Nye byggeforskrifter skal sikre kjøperne

Kommunal- og regionaldepartementet har sendt nye byggeforskrifter på høring.

Nye byggeforskrifter skal gjøre huset ditt bedre, sikrere og billigere i drift. Men det blir sannsynligvis dyrere både å bygge og kjøpe nytt. Foto: colourbox.com
Nye byggeforskrifter skal gjøre huset ditt bedre, sikrere og billigere i drift. Men det blir sannsynligvis dyrere både å bygge og kjøpe nytt. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i sommer varslet statstråd Manghild Meltveit Kleppa at regjerningen ville komme med forslag om å påby radonsperre i nybygg. Dette forslaget er en del av forslaget til ny plan- og bygningslov som skal gjelde fra 1. januar 2010, og som nå er sluppet til høring.

For mye byggeslurv

De nye forslagene har som formål å øke byggekvaliteten, og også redusere kostnadene knyttet til utbyggere og håndverkeres byggeslurv. 49 prosent av alle skader på norske hus skyldes feil utførelse, slurv og manglende kontroll, ifølge en kartlegging fra Norges Takseringsforbund utført i 2007. Til sammenligning utgjør aldring og slitasje 22,5 prosent av skadene. Ifølge beregninger fra Sintef Byggforsk fra samme år, bruker Norge omtrent 15 milliarder hver år på utbedringer, eller 10 prosent av investeringskostnadene ved nybygging.

Boligene blir dyrere

Foruten krav til sikring mot radon i boligrom, inneholder loven blant annet disse forslagene til endring:

  • Reglene om kontroll med nybygg skjerpes, og kontrollen av nybygg skal utføres av uavhengige foretak med sentral godkjenning.
  • Kommunene pålegges å føre tilsyn i et omfang som skal kunne avdekke regelbrudd.
  • Kommunene kan pålegge overtredelsesgebyr overfor utbyggere som ikke følger lover og forskrifter. Gebyr kan ilegges i størrelser opp til 400.000 kroner. Overfor privatpersoner som utbyggere er satsene halvert i forhold til profesjonelle utbyggere.
  • Strengere krav til utforming av boliger, bygninger, parker og uteområder når det gjelder tilpasning for personer med nedsatt funksjonsevne (universell utforming).
  • Kjøper får krav på skriftlig dokumentasjon av byggemåte, materialbruk og tålegrenser.
  • Krav til ferdigattest forsterkes. Midlertidige brukstillatelser skal være unntaket, og kun benyttes i tilfeller der det er helt nødvendig.
  • Utfører du mindre tiltak på bebygd eiendom, kan tiltakshaver selv være ansvarlig på frittliggende bygninger og tillbygg inntil 100 kvm som ikke skal benyttes til beboelsesrom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer