Det er nå en enklere og mer moderat modell som legges fram, skriver NVE selv i en pressemelding onsdag.

Kan nettselskapet kreve gebyr for dette?
– Å finne gode løsninger handler ofte om å avveie hva som er saklig riktig med å finne løsninger mange kan slutte opp om, og som kan gi stabilitet. Nå får vi en modell som gir riktigere insentiver enn i dag, men som samtidig innebærer små endringer for de aller fleste, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.
Små endringer for husholdningene
De fleste husholdningskunder vil ikke få store endringer i nettleien som følge av omleggingen, hevder NVE.
- Kunder med «normalt» forbruksmønster vil betale om lag det samme i nettleie som i dag, uten å gjøre endringer i forbruket sitt. Kunder som ønsker å endre forbruket sitt, kan redusere nettleien sin, sier Lund.
De viktigste justeringene etter høringen skal være:
- Energileddet kan settes høyere enn marginaltapet og kan variere over døgnet. Det åpner for såkalte “time of use modeller.” Øvre grense er 50% av nettselskapets inntekt fra hver kundegruppe.
- Forslaget om å innføre et effektledd for husholdninger droppes. Fastleddet må utformes basert på effekt.
- Næringskunder med et forbruk under 100.000 kWh per år skal behandles som husholdningskunde. Dette vil blant annet gjelde for ladestasjoner for elbiler med liten trafikk.
- Send forslaget i retur
Elektroforeningen, som er bransjeforening leverandører av elektroteknisk materiell, utstyr og løsninger, skriver til Dinside at de mener olje- og energiministeren bør sende forslaget fra NVE i retur.
Næringspolitisk direktør Per Øyvind Voie hevder forslaget fra NVE motarbeider to viktige politiske målsetninger; økt energieffektivisering og økt lokal energiproduksjon fra solceller.
De viser videre til at når målet er å redusere effekttopper basert på sikringsstørrelse, tviler de på at NVE har undersøkt om folk flest faktisk vet hvilken sikringsstørrelse de har, og om de er villige til å betale tusenvis av kroner for å endre sin sikringsstørrelse. Dermed er risikoen stor for at forslaget ikke gir noen effekt med tanke på effekttopper, mener Elektroforeningen.
Også Huseierne er skeptisk til forslaget.
– Det er allerede komplisert nok å være strømkunde, og denne omleggingen vil dessverre gjøre det enda mer uoversiktlig for kundene, sier energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes Landsforbund til NTB.
Hovedelementene i NVEs forslag til ny nettleie:
- Tariffene for lavspent uttak i distribusjonsnettet skal bestå av et fastledd og et energiledd. Tariffene for næringskunder med årlig forbruk over 100 000 kWh kan i tillegg inneholde et effektledd.
- Fastleddet skal utformes slik at kunden dekker en rimelig andel av de faste kostnadene i nettet. Fastleddet skal differensieres på grunnlag av kundens etterspørsel etter effekt. Ved bruk av effektledd trenger ikke fastleddet differensieres.
- Energileddet skal dekke marginale tapskostnader. Energileddet kan i tillegg dekke en andel av nettselskapets øvrige kostnader. Energileddet kan ha et påslag når nettet er høyt belastet. Inntektene fra energileddet kan maksimalt utgjøre 50 % av nettselskapets inntekter fra hver kundegruppe.
- Effektleddet skal baseres på kundens effektuttak i definerte perioder. En periode kan maksimalt gjelde én måned.