Nye drømmehus anno 2008

På jakt etter flunkende nytt ferdighus til tomten din? Da er du kommet til rett sted.

Publisert
Sist oppdatert
80 prosent tar utgangspunkt i et ferdighus når de bygger enebolig.Kåre Elnan, partner i Prognosesenteret.


Årets huskataloger har mye nytt og moderne å se på - samtidig som det klart fremgår at også den nostalgiske, romantiske og klassiske stilen lever i beste velgående.

Her er årets nyheter fra de norske ferdighus-produsentene.

Bildespesial: Nye ferdighus 2008

Hva er hot - og not?

Modell Borg fra Block Watne.
Modell Borg fra Block Watne. Vis mer

Nye drømmehus anno 2008

  1. Se nye ferdighus 2008


Prognosesenteret holder i disse dagene på med en oppdatering av hvilke hustyper som nordmenn helst vil ha. Den siste undersøkelsen ble gjort for cirka to år siden.

- Vi har tidligere sett at nordmenn er relativt tradisjonsbundne i sine boligstilspreferanser, og dette gjelder spesielt for eneboliger. Selv om det likevel har vært en viss endring mot det mer moderne, sier partner i Prognosesenteret, Kåre Elnan.

Hvilke forventninger har dere til resultatene av den oppdaterte undersøkelsen?

- Sett i lyset av de to foregående undersøkelsene, så får vi se om tendensen med det litt mer moderne preget fortsetter, sier han.

Elnan gjør det imidlertid klart at det vil være ren spekulasjon å komme med konkrete antakelser før resultatene foreligger.

Bildespesial: Nye ferdighus anno 2008

Hvorfor ferdighus?

Skal man tro statistikken, er i alle fall nordmenn glad i ferdighus. Ifølge Kåre Elnan er det omtrent 80 prosent som tar utgangspunkt i et ferdighus når de skal bygge ny enebolig, og "bare" 20 prosent som kjøper et "rent" arkitekttegnet produkt. Det er imidlertid ikke uvanlig at man får tegnet et ferdighus litt om. (Og for god ordens skyld: Ferdighus betyr ikke dårlig byggeskikk, de er ofte artiktekttegnet).

- Det er nok økonomien som er mest bestemmende for dette, men det går også på at folk ofte kjøper ferdige pakker, der man altså kjøper bolig i et prosjekt hvor tomten også inngår, sier partneren i Prognosesenteret.

Selge? Se også: Hva er boligen din verdt?

Men er andelen ferdighus økende eller fallende?

- Det er altså en økende tendens til at flere kjøper enebolig i prosjekt, og det viser kanskje at andelen arkitekttegnede hus har gått ned. Men omvendt så er det flere som har bedre økonomi, noe som trekker i motsatt retning, avslutter han.

Se også: Drømmehusene fra 2007

Hvem er med?

Totalt 25 norske ferdighusleverandører er blitt kontaktet, og av disse har ni nyheter fra det siste året. Andre ni har gitt oss tilbakemelding om at de ikke har nyheter. De resterende syv leverandørene er blitt kontakte minst to ganger, men har ikke hatt anledning, eller har ikke ønsket, å delta.

Dersom du ønsker å vite mer om noen av produsentene kan du finne dem her:

www.hellvikhus.no, www.handverksmur.no, www.boligpartner.no, www.norgeshus.no, www.blockwatne.no, www.systemhus.no, www.byggmann.no, www.mesterhus.no, www.nordbohus.no, www.norskehus.no, www.hibahus.no, www.urbanikhus.no, www.vestlandshus.no, www.iec-hus.no, www.alvsbyhus.no, www.morehus.no, www.murgaard.no, www.fjogstad-hus.no, www.follohus.no, www.dhh.no, www.hortenhus.no, www.idehus.no, www.hedalm-anebyhus.no, www.trivselhus.no, www.ferdighus.no.

Tidligere artikler om ferdighus:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer