Ny kampanje skal forberede befolkningen på fremtidige kriser

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil gjøre befolkningen bedre rustet hvis en krise oppstår, og lanserer en kampanje for å gi økt kunnskap.

DETTE BØR DU HA I HUS: Radio med batterier, fyrstikker, lommelykt, vann, tørrmat og ved er noen av tingene DSB og Oslo kommune anbefaler du har i hus, for å være forberedt på eventuelle kriser. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
DETTE BØR DU HA I HUS: Radio med batterier, fyrstikker, lommelykt, vann, tørrmat og ved er noen av tingene DSB og Oslo kommune anbefaler du har i hus, for å være forberedt på eventuelle kriser. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

DSB lanser sammen med Oslo kommune kampanjen «Du er en del av Norges beredskap».

Kampanjen har som mål å gi økt bevissthet og kunnskap om egenberedskap, og hvordan befolkningen best mulig kan forberede seg dersom det skulle skje noe med kritiske samfunnsfunksjoner – som strøm, mobilnett, internett, transport, vann og avløp.

– Selv om vi lever i et trygt og stabilt samfunn, er risiko- og trusselbildet i Norge sammensatt og i endring. Klimaendringer, ekstremvær, en endret sikkerhetspolitisk situasjon, terror og teknologi er eksempler på det, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Lite forberedt

Hva gjør du når strømmen blir borte i flere dager, mobilnettet slutter og virke eller det ikke er vann i springen, og tilgangen til nødvendige varer er vanskelig?

– Vi ber deg tenke gjennom hva som kan skje der du bor, hvordan du og de rundt deg kan bli rammet, hvordan dere kan håndtere det. Vær forberedt på at du og din familie kan klare dere selv i minst tre dager, sier Daae.

Bedre rustet

I en undersøkelse gjort av DSB kommer det fram at landets innbyggere i liten grad vet hva de skal gjøre, og er lite forberedt på en krise der grunnleggende behov som varme, mat, drikke og hygiene ikke nødvendigvis kan bli dekket.

Gjennom å opplyse befolkningen om hvilke forholdsregler som bør tas, vil samfunnet sammen stå bedre rustet til å håndtere en krise. Derfor vil kampanjen forsøke å nå alle deler av befolkningen gjennom medier, sosiale medier, podkast og internett.

Dette bør du ha

I kampanjen, som Dinside har sett deles blant annet i bydelsinformasjon for bydeler i Oslo, er det listet opp hva du bør ha i hus for å komme deg gjennom en krise.

Dette er også i stor grad det samme som Dinside tidligere har skrevet om i med fokus på hva du bør ha i hus for å takle lengre strømbrudd.

Målet er at folk skal være mentalt og praktisk forberedt på at man kan klare seg dersom noe uforutsett skal skje.

Dette er listet opp av ting du blant annet bør ha i hus:

 • Drikkevann
 • Tørrmat
 • Radio med batterier
 • Lommelykt
 • Stearinlys
 • Fyrstikker
 • Ved
 • Førstehjelpsutstyr
 • Kontanter
 • Medisiner du er avhengig av
 • Kokeapparat som går på gass eller rødsprit så du kan få deg litt varmmat

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer