Brannslukkingsapparat: Pulver eller skum?

Ny guide for å finne brann­slukningsutstyret du trenger

Hvorvidt du trenger ett eller flere brannslukningsapparat, om du skal velge skum eller pulver og om du trenger brannslange i tillegg, er avhengig av boligens størrelse.

BRANNFARE: Det er heldigvis liten risiko for at akkurat du vil oppleve en boligbrann, men har du varslings- og slukkeutstyret i orden, øker du sjansene kraftig for en lykkelig utgang for deg og dine. Forbrukerrådet nye guide skal hjelpe deg å velge riktig utstyr. Foto: Forbrukerrådet.
BRANNFARE: Det er heldigvis liten risiko for at akkurat du vil oppleve en boligbrann, men har du varslings- og slukkeutstyret i orden, øker du sjansene kraftig for en lykkelig utgang for deg og dine. Forbrukerrådet nye guide skal hjelpe deg å velge riktig utstyr. Foto: Forbrukerrådet. Vis mer
Publisert

Du synes kanskje det er vanskelig å se for deg stuen, kjøkkenet eller barnerommet i boligen din i full fyr og flamme, men det kan skje.

Derfor er det lurt å ha brannvarsler og -slukkeutstyr hjemme, slik at du i beste fall kan slukke brannen selv, eller i verste fall holde flammene i sjakk til brannvesenet kommer.

Likevel kan flere spørsmål melde seg knyttet til brannutstyret: Skal du ha ett eller flere slukkeapparat, skal du helst slukke med skum, pulver eller vann og hvor skal det ulike slukkeutstyret plasseres?

Alt dette skal Forbrukerrådets nye, store brannslukkeguide svare på, som er utarbeidet ved hjelp av tolv ekspertkilder. Under kan du se noen av spørsmålene og svarene guiden kommer med.

Hvor mange slukkingsapparater bør jeg ha?

I henhold til regelverket skal du som bolig- og hytteeier ha minimum ett slukkemiddel som skal kunne brukes i hele boligen. Et stort flertall av ekspertene mener, imidlertid, at du som har en stor bolig og/eller en bolig med flere etasjer, minimum bør ha to slukkemidler.

Noen eksperter mener også at eldre personer og andre med nedsatt førlighet bør ha minst to slukkemidler.

Skal jeg ha skum- eller pulverslukker?

Hvis du kun velger å satse på ett slukkemiddel og velger en brannslukker, bør du velge en pulverslukker.

Dette begrunnes blant annet med at pulverslukkeren har best slukkeevne, krever mindre presisjon enn en skumslukker, samt at den har det bredeste bruksområdet. Som en ekstra bonus er pulverslukkeren er frostsikker.

En stor bolig med flere slukkeapparat, kan med fordel ha både skum- og pulverslukker, i tillegg til en husbrannslange.

Hvor skal slukkeutstyret plasseres?

Har du kun ett slukkeapparat, bør det settes på hovedsoverommet. Dette begrunner ekspertene med at tilgjengelighet er spesielt viktig på natten, fordi det ofte vil ta lengre tid før brannen oppdages nattetid.

I en større bolig med flere slukkeapparat, er det lurt å ha én pulverslukker på soverommet og én skumslukker på kjøkkenet. Husbrannslange bør plasseres et sted den er lett tilgjengelig og har god rekkvidde rundt i huset.

Hvilken effektklasse bør brannslukningsapparatene ha?

Pulverapparatet bør ha minst effektklasse 43A, 233B, C. Skumapparatet bør ha minimum 27A, 183B.

Hvor ofte bør slukkeutsyret kontrolleres?

I henhold til regelverket på området bør du gjennomføre visuell egenkontroll av brannslukkeren minimum hvert kvartal, altså hver tredje måned. Dette mener flertallet av ekspertene Forbrukerrådet har rådført seg med er tilstrekkelig.

Slik sjekker du brannslukkeren:

  • Les av manometeret og sjekk at pilen står på grønt.
  • Sjekk at slangen ikke er morken, men hel og pen.
  • Sjekk at plomberingen er intakt, at sikkerhetssplinten er på plass, at bruksanvisningen er lett lesbar, og at selve beholderen ikke er skadet eller rustet.
  • For pulverslukkere spesielt: Snu slukkeren opp-ned, hold den den slik i minst 30 sekunder og kjenn/hør at pulveret beveger seg. Gjenta hvis du er usikker.
OPPSUMMERING: Her er en kort oppsummering fra Forbrukerrådets brannslukkeguide. Foto: skjermdump.
OPPSUMMERING: Her er en kort oppsummering fra Forbrukerrådets brannslukkeguide. Foto: skjermdump. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer