NVE lanserer ny energimerking

Energiskalaen for elektronikk justeres. Målet er at de nye energietikettene skal gi bedre forbrukerinformasjon med ny skala og nytt utseende.

NY ENERGIMERKING: Nå gjelder den nye energimerkingen i Norge. Video: Kristin Sørdal. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

19. mars ble regelverket som innfører de nye energietikettene tatt inn i EØS-avtalen. Nå blir dette regelverket en del av norsk rett. Dermed er det ikke lov å bruke den gamle versjonen av energimerkingen.

Årsaken til endringen er at det nye regelverket stiller strengere krav til produktene. Kravene i de nye energietikettene anslås å gi en årlig besparelse i EU-landene på 38 TWh fra 2030, skriver NVE i en pressemelding.

– Energieffektivisering er viktig når vi skal elektrifisere samfunnet. Vi må sørge for å bruke strømmen mest mulig effektivt, for å unngå unødvendige naturinngrep og unødvendige prisøkninger, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

I Norge vil regelverket for kjøle- og fryseapparater til husholdning gi over 1,2 TWh i årlige strømbesparelser innen 2030. Det tilsvarer om lag strømforbruket til Drammen by i ett år, og i underkant av 1 prosent av Norges samlede strømforbruk.

Dette er nytt

Med den nye energimerkingen blir det slutt på skalaen A+++ til D - og man går over til å energimerke fra A (uten pluss) til G.

Det er ikke bare ny energiskala som er nytt med de nye energietikettene.

Etikettene er også utstyrt med en QR-kode. Når du skanner denne med mobilen din, vil du komme til en landingsside med mer informasjon om produktet.

NVE har uttalt til Dinside tidligere i mars at det er ulovlig å bruke den gamle energiskalaen med blant annet A+++ i markedsføring fra det øyeblikket den nye forordningen med de nye merkene trer i kraft i Norge.

Følgende produktgrupper får nye energietiketter:

* Kjøleskap og frysere.

* Oppvaskmaskiner.

* Vaskemaskiner og kombinerte vaskemaskiner og tørketromler.

* TV-er og elektroniske skjermer.

* Kjøleapparater til bruk i butikker.

* Lyskilder (gjelder fra 1. september 2021).

* De nye etikettene skal du finne i butikken nå, unntatt for lyskilder, hvor datoen er 1. september 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer