Nye EU-krav: Blir lettere å reparere elektronikk

Snart kommer nye økodesignkrav og ny energimerking av elektronikk.

LETTERE Å REPARERE: EU stiller nå strengere krav til produsentene av elektronikk og elektriske produkter. De må besørge tilgjengelighet på reservedeler i opptil 10 år, noe som skal gjøre det lettere for forbrukere å kunne få reparere produkter som går i stykker. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
LETTERE Å REPARERE: EU stiller nå strengere krav til produsentene av elektronikk og elektriske produkter. De må besørge tilgjengelighet på reservedeler i opptil 10 år, noe som skal gjøre det lettere for forbrukere å kunne få reparere produkter som går i stykker. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2015 satte EU i gang med å se på gevinsten ved å stille strengere krav til økt reparerbarhet på elektronikk. De så både på de samfunnsøkonomiske og miljømessige virkningene i EU knyttet til å sette krav om at produkter lettere skal kunne la seg reparere.

Og nå kommer altså kravene.

Reservedeler i opptil 10 år

EU lanserte nylig en stor regelverkspakke om økodesign og energimerking. Og punktet om økt reparerbarhet er en del av økodesignkravene.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forteller til Dinside at de nye kravene fra EU skal gjøre det lettere å reparere og resirkulere husholdningsprodukter som tv og kjøleskap.

- De nye økodesignkravene strammer inn kravene til energieffektivitet og inneholder nye krav til ressurseffektivitet i form av at reservedeler skal være tilgjengelig i opptil ti år etter kjøpet for noen av produktene, forteller Ingvill Sjøvold Nilsen, overingeniør ved energiavdelingen i NVE.

Reservedelene skal gjøres tilgjengelig innen 15 dager og informasjon om hvordan produktet kan repareres skal gjøres tilgjengelig for profesjonelle reparatører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer