NVE lanserer ny energimerking

Energiskalaen for elektronikk justeres. Målet er at de nye energietikettene skal gi bedre forbrukerinformasjon med ny skala og nytt utseende.

NY ENERGIMERKING: Nå gjelder den nye energimerkingen i Norge. Video: Kristin Sørdal. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

19. mars ble regelverket som innfører de nye energietikettene tatt inn i EØS-avtalen. Nå blir dette regelverket en del av norsk rett. Dermed er det ikke lov å bruke den gamle versjonen av energimerkingen.

Årsaken til endringen er at det nye regelverket stiller strengere krav til produktene. Kravene i de nye energietikettene anslås å gi en årlig besparelse i EU-landene på 38 TWh fra 2030, skriver NVE i en pressemelding.

– Energieffektivisering er viktig når vi skal elektrifisere samfunnet. Vi må sørge for å bruke strømmen mest mulig effektivt, for å unngå unødvendige naturinngrep og unødvendige prisøkninger, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

I Norge vil regelverket for kjøle- og fryseapparater til husholdning gi over 1,2 TWh i årlige strømbesparelser innen 2030. Det tilsvarer om lag strømforbruket til Drammen by i ett år, og i underkant av 1 prosent av Norges samlede strømforbruk.

Dette er nytt

Med den nye energimerkingen blir det slutt på skalaen A+++ til D - og man går over til å energimerke fra A (uten pluss) til G.

Det er ikke bare ny energiskala som er nytt med de nye energietikettene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer