Salg av nye boliger

Nybolig-salget opp med 30 prosent

Men i Oslo går det fortsatt tregt.

DYRT: Flere mener at Oslo er i ferd med å støte fra seg sine egne innbyggere på grunn av de høye boligprisene. Her fra Sørenga, der du må ut med nærmere 90.000 kroner kvadratmeteren for en ny leilighet. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix
DYRT: Flere mener at Oslo er i ferd med å støte fra seg sine egne innbyggere på grunn av de høye boligprisene. Her fra Sørenga, der du må ut med nærmere 90.000 kroner kvadratmeteren for en ny leilighet. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar så det nokså mørkt ut, med 18 prosent lavere salg av nyboliger enn i samme periode i fjor.

Nå ser det tilsynelatende lysere ut for de som bygger nye boliger rundt om i landet. Ferske tall fra Econ Nye Boliger (Samfunnsøkonomisk analyse) viser en oppgang i salget på hele 30 prosent i forhold til forrige tomånedersperiode og fem prosent økning fra samme periode i fjor.

Myndighetene må ta grep for å sikre at det er bedre samsvar mellom det som tilbys og det folk har økonomisk mulighet til å kjøpe. Per Jæger, Boligprodusentene

Treffer bedre i Finnmark enn i Oslo

Men tallene forteller også en annen historie: Salget av nytt går tregere i hovedstaden enn mange andre steder.

Mens 72 prosent av de nye boligene som ble tilbudt i Stavanger/Sandnes-området siden februar ble solgt, viser tallene for Oslo bare 65 prosent.

Her ser kjøperne ut til å flykte til nabokommunene, for i Akershus har utbyggerne solgt 71 prosent av boligene.

Overraskende nok ser markedet ut til å treffe best i Finnmark, der hele 76 prosent av de nybygde boligene ble solgt.

Denne positive tendensen gjelder for øvrig hele Nord-Norge, der andelen ligger på 72 prosent for de tre fylkene i regionen.

- Fortsatt bekymret

- Jeg tviler ikke et øyeblikk på at ECONs tall er riktige, men vi regner på en litt annen måte, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene til Dinside.

KJØLT SEG NED: Da dette prosjektet på Løren i Oslo ble lagt ut for salg i 2016, ble 54 av 75 leiligheter revet bort. I dag er det langt roligere på nybygg-fronten i hovedstaden. Illustrasjon: DnB Eiendom
KJØLT SEG NED: Da dette prosjektet på Løren i Oslo ble lagt ut for salg i 2016, ble 54 av 75 leiligheter revet bort. I dag er det langt roligere på nybygg-fronten i hovedstaden. Illustrasjon: DnB Eiendom Vis mer

Han mener det er for tidlig å friskmelde salget av nybygde boliger, og frykter fortsatt at lav interesse skal gå ut over sysselsettingen på sikt.

- Våre tall viser en nedgang i salget av nye boliger på 26 prosent når vi sammenligner perioden 31. mars i fjor til 1. april i år kontra året før. Sammenligner vi første kvartal i år med første kvartal i fjor, er nedgangen på 17 prosent.

Mens ECON bare regner med prosjekter som inneholder mer enn 15 boliger, tar Boligprodusentene også med frittstående eneboliger og mindre boligprosjekter.

Frykter nedgang i barnefødsler

- Myndighetene må ta grep for å sikre at det er bedre samsvar mellom det som tilbys og det folk har økonomisk mulighet til å kjøpe. I Oslo ser vi dette godt illustrert. Her er prisene for høye, slik at folk heller finner seg bolig i en nabokommune med langt hyggeligere priser, sier Jæger.

BARE EN DRØM: Unge i etableringsfasen kan bare glemme å kjøpe ny leilighet i Oslo dersom de ikke har pengesterke foreldre til å hjelpe seg. Grand Warszawski/Shutterstock/NTB scanpix
BARE EN DRØM: Unge i etableringsfasen kan bare glemme å kjøpe ny leilighet i Oslo dersom de ikke har pengesterke foreldre til å hjelpe seg. Grand Warszawski/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Han er spesielt bekymret for at det høye prisnivået hindrer unge mennesker i å etablere seg med egen bolig.

- På sikt vil dette føre til store samfunnsmessige konsekvenser, blant annet for antallet barnefødsler.

Ifølge ECON-statistikken ligger gjennomsnitts kvadratmeterpris på nybygde boliger i Oslo nå på 80.000 kroner. I Akershus ligger den på 57.000, omtrent likt med Trondheim og Bergen.

I Stavanger-regionen må du betale i gjennomsnitt 51.000 kroner kvadratmeteren for helt ny bolig, mens prisen i Finnmark ligger på 45.000.

Totalt har det ifølge ECON blitt solgt 2.787 boliger på landsbasis de siste to månedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer