Ny snegleart truer norske hager

Ny, hagetruende snegleart oppdaget flere steder i Norge.

TRUER NORSKE HAGER: Flekkbåndsneglen (Cornu aspersum) hører ikke naturlig hjemme i Norge, men er nå oppdaget flere steder i landet. Den kan gjøre stor skade på hager og landbruk. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
TRUER NORSKE HAGER: Flekkbåndsneglen (Cornu aspersum) hører ikke naturlig hjemme i Norge, men er nå oppdaget flere steder i landet. Den kan gjøre stor skade på hager og landbruk. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du allerede et problem med at brunsnegler ødelegger hagen din?

Nå har det kommet en ny snegleart til Norge som kan gjøre store ødeleggelser i hagen din:

Flekkbåndsneglen er den nye snegle-arten som Vitenskapskomiteen for mat og miljø mest frykter at skal etablere seg i Norge. Nå er den oppdaget flere steder.

Det skriver Bergens Tidende.

- Stor skade på hager og jordbruk

Flekkbåndsneglen er, i likhet med brunsneglen, en «invaderende» art. Det betyr at den kan skade naturlig vegetasjon og ha negativ innvirkning på norske sneglearter.

– Dette er en art vi absolutt ikke vil ha. Dersom flekkbåndsneglen klarer å etablere seg, vil den kunne gjøre stor skade på hager og jordbruk, sier biolog Bjørn Arild Hatteland til avisen. Han er forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi og Universitetet i Bergen.

Han forteller at sneglen stammer fra landene rundt Middelhavet, men at den de senere årene har spredt seg til nye områder – blant annet Sør-Sverige, der den gjør stor skade.

GENIALT: Disse geniale metodene fjerner brunsneglene fra hagen din. Video: Kristin Sørdal / Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Kommet med import av hageplanter

Ifølge Stavanger Aftenblad har sneglen i løpet av kort tid blitt funnet i både Bergen, på Sola, Kvernaland og i Sokndal.

– Sneglen har ikke dukket opp på alle disse ulike plassene av seg selv. Den må ha kommet fra en eller annen import av hageplanter, sier naturforvalter i Ecofact Bjarne Oddane til avisen.

Tirsdag varslet han Mattilsynet om saken.

Her kan den komme

Flekkbåndsnegl, med det vitenskapelige navnet «Cornu aspersum» er listet i den norske Fremmedartslista, som altså er en liste med vurderinger av hvilken økologisk risiko fremmede arter kan utgjøre for naturmangfoldet i Norge.

Flekkbåndsneglen vurderes der til å ha «ingen kjent økologisk effekt», ifølge risikovurderingen fra 2018.

I konklusjonen skriver ekspertene at flekkbåndsnegl kan forventes å etablere seg i sørlige deler av Norge, særlig med et potensielt varmere klima.

Ekspertene vurderer at den vil kunne gjøre skade på hage og jordbruksvekster, men ettersom det er usikkert om den ville ha noen betydning for norsk natur, vurderes derfor arten som «ingen kjent risiko».

Men når det kommer til skade på hage og jordbruk, er det altså større utfordringer.

Det poengteres at arten kan gjøre skade på en rekke forskjellige planter og er kjent som en skadegjører i jordbrukskulturer som frukt og grønnsaker, særlig i Nord-Amerika og Australia.

Den har spredt seg i sørlige deler av Sverige i de senere år og ekspertene skriver i sin vurdering at man derfor kan forvente at arten kan etablere flerårige populasjoner også i sørlige deler av Norge.

De vurderer spesielt disse geografiske områdene som steder flekkbåndsneglen potensielt kan etablere seg i løpet av de neste 50 årene:

Oslo og tidligere Akershus; tidligere Østfold; tidligere Buskerud; tidligere Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder, Rogaland og Hordaland.

Ifølge Artsdatabanken har flekkbåndsneglen sin naturlige utbredelse i middelhavsområdet: Spania, Portugal, Italia, Malta, Hellas og Frankrike.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer