Nye elforskrifter regulerer stikkontaktene dine

Med seks stikk bak TV-en og fire ved spisebordet skal norske boliger bli mer brannsikre.

Forgrenere og skjøteledninger skal kun brukes midlertidig - så for å unngå at de ender opp som permanente løsninger, stilles det nå krav til antall stikkontakter når vi bygger nytt eller renoverer. Foto: colourbox.com
Forgrenere og skjøteledninger skal kun brukes midlertidig - så for å unngå at de ender opp som permanente løsninger, stilles det nå krav til antall stikkontakter når vi bygger nytt eller renoverer. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stor belastning på skjøteledninger og forgrenere kan føre til varmeutvikling og brann, og selv om ikke dette er et daglig problem er risikoen såpass stor at Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) tidligere har gått ut og anbefalt at man ikke bruker disse i faste installasjoner.

Dette gjelder for eksempel bak TV-en for å sørge for at TV, dekoder, Blu-ray-spiller og høyttalere får strøm, eller under kontorpulten for å romme ruter eller modem, PC, skjerm, et cetera.

I elforskriften NEK 400:2010 er det derfor slått fast at hvor mange stikkontakter du må ha dersom du bygger nytt - eller pusser opp. Flytter du på TV-en, for eksempel til et annet rom, må du ha hele seks stikkontakter tilgjengelig.

– Grunnen til at man stiller krav i normen om flere uttak har med at man ser at en god del bruker skjøteledninger til mer enn det de er tiltenkt for. I stedet for at man setter opp nye stikkontakter eller nye ledninger fra sikringsskapet, bruker folk skjøteledning. Dette har ført til en god del branner, sier Terje Hansen, teknisk direktør i Foreningen for EL og IT- bedriftene (Nelfo) til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer