Stormflo

Ny tjeneste: Sjekk om stormflo kan ramme deg

Framtidens havnivåendringer skal bli lettere å se med Kartverkets nye verktøy. Det kan spare kommunene for store kostnader.

SJEKK RISIKOEN FOR STORMFLO HOS DEG: Ny karttjeneste lar deg se risikoen for stormflo der du bor fremover. Her bilde av stormflo i Fjellberg båthavn i Fredrikstad, hvor det var stormflo i 2015. Foto: Kjell Inge Bjørnstad / NTB scanpix
SJEKK RISIKOEN FOR STORMFLO HOS DEG: Ny karttjeneste lar deg se risikoen for stormflo der du bor fremover. Her bilde av stormflo i Fjellberg båthavn i Fredrikstad, hvor det var stormflo i 2015. Foto: Kjell Inge Bjørnstad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I løpet av dette århundret kan havnivået i Norge ha steget med en halv meter. Områder som ligger lavt og nær havet, vil derfor bli mer utsatt for stormflo i framtiden. Det kan få konsekvenser for bygninger, annen infrastruktur, landskap og natur i vannkanten.

Med bakgrunn i FNs klimapanel sine fremskrivninger har forskere ved Statens kartverk utviklet en løsning som gjør det mulig å visualisere konsekvensene av framtidens stormfloer og havnivåendringer.

Zoom inn på hytta di

I Kartverkets nye verktøy har forskerne lagt inn detaljert informasjon om stormfloenes påvirkning i terrenget. Kartet gir statistikk over bygninger, arealer og oversikt over veier som er utsatt for oversvømmelse fra havet.

– Når man zoomer inn på hytta si og ser hvordan en stormflo kan se ut i 2090, blir det enklere å ta innover seg hva konsekvensene faktisk vil være, sier forsker Kristian Breili i Kartverket til NRK.

Viktig både for kommuner og privatpersoner

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) mener verktøyet vil bli viktig i både kommunal og privat planlegging i framtiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer