NVE lanserer ny energimerking

Energiskalaen for elektronikk justeres. Målet er at de nye energietikettene skal gi bedre forbrukerinformasjon med ny skala og nytt utseende.

NY ENERGIMERKING: Nå gjelder den nye energimerkingen i Norge. Video: Kristin Sørdal. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

19. mars ble regelverket som innfører de nye energietikettene tatt inn i EØS-avtalen. Nå blir dette regelverket en del av norsk rett. Dermed er det ikke lov å bruke den gamle versjonen av energimerkingen.

Årsaken til endringen er at det nye regelverket stiller strengere krav til produktene. Kravene i de nye energietikettene anslås å gi en årlig besparelse i EU-landene på 38 TWh fra 2030, skriver NVE i en pressemelding.

– Energieffektivisering er viktig når vi skal elektrifisere samfunnet. Vi må sørge for å bruke strømmen mest mulig effektivt, for å unngå unødvendige naturinngrep og unødvendige prisøkninger, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

I Norge vil regelverket for kjøle- og fryseapparater til husholdning gi over 1,2 TWh i årlige strømbesparelser innen 2030. Det tilsvarer om lag strømforbruket til Drammen by i ett år, og i underkant av 1 prosent av Norges samlede strømforbruk.

Dette er nytt

Med den nye energimerkingen blir det slutt på skalaen A+++ til D - og man går over til å energimerke fra A (uten pluss) til G.

Det er ikke bare ny energiskala som er nytt med de nye energietikettene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.