig kunne DinSide også varsle leserne om at halogenpærer skal bort i løpet av 2016. Andre produkter som er omfattet av denne forskriften, er varmtvannsberedere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer