WiSA - trådløs standard for lyd

Ny standard gjør det unødvendig med kabler til hjemmekino-anlegget

Vil støttes av LGs TV-toppmodeller i 2019.

TRÅDLØS HJEMMEKINO: Den trådløse WiSA-standarden støtter lyd i inntil åtte kanaler og har minimal forsinkelse. Foto: Wisa
TRÅDLØS HJEMMEKINO: Den trådløse WiSA-standarden støtter lyd i inntil åtte kanaler og har minimal forsinkelse. Foto: Wisa Vis mer
Publisert

Et surroundanlegg i stua kan definitivt løfte det å se film hjemme til et nytt nivå, men mange vegrer seg fordi det tradisjonelt har innebåret å strekke en haug av kabler fra forsterkeren til alle høyttalerne.

Det ønsker Summit wireless å få slutt på, som står bak WiSA-standarden (Wireless speaker & audio).

Den er på ingen måte ny og ble introdusert allerede i 2013, men nå har også LG blitt med på laget og lover å komme med WiSA-støtte i alle sine OLED-TV-er i 2019, samt alle LED-modeller i 9-serien.

Åtte kanaler og kort forsinkelse

WiSA er en trådløs standard for lydoverføring og støtter ukomprimert, 24-bit lyd (48/96kHz) til åtte samtidige lydkanaler. Dermed støttes også standarder som Dolby Atmos og DTS X.

Og forsinkelsen er minimal – oppgitt til 5 ms (millisekunder), som er vesentlig lavere enn hva Bluetooth og WiFi kan by på. Eksempelvis har Qualcomms AptX low latency-teknologi en oppgitt forsinkelse på 32 ms, mens «vanlig» Bluetooth (SBC) har rundt 100 ms.

Skjønt – alt under 40 ms regnes som godt nok til at lyd og bilde vil oppfattes synkront.

Ifølge skaperne skal også synkroniseringen av lyd mellom de ulike høyttalerne være mindre enn et mikrosekund (0,000001 sekund).

LOGO: Ser du denne logoen på et produkt, betyr det at det støtter den trådløse WiSA-standarden.
LOGO: Ser du denne logoen på et produkt, betyr det at det støtter den trådløse WiSA-standarden. Vis mer

Flere aktører på banen

Noe av ideen med WiSA er at du kan plukke enkeltkomponenter fra ulike produsenter, koble dem til strømnettet og så være koblet til resten av systemet hjemme på null komma svisj.

Nevnt er at LG kommer med støtte i sine TV-er i 2019, og med på laget finnes blant annet aktører som Bang & Olufsen, Harman/Kardon (eid av Samsung), Klipsch, Pioneer, JBL, Electrocompaniet og Xbox.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer