Ny type brannslukker tillatt

Slukkesprayen skal brukes til å stanse små branntilløp.

Ny type brannslukker tillatt
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med 1. juli ble en ny type brannslukker tillatt i Norge. 110 Slukkeskum, en sprayboks med brannhemmende skum, som er liten og lett, både å håndtere og oppbevare.

– Sprayboksen med slukkeskum er liten og lett og egner seg spesielt for eldre og funksjonshemmede som har problemer med å håndtere tyngre slukkeutstyr, sier Geert Olsen i forebyggende avdeling i Spydeberg og Hobøl Brannvesen, i en pressemelding.

Han har testet den nye slukkesprayen.

Brannvern, verdt hver krone

Supplement, ikke erstatning

Slukkesprayen er ingen erstatning til påbudt slukkeutstyr, men kan være et supplement ved mindre branntilløp, fordi den kan være lett tilgjengelig, og bidra til at småbranner kveles før de rekker å utvikle seg.

– Ved mindre branntilløp vil man kunne begynne slukkingen svært raskt. Mens én bruker sprayen, kan en annen hente pulverapparatet og få varslet brannvesenet. Og forhåpentligvis slipper man å bruke annen håndslukker i det hele tatt, sier han.

Sprayen kan brukes hjemme, på hytta, i bilen eller båten. Den får også plass i sekken på tur i skog og mark.

Les også: Er pulverapparatet ditt bra nok?

Uten søl

Å forhindre brann er viktigere enn at det ikke bllir søl, men det finnes også en helt sølefri brannslukkingsmetode for småbranner, for eksempel på kjøkken.

- Jeg vil også slå et slag for å investere i et brannteppe, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i TrygVesta Forsikring, til DinSide. - Det burde være standard på alle kjøkken.

Branntepper får du mellom hundre og to hundre kroner på for eksempel Biltema eller Clas Ohlson.

Brannhemmende spray: Virker det? Vi har testet. Se bilder og video

Miljøvennlig

Fakta om brannsprayen:

  • 110 Slukkeskum slukker branntilløp og små branner i klasse A (fast organisk materiale: tre, papir, møbler osv) og klasse B (væsker: drivstoff, løsningsmiddel, maling, lakk osv.) Kan også benyttes mot branner i elektriske anlegg og apparater med spenning inntil 240 volt.
  • Skummet produseres i Norge og 110 Slukkeskum produseres i EU i henhold til britisk standard BS 6165:2002.
  • 110 Slukkeskum er biologisk nedbrytbart, er ikke giftig og inneholder ikke PFC (fluoriserte karboner) eller helseskadelige kjemikalier.
  • 110 Slukkeskum er merket med Grønt Punkt og skal kildesorteres som glass og metallavfall.
  • Slukkesprayer er tilleggsutstyr og kan ikke erstatte påbudt manuelt slukkeutstyr.


110 Slukkeskum inneholder ikke fluoriserte karboner, er ikke giftig og er biologisk nedbrytbart.

– Skummet gir ikke sekundærskader ved bruk og kan enkelt tøkes bort. Flaskene med er merket Grønt Punkt og skal kildesorteres som glass og metall, sier sier brannsikkerhetsekspert Rene Depuis, produktansvarlig for slukkeskummet i BSP.

– Kastelengden er over 2,5 meter, og det betyr at man kan stå på trygg avstand fra brannen. Den kan brukes i alle vinkler, også opp og ned. Boksen innholder ikke drivgass, isteden blir skummet presset ut med ren, komprimert luft, som kaviar ut av en tube sier han.

Her kan du se et videoinnslag produsert av Newswire på vegne av BSP:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer