NVE justerer ny modell for nettleie

NVE har moderert sitt forslag til ny modell for nettleie på vesentlige punkter etter å ha fått kritikk i høringsrundene.

NETTLEIE: NVE er klar med sin nye modell for beregning av nettleie. Foto: NTB scanpix
NETTLEIE: NVE er klar med sin nye modell for beregning av nettleie. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå en enklere og mer moderat modell som legges fram, skriver NVE selv i en pressemelding onsdag.

– Å finne gode løsninger handler ofte om å avveie hva som er saklig riktig med å finne løsninger mange kan slutte opp om, og som kan gi stabilitet. Nå får vi en modell som gir riktigere insentiver enn i dag, men som samtidig innebærer små endringer for de aller fleste, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Små endringer for husholdningene

De fleste husholdningskunder vil ikke få store endringer i nettleien som følge av omleggingen, hevder NVE.

- Kunder med «normalt» forbruksmønster vil betale om lag det samme i nettleie som i dag, uten å gjøre endringer i forbruket sitt. Kunder som ønsker å endre forbruket sitt, kan redusere nettleien sin, sier Lund.

De viktigste justeringene etter høringen skal være:

  • Energileddet kan settes høyere enn marginaltapet og kan variere over døgnet. Det åpner for såkalte “time of use modeller.” Øvre grense er 50% av nettselskapets inntekt fra hver kundegruppe.
  • Forslaget om å innføre et effektledd for husholdninger droppes. Fastleddet må utformes basert på effekt.
  • Næringskunder med et forbruk under 100.000 kWh per år skal behandles som husholdningskunde. Dette vil blant annet gjelde for ladestasjoner for elbiler med liten trafikk.

- Send forslaget i retur

Elektroforeningen, som er bransjeforening leverandører av elektroteknisk materiell, utstyr og løsninger, skriver til Dinside at de mener olje- og energiministeren bør sende forslaget fra NVE i retur.

Næringspolitisk direktør Per Øyvind Voie hevder forslaget fra NVE motarbeider to viktige politiske målsetninger; økt energieffektivisering og økt lokal energiproduksjon fra solceller.

De viser videre til at når målet er å redusere effekttopper basert på sikringsstørrelse, tviler de på at NVE har undersøkt om folk flest faktisk vet hvilken sikringsstørrelse de har, og om de er villige til å betale tusenvis av kroner for å endre sin sikringsstørrelse. Dermed er risikoen stor for at forslaget ikke gir noen effekt med tanke på effekttopper, mener Elektroforeningen.

Også Huseierne er skeptisk til forslaget.

– Det er allerede komplisert nok å være strømkunde, og denne omleggingen vil dessverre gjøre det enda mer uoversiktlig for kundene, sier energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes Landsforbund til NTB.

Hovedelementene i NVEs forslag til ny nettleie:

  • Tariffene for lavspent uttak i distribusjonsnettet skal bestå av et fastledd og et energiledd. Tariffene for næringskunder med årlig forbruk over 100 000 kWh kan i tillegg inneholde et effektledd.
  • Fastleddet skal utformes slik at kunden dekker en rimelig andel av de faste kostnadene i nettet. Fastleddet skal differensieres på grunnlag av kundens etterspørsel etter effekt. Ved bruk av effektledd trenger ikke fastleddet differensieres.
  • Energileddet skal dekke marginale tapskostnader. Energileddet kan i tillegg dekke en andel av nettselskapets øvrige kostnader. Energileddet kan ha et påslag når nettet er høyt belastet. Inntektene fra energileddet kan maksimalt utgjøre 50 % av nettselskapets inntekter fra hver kundegruppe.
  • Effektleddet skal baseres på kundens effektuttak i definerte perioder. En periode kan maksimalt gjelde én måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer