Skjeggkre-bekjempelse

Ny allianse i krigen mot skjeggkre

I beste fall håper de å kunne utslette de plagsomme krypene.

KRIG MOT SMÅKRYP: Nå mener alliansen at de har tilegnet seg rundt 70 prosent av kunnskapen som skal til for å bekjempe skjeggkreene. Foto: Joar Holme
KRIG MOT SMÅKRYP: Nå mener alliansen at de har tilegnet seg rundt 70 prosent av kunnskapen som skal til for å bekjempe skjeggkreene. Foto: Joar Holme Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skjeggkre-hysteriet har blitt et fenomen, og er et økende problem i norske hjem. Det dukker stadig opp nye måter å bekjempe dem på, men det er likevel viktig å sjekke om du har forsikringen som dekker et eventuelt skjeggkre-angrep. Samtidig kan krekene også by på problemer når du skal kjøpe og selge bolig.

Nå har Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og bekjempelsesfirmaene Anticimex, Rentokil, Nokas Skadedyrkontroll og Pelias alliert seg for å møte det voksende skjeggkre-problemet og finne en felles løsning på skjeggkre-hysteriet.

I beste fall håper de å kunne utslette de plagsomme krypene.

Best mulig utnyttelse av åten

Fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring, Øyvind Magerøy, sier i en pressemelding at de ønsker å ta ansvaret for å gjøre noe med skjeggkreproblematikken.

- Første del av prosjektet er allerede gjennomført og vi har konkluderte med at bruk av forgiftet åte gir best resultat, sier Magerøy.

Produktsjef i Anticimex, Erik Thomas Gjølme, har tidligere fortalt til Dinside at den aktuelle åten inneholder et middel som angriper nervesystemet til skjeggkreene, og at krypene dør som følge av den forgiftede åten.

Magerøy sier at de nå skal se hvordan de kan få best mulig utbytte av åten, samt hvilke strategier som er mest effektive til å bekjempe skjeggkre.

Kombinerer teori og praksis

Samarbeidet mellom bekjempelsesfirmaene, samt Norsk Hussoppforsikring og Folkehelseinstituttet kan gi unike fremskritt og muligheter ved å kombinere teori og praksis.

- Vi kan dra nytte av hverandres erfaringer samtidig som vi samarbeider om en langsiktig plan, sier Magerøy.

I stedet for at alle sitter på hver sin tue og gjør litt, sier han at skadedyrfirmaene nå kan trekke i samme retning og finne metoden som fungerer best – sammen.

Initiativet til alliansen i kampen mot skjeggkre ble initiert av Norsk Hussopp Forsikring, og forsikringsselskapet står også for finansieringen av prosjektet. Folkehelseinstituttet på sin side har ansvaret for alt det praktiske arbeidet og sammenstilling av resultatene.

Borettslag er prøvekanin

For å teste ut de nye metodene og eksperimentene har bekjempelsesfirmaene fått tilgang til et stort borettslag som er svært plaget av skjeggkre.

- Den nye åten som nå blir testet ut, er blitt godkjent av Miljødirektoratet til å bruke på krypende insekter, også skjeggkre, sier forsker Anders Aak hos Folkehelseinstituttet.

Han forteller at prosjektet har oppnådd gode resultater i løpet av de to og et halvt årene det har pågått, og at de i løpet av denne tiden har tilegnet seg mer kunnskap enn de hadde i utgangspunktet.

- Fra å ha et kunnskapsnivå på rundt null, har vi nå rundt 70 prosent kunnskap om hvordan skjeggkre kan bekjempes, sier Aak.

Prosjektet skal foregå i halvannet år til, og Aak regner med at de innen den tid sitter med hele svaret.

Norge på forskningstoppen

Norge er blant de som ligger på forskningstoppen når det gjelder skjeggkrebekjempelse.

- I andre land er problemet minst like stort, men de har et mer avslappet forhold til skjeggkre, forklarer Aak.

Han mener alliansen og deres arbeid fyller et stort kunnskapshull, og det er ingen tvil om at kunnskapen vil kunne anvendes i andre land også.

Viser god effekt

Forskningsprosjektet viser tydelig at åte har stor betydning for resultatene. Ved å spre åtet på mange steder i en bolig, samtidig som man også fjerner smuler og annen konkurrerende mat som skjeggkreene kan leve av, kan faktisk bestanden av skjeggkre reduseres med hele 90 prosent.

Fagsjefen i Norsk Hussopp Forsikring, Øyvind Magerøy, sier i pressemeldingen at også innetemperaturen spiller en stor rolle i formeringen av skjeggkreene.

- Ved å redusere innetemperaturen fra 20 til 16 grader formerer de seg om lag fire ganger så sakte, og det kan dermed ta flere år før insektene får en oppblomstring, sier Magerøy.

Han mener også at dersom du har blitt offer for skjeggkre-invasjon, kan du få mulighet til å bli kvitt dem helt.

- De vil kunne vende tilbake, men da har vi kunnskap som gjør at vi kan håndtere problemet og holde det under kontroll.

Invasjon har ført til søksmål

Skjeggkrebekjempelser har ifølge tall fra Folkehelseinstituttet tredoblet seg i Norge fra 2016 til 2017, og har siden den gang bare økt.

Den ekstreme utviklingen av skjeggkreinvasjonen i Norge kom brått både på skadedyrbransjen og forsikringsbransjen. Det har vært mangel på både forsikringsdekning og på lover og regler ved hussalg og huskjøp, som har ført til mange konflikter og store søksmål, sier Magerøy.

- I dag vet vi at problemer med skjeggkre i boliger kan behandles, fortsetter fagsjefen.

Det har tidligere blitt utbetalt millionerstatninger i eierskiftesammenheng ved oppdagelse av skjeggkre, men Magerøy tror ikke dette skjer i fremtiden med den kunnskapen de allierte firmaene har tilegnet seg fram til i dag.

Formerer seg fort

Som Dinside også har skrevet flere ganger, gjør skjeggkre i seg selv liten skade, men folk synes det er ekkelt og ubehagelig i hjemmet.

- De blir fort veldig mange, og de kravler og kryper rundt i alle konstruksjoner, sier Magerøy.

Kreene kan like gjerne være på bad og kjøkken som på soverom og i stuen, og trives de fleste steder der de kan finne noe å spise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer