Ny plen raskt? Rull den ut!

Den raskeste veien til grønn plen er å kjøpe den ferdig – på rull.

RULL DEN UT: Du sparer et par år på å kjøpe ferdigplen på rull. Foto: ADAMSRØD FERDIGPLEN
RULL DEN UT: Du sparer et par år på å kjøpe ferdigplen på rull. Foto: ADAMSRØD FERDIGPLEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fjernet du trær eller gjorde andre større inngrep i hagen i fjor, men rakk ikke å så plen?

Du kan kjøpe ferdig plen på rull, og komme i mål vesentlig raskere enn om du skulle så den selv.

Det tar gjerne et par år fra du har sådd til det ser noenlunde jevnt ut, og enda lenger tid hvis den skal tåle aktiv bruk. Med ferdig plen på rull ser det bra ut nesten med det samme – vi snakker om dager. Men - forarbeidet er viktig. Starter du nå, kan den brukes til sommeren!

LES OGSÅ: Snart på tide å ta hekken?

1. Fjerne stubber

Uansett om du skal så eller rulle ut ny plen, forarbeidet er like viktig. Hvor stor jobben er avhenger av utgangspunktet. Hvis du har fjernet trær eller andre vekster er det viktig at du fjerner mest mulig av røtter og steiner.

Har du felt større trær for å få mer lys i hagen får du en tilleggsgevinst, siden skygge lett gir mye mose i plenen. Men før du kommer så langt må du fjerne stubbene. Dette kan gjøres med en minigraver, men større trær har røtter som fort kan bli for mye for en liten maskin.

Et alternativ er å leie en stubbefreser, som freser bort både stubbe og de øverste delene av rotsystemet, et stykke under bakkenivå.

STUBBEFRESER: En stubbefreser fjerner stubber og røtter, flisene kan brukes til fyllmasse. Foto: BRYNJULF BLIX
STUBBEFRESER: En stubbefreser fjerner stubber og røtter, flisene kan brukes til fyllmasse. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Er det snakk om røtter etter mindre busker kan du slippe unna med bajonettsag, hakke og spett. Kjedesag blir fort ødelagt av å sage i jord og stein.

LES OGSÅ: Slik blir gresset grønnere på din side av gjerdet.

2. Fresing og gjødsling

Neste skritt er å leie en jordfreser som får løst opp og luftet jorda, og du får samtidig opp enda mer røtter og stein som du fjerner.

Gjødsling må også til, og hva du trenger av tilsetninger er avhengig av om du har leireholdig, sandholdig eller ferdig og fin matjord.

Leireholdig jord trenger sjelden kalk – fullverdig gjødsel og porøst/organisk materiale er det som skal til. Sandholdig jord holder ikke på vann og næring, og trenger kompost, myrjord, veksttorv eller husdyrgjødsel. Ta gjerne en jordprøve og få den sjekket hos fagfolk.

3. Jevne jorda

Skal du ha en jevn plen må du sørge for at jorda er skikkelig komprimert, og da holder det ikke bare med en plenrulle.

HOPPETUSSE: Med en platevibrator komprimerer du grunnen, for å jevne ut underlaget. Foto: LEIMAX
HOPPETUSSE: Med en platevibrator komprimerer du grunnen, for å jevne ut underlaget. Foto: LEIMAX Vis mer


Du må leie en hoppetusse; en platevibrator. Den pakker sammen jorda når du flytter den omkring og avslører fort hvor det er områder med for løst underlag.

Så er det bare å ta fram riva og omfordele jorda slik at den blir jevnet ut, og så kjøre nye runder med platevibratoren og justere på nytt. Helt til det er så jevnt du vil ha det.

Først da kan du tenke på selve gresset.

4. Rulle ut plenen

Plen som rulles ut er ekte, friskt gress som skjæres løs fra underlaget med spesialmaskiner, og deles opp slik at vi får matter av håndterbar størrelse. Disse rulles sammen, legges på pall og fraktes til kunden.

Dette er altså ferskvare, og ikke noe som lagres i hageutsalgene. Og når du har fått rullene skal de rulles ut med det samme. Det anbefales å legge dem i forband, slik at endene på mattene forskyves i forhånd til hverandre. Mattene skal legges helt tett sammen.

FERSKVARE: Gress på rull er ferskvare og skal rulles ut med det samme. Så skal det vannes. Foto: OSLO FERDIGPLEN
FERSKVARE: Gress på rull er ferskvare og skal rulles ut med det samme. Så skal det vannes. Foto: OSLO FERDIGPLEN Vis mer


Når du har lagt ut mattene skal plenen vannes. Det skal du fortsette med slik at den holdes fuktig. Det er tilstrekkelig med 15 millimeter per kvadratmeter i døgnet hvis det er tørt vær, bruk gjerne en regnmåler.

Etter noen uker kan du klippe plenen, men ikke for mye, rundt 4 centimeter er passe.

LES OGSÅ: Gresset du aldri trenger å klippe.

Hva koster det?

Ferdig plen på rull koster fra 75 kroner og nedover per kvadratmeter. Skal du bare ha en håndfull kvadratmeter blir det dyrere enn om du skal ha 100 eller mer. Priser nede på 45 kroner kvadratmeteren er ikke uvanlig når det er snakk om større areal.

Men det er ikke bare rullene som koster. Transporten må også regnes med, for dette er tungt materiale. En pall med 50 kvadratmeter fuktig plen på rull kan fort veie bortimot to tonn. Da nytter det ikke å låne den lille hengeren til naboen, og utleiehengere tar som regel godt under ett tonn.

TUNGT: Fuktig gress blir fort tungt, sørg for å ha riktig transport. Foto: NORDNORSK FERDIGPLEN
TUNGT: Fuktig gress blir fort tungt, sørg for å ha riktig transport. Foto: NORDNORSK FERDIGPLEN Vis mer


Alle leverandører har egne transporttilbud eller samarbeider med lokale transportører. Har du ikke en lastebileier i familien kan det være den beste løsningen selv om det koster noe ekstra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer