Nybygging i ekspressfart

Første kvartal i år ble det bygget 22 prosent flere boliger enn på samme tid i fjor. Fylkene Sør-Trøndelag, Oslo og Møre og Romsdal har størst økning.

Trønderne bygger nytt. Her fra Selmers prosjekt "Kanalgården" i Trondheim. Foto: ukjent
Trønderne bygger nytt. Her fra Selmers prosjekt "Kanalgården" i Trondheim. Foto: ukjent Vis mer
Publisert

Statistisk Sentralbyrå melder om en kraftig økning i nybyggingen av boliger i Norge. Mens 4145 nye boliger ble satt i gang første kvartal i fjor, er tilsvarende tall for i år 5066. Økningen for hele landet er hele 22 prosent!

Den nye bygningsloven

Innføringen av den nye bygningsloven fra årskiftet kan ha bidratt noe til økningen. Dersom boligen ble byggemeldt før jul, kan den bygges etter den gamle bygningsloven som ikke stiller like strenge strenge krav til byggherren.

Bygningsmyndighetene i kommunen meldte om kraftig vekst i byggesøknader før jul som følge av lovendringen. Den nye loven innebærer at det er vanskeligere for folk flest å redusere boligprisen på nye boliger gjennom egeninnsats.

Høyere bruktpriser som drivkraft

Fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år har boligprisene steget over 10 prosent ifølge tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund. Prisene på brukte boliger nærmer seg nå prisene på nye boliger i de dyreste strøkene av landet. I deler av landet nærmer bruktprisene seg 13 000 kroner kvadratmeteren for eneboliger og delte boliger, og 14 000 for leiligheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer