Sømløs S2 | TEST

Ny og bedre

Det er ikke mye vi har å utsette på Sømløs nye medlem i robotstøvsugerfamilien.

SOLID: Den nye robotstøvsugeren til Sømløs er oppe og kjemper med testvinnerne. Foto: Celina Stamper
SOLID: Den nye robotstøvsugeren til Sømløs er oppe og kjemper med testvinnerne. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert

Etter DinSides test av robotstøvsugeren Sømløs S1, kom det seint i fjor en oppdatert versjon. Den forrige versjonen sto ikke helt til forventningene da vi opplevde at den lakk litt når vi ikke fjernet moppedelen direkte etter vask, en vanskelig app og en litt stiv prislapp.

Derfor var vi veldig spente når den nye versjonen kunne tilby en base med selvtømmende støvsuging og automatisk moppevasker. Den ligger ute til 10 000 kroner, men er på forbestillingssalg til 8900 kroner.

PEN: Et flott design med en digital skjerm som viser hva maskinen gjør. Foto: Celina Stamper
PEN: Et flott design med en digital skjerm som viser hva maskinen gjør. Foto: Celina Stamper Vis mer

Oppkobling

Som forgjengeren S1 var også oppstarten av denne robotstøvsugeren kinkig. Det er altså selve oppkoblingen mot Wifi og resetting av robotstøvsugeren som viste seg å være nærmest umulig dersom jeg fulgte instruksjonene på appen. Men etter å ha forklart problemet på e-post til Sømløs, ga de oss kjapt en løsning som løste problemet med en gang.

Hold inn strøm- og hjemknappen i tre sekunder til man hører talemeldingen og sørge for at Wifi er 2,4 GHz, ikke 5,0 GHz. Dette løste problemet med en gang og vi var kjapt koblet på app.

I løpet av testperioden opplevde vi også at kartet vi hadde laget oss over stuen (med markerte rom) var borte. Men et kjapt klikk inn i karthistorikken for å gjenopprette tidligere kart, gjorde susen.

STORT ROM: Til venstre finner du skittent vann, i midten er støvsugerposen og til høyre fyller man på med rent vann. Innerst i midten er det egen plass til kniven. Foto: Celina Stamper
STORT ROM: Til venstre finner du skittent vann, i midten er støvsugerposen og til høyre fyller man på med rent vann. Innerst i midten er det egen plass til kniven. Foto: Celina Stamper Vis mer

Vaskefunksjonen

Forrige versjon var av typen uten en basestasjon. Moppen på S1 satt fast og ble dratt etter støvsugeren. På S2 er det roterende vaskemopper som virkelig gjør jobben. Selv om de ikke tok de verste flekkene med babymat som satt fast på tregulvet, opplevde vi at den skrubbet tett i tett. I tillegg kommer denne typen roterende vaskemopp lenger inntil kantene.

Her opplever vi at støvsugeren i løpet av vaskeprogrammet drar tilbake til basen sin cirka hvert sjuende minutt for å vaske moppende. Det syntes vi fungerer særdeles godt i og med at den ikke drar en skitten mopp rundt i hele huset.

Det tar også flere dager mellom hver gang vi må fylle på nytt rent vann. eller tømme det skitne i de store beholderne. Derfor er rengjøringen mer eller mindre en lek.

ENKEL OG OVERSIKTELIG: En veldig fin app som funker godt, selv om oppkoblingen fortsatt er noe mindre sømløs. Foto: Celina Stamper
ENKEL OG OVERSIKTELIG: En veldig fin app som funker godt, selv om oppkoblingen fortsatt er noe mindre sømløs. Foto: Celina Stamper Vis mer

Rundt og rundt

Dessverre har vi opptil flere ganger opplevd problemer når S2 skal vaske rundt de fire bena på det runde spisebordet.

Vi får en feilmelding hvor roboten mener det er en barriere ved bordet. Da har den snurret rundt i ring og ikke funnet veien selv. Som regel er løsningen på dette å snu roboten på hodet, snurre på alt som snurres kan og vaske litt over sensorene.

Den virker også noen ganger å slite litt på terskelen mellom spisestua og stua, men som regel går det helt fint. Stua er ellers full av myke og harde hindre som sofa, kommoder og et lite leketelt som roboten fint manøvrer rundt.

En litt spesiell ting med basen til S2 er at den virker å jobbe og dure i et par timer etter vaskeslutt. Det er en konstant viftelyd som høres ut som en varmgått bærbar PC. Dette kan være varmen som fører til at moppen skal tørke, men litt irriterende er det jo.

ASKE: Visste du at aske ikke skal i matavfallet men i restavfallet? I tillegg er det en del andre ting du bør tenke på før du kaster det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Selv om problemet har løst seg hver gang, betyr det også at vi ikke helt kan stole på at roboten vasker alle rommene på planen i løpet av vaskeprogrammet. Dermed må vi altså være hjemme for å være sikre på at jobben blir gjort.

I tillegg sliter også denne robotstøvsugeren med beina på peisen vår. Den kommer seg inn, men sliter litt med å komme seg ut igjen. Som regel går det fint, men ettersom basen er så nærme peisen, går det ikke an å ha en no-mop sone der.

Skal vi sammenlikne denne støvsugeren med den andre, måles den opp mot Roborock S7 MaxV Ultra som i vår test fikk terningkast seks. Forskjellen er hovedsakelig vaskebørsten. Men begge har en basestasjon med vanntank for rent og skittent vann og en støvsugerpose. På S2 er det til og med en egen plass til kniven som skjærer løst hår som sitter fast. I tillegg har ikke S2 et videosystem slik Roborock har. Dette begrunner de er for å gi brukeren fullt privatliv. Nå har vi heller ikke brukt kameraet på de andre robotstøvsugerne vi har testet så aktivt, så dette trekker nødvendigvis ikke ned for vår del.

MOPPER: Disse moppene vasker godt og tett, i tillegg til at de kommer nærmere kantene enn konkurrentene. Foto: Celina Stamper
MOPPER: Disse moppene vasker godt og tett, i tillegg til at de kommer nærmere kantene enn konkurrentene. Foto: Celina Stamper Vis mer

Konklusjon

Alt i alt er Sømløs S2 en fantastisk robotstøvsuger. Den støvsuger, vasker og har en rekke muligheter i appen for sonevask, flekkvask, valg av rekkefølge på rom, no-mop soner og liknende. Viktigst av alt har vært tidsinnstillingen vi har satt til klokka sju hver kveld, slik at hele affæren med å vaske gulvet bare er opp til at vi har ryddet rommene - og det er en motivasjon!

Hadde det ikke vært for de gjentakende feilmeldingene ved bena til spisestuebordet, hadde vi nok vippet denne roboten opp til terningkast seks. Men rett skal være rett - en gjentakende feilmelding på noe relativt «enkelt» trekker dessverre ned.

PS. Robotstøvsugerne antas å komme andre kvartal i år.

- Vi håper å ha første produksjon klar andre kvartal 2023 - altså før 30. juni, sier medeier i Sømløs, Andreas Haneborg.

Testresultat

Sømløs S2

- Selvtømmende støvbeholder
- Selvrensende- og tørkende funksjon for moppene
- Pent design
- Enkel å rengjøre med medfølgende kniv
- Enkel og oversiktelig app med mange funksjoner
- Gode mopper som skiller seg ut fra konkurrentene

- Dyr
- Satt seg fast flere ganger med bordbein
- Setter seg ofte fast en stund mellom peisbena

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer