Ny Clas Ohlson-katalog

Denne gangen snakker vi om tusen nyheter, men de fleste er ikke for mekkerne.

Her er årets katalog Foto: Brynjulf Blix
Her er årets katalog Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Clas Ohlson har endret profil i løpet av de siste årene, og den prosessen er på det nærmeste fullført. Det går stadig lengre mellom de gangene noen kaller Clas Ohlson for gubbdagis.

I dag er vareutvalget bredere og spenner over hele familiens ønsker og behov, innenfor jernvare, elektro, multimedia, hjem og fritid.

Men for hobbymekkeren har ikke utvalget blitt større, selv om antallet enheter i hver varegruppe øker. Det har blitt flere boremaskiner, men ingen skrumaskiner eller skruautomater. Generelt er det først og fremst kjerneproduktene som har økt i utvalg, nisjene har det blitt færre av på mange områder.

Tidligere var det flere typer maskiner og større utvalg i beslag, materialer og spesielle ting. Men markedet og inntjeningen per hylleplass taler vel sitt klare språk, så de spesielle dingsene forsvinner til fordel for dingser som omsettes raskere.

Clas Ohlson blir ny: Fra gubbdagis til familiebarnehage

Egne batteridrevne

Den største endringen i utvalget av batteridrevet verktøy er at Clas Ohlson har kastet ut Ryobi og nå presenterer sitt eget 18-volt system. Dette systemet heter Cotech LXC og bruker selvsagt litium-ion batterier. Disse går om hverandre i alle maskinene, og du får batterier med to forskjellige kapasiteter. De er på 1,5 og 3 amperetimer og veier henholdsvis 400 og 600 gram og koster 299 kroner og 599 kroner. Laderen lader opp disse på 40 og 80 minutter og koster 299 kroner.

Verktøyene er sirkel-, stikk- og bajonettsag, drill og borhammer. En lykt er også med.

Prisene spenner fra 299 kroner for stikksagen til 349 kroner for bajonettsagen og 399 for borhammer og sirkelsag. Drillen fås bare kjøpt sammen med det lille batteriet og lader og koster da 799 kroner. Andelen for selve drillen blir da 201 kroner.

18-volts litiumbatteri passer i alle maskinene. Foto: Clas Ohlson
18-volts litiumbatteri passer i alle maskinene. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Forøvrig er utvalget av elektroverktøy basert på produkter fra Bosch, DeWalt, Black&Decker og Dremel i tillegg til Clas Ohlsons egne Cotech-produkter.

Smart batteritriks: Ta batteriene ut av drillen før du rydder den bort

Og en svært billig snøfreser

Når det gjelder større maskiner ser vi at to nye snøfresere har kommet inn i utvalget. Det dreier seg om en liten bensindrevet maskin til en svært lav pris, rett under 4000 kroner, pluss en elektrisk til 1298 kroner.

Foto: Clas Ohlson
Foto: Clas Ohlson Vis mer


Slik kan du stable dekkene i garasjen. Foto: Clas Ohlson
Slik kan du stable dekkene i garasjen. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Til garasjen

Det er ikke alle som har like gode løsninger for oppbevaring av dekk, men nå finnes det en kjekk løsning: et dekklagringsstativ.

Dekk skal ikke oppbevares stående og heller ikke ligge oppå hverandre, det påvirker profilen.

På dette stativet kan du tre dekkene over senterstangen, det følger med stoppskiver for avstand mellom dekkene samt et nylonovertrekk.

Høyeste totalbelastning er 100 kg, største bredde på dekkene er 225 mm og total høyde er 110 cm.

En annen nyhet for garasje og transport er lastespenneren med automatisk opprulling. Den er alltid klar til bruk, du slipper å finne endekroker og tre båndet riktig gjennom spenn-delen.

Båndet er 3 meter langt og 25 mm bredt. Det tåler 600 kg og surringsstyrken er 300 kg.

Spolen er fjærbelastet, og med et lite trykk på knappen ruller båndet opp av seg selv.

Smart lastespenner som ruller seg opp selv. Foto: Clas Ohlson
Smart lastespenner som ruller seg opp selv. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Lyskrone - nå også hos Clas Ohlson! Foto: Clas Ohlson
Lyskrone - nå også hos Clas Ohlson! Foto: Clas Ohlson Vis mer


LED og lys

Det skjer mye på belysningsfronten, og det er mange nye LED-baserte løsninger i moderne design.

Siden det er slutt på de gamle glødepærene, og lysrørvariantene har flere mindre gode egenskaper kommer det LED-erstatninger i mange fasonger og varianter. Man kan erstatte alt fra små halogenpærer med stifter til alle slags pærer og til og med lysrør. Vi kommer tilbake til testing av alternativene i en senere artikkel.

Men de mer romantiske variantene kan man faktisk kjøpe seg en lysekrone som er kompatibel både med elektrisk og brennende stearindrevet lys - i hver sine sokler, for sikkerhets skyld.

Clas Ohlson kaller den en krystallkrone, men det er nok snakk om mer ordinært glass. Stammen er i børstet stål og du kan ha tre E14 pærer på maksimum 40 watt.

Høyden er 52 cm og diameteren er 50 cm.

Til utendørs bruk er det også mange LED-løsninger som dukker opp. En av disse er en hagelykt som drives av solceller, og er utstyrt med en kraftig Super Bright LED. Den tennes automatisk ved skumring og slukker av seg selv ved daggry.

Det er to høyder, 33 eller 51 cm over bakken. Med spydet er den lett både å flytte og plassere.

Kraftig LED-utelys, drives av solceller. Foto: Clas Ohlson
Kraftig LED-utelys, drives av solceller. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Andre nyheter

Tellstick Net er en ny løsning for styring av lys og andre apparater. Vi har tidligere testet TellStick som er en USB-løsning som krever en datamaskin som står på. Tellstick Net fungerer uten PC, den kobles rett i ruteren og gir deg kontrollmuligheter over hjemmet fra PC eller smarttelefon over internett.

Med TellStick Net styrer du lyset via internett. Foto: Clas Ohlson
Med TellStick Net styrer du lyset via internett. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Smart og rimelig måleinstrument med USB. Foto: Clas Ohlson
Smart og rimelig måleinstrument med USB. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Når man driver med elektrisk utstyr er det svært gunstig med et måleinstrument. Nå har UT61D multimeter kommet, med USB-tilkobling slik at man kan logge måledata ved å koble instrumentet til en PC. Programvare følger med.

Den byr på AC, DC, diodetest, kapisitansmåling, frekvensmåling samt summertone og har automatisk avstengning og bakgrunnsbelyst display. Målepinner følger med.

Drives av 9 Volt batteri, og både USB og seriekabel følger med. Prisen er 699 kroner.

Det vi ikke lenger finner

Blant de tusen nyhetene er de aller fleste innenfor husholdning, kjøkken, elektronikk og småapparater. Det som har blitt borte er små plater i aluminium, messing og stål. Heller ikke akslinger og stoppringer finnes, og utvalget i beslag og håndtak er også mindre enn tidligere.

I det hele tatt, det man trenger for å lage noe selv er i stadig større grad ikke lenger tilstede, til fordel for ferdige løsninger til en rimelig penge.

Om det er en god ting eller en dårlig utvikling får være opp til den enkelte.

Men det fine med Clas Ohlson er at vareutvalget dekker så bredt, at du får så mye forskjellig i én butikk. Dessuten er beliggenheten, både i sentrum og i handlesentra utenfor byen, svært gunstig for alle som handler, til fots eller på hjul.

Den nye Clas Ohlson-katalogen vil være i butikk fra og med 30 august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer