Stormflo

Ny tjeneste: Sjekk om stormflo kan ramme deg

Framtidens havnivåendringer skal bli lettere å se med Kartverkets nye verktøy. Det kan spare kommunene for store kostnader.

SJEKK RISIKOEN FOR STORMFLO HOS DEG: Ny karttjeneste lar deg se risikoen for stormflo der du bor fremover. Her bilde av stormflo i Fjellberg båthavn i Fredrikstad, hvor det var stormflo i 2015. Foto: Kjell Inge Bjørnstad / NTB scanpix
SJEKK RISIKOEN FOR STORMFLO HOS DEG: Ny karttjeneste lar deg se risikoen for stormflo der du bor fremover. Her bilde av stormflo i Fjellberg båthavn i Fredrikstad, hvor det var stormflo i 2015. Foto: Kjell Inge Bjørnstad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I løpet av dette århundret kan havnivået i Norge ha steget med en halv meter. Områder som ligger lavt og nær havet, vil derfor bli mer utsatt for stormflo i framtiden. Det kan få konsekvenser for bygninger, annen infrastruktur, landskap og natur i vannkanten.

Med bakgrunn i FNs klimapanel sine fremskrivninger har forskere ved Statens kartverk utviklet en løsning som gjør det mulig å visualisere konsekvensene av framtidens stormfloer og havnivåendringer.

Zoom inn på hytta di

I Kartverkets nye verktøy har forskerne lagt inn detaljert informasjon om stormfloenes påvirkning i terrenget. Kartet gir statistikk over bygninger, arealer og oversikt over veier som er utsatt for oversvømmelse fra havet.

– Når man zoomer inn på hytta si og ser hvordan en stormflo kan se ut i 2090, blir det enklere å ta innover seg hva konsekvensene faktisk vil være, sier forsker Kristian Breili i Kartverket til NRK.

SLIK ER TJENESTEN: Du kan søke på stedet du bor, og så får du opp en risikovurdering av hvordan en stormflo vil slå ut mange år frem i tid. Skjermdump: Kartverket.no
SLIK ER TJENESTEN: Du kan søke på stedet du bor, og så får du opp en risikovurdering av hvordan en stormflo vil slå ut mange år frem i tid. Skjermdump: Kartverket.no Vis mer

Viktig både for kommuner og privatpersoner

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) mener verktøyet vil bli viktig i både kommunal og privat planlegging i framtiden.

Dette er stormflo

Stormflo er særlig høy vannstand i sjøen i forbindelse med storm, som kan gjøre stor skade på lavtliggende land, sjøhus og kaianlegg. Under en storm 16. oktober 1987 var vannstanden 1,5 m over normalt høyvann i Oslofjorden, noe som sammen med sterk nedbør forårsaket store ødeleggelser, særlig innerst i fjorden. Spesielt store ødeleggelser kan forekomme når stormflo opptrer samtidig med maksimalt høyt tidevann (springflo). (Kilde: Store norske leksikon)

Hun mener det nye kartet vil være spesielt viktig for kommuner og mindre virksomheter, samt for privatpersoner, som ikke har ressurser til å gjøre egne analyser.

– Vi vet at det blir både mildere og våtere vær. I Norge bor 75 prosent av befolkningen langs kysten. Vi er en kystnasjon og trenger derfor et slikt verktøy, sier Mæland.

Kun halvparten av norske kommuner har per i dag kartlagt hvor sårbare de er for stormflo. Tiltaket kan derfor gi store samfunnsøkonomiske besparelser gjennom bedre planlegging i fremtiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer