Nye EU-krav: Blir lettere å reparere elektronikk

Snart kommer nye økodesignkrav og ny energimerking av elektronikk.

LETTERE Å REPARERE: EU stiller nå strengere krav til produsentene av elektronikk og elektriske produkter. De må besørge tilgjengelighet på reservedeler i opptil 10 år, noe som skal gjøre det lettere for forbrukere å kunne få reparere produkter som går i stykker. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
LETTERE Å REPARERE: EU stiller nå strengere krav til produsentene av elektronikk og elektriske produkter. De må besørge tilgjengelighet på reservedeler i opptil 10 år, noe som skal gjøre det lettere for forbrukere å kunne få reparere produkter som går i stykker. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2015 satte EU i gang med å se på gevinsten ved å stille strengere krav til økt reparerbarhet på elektronikk. De så både på de samfunnsøkonomiske og miljømessige virkningene i EU knyttet til å sette krav om at produkter lettere skal kunne la seg reparere.

Og nå kommer altså kravene.

Reservedeler i opptil 10 år

EU lanserte nylig en stor regelverkspakke om økodesign og energimerking. Og punktet om økt reparerbarhet er en del av økodesignkravene.

Vis mer

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forteller til Dinside at de nye kravene fra EU skal gjøre det lettere å reparere og resirkulere husholdningsprodukter som tv og kjøleskap.

- De nye økodesignkravene strammer inn kravene til energieffektivitet og inneholder nye krav til ressurseffektivitet i form av at reservedeler skal være tilgjengelig i opptil ti år etter kjøpet for noen av produktene, forteller Ingvill Sjøvold Nilsen, overingeniør ved energiavdelingen i NVE.

Reservedelene skal gjøres tilgjengelig innen 15 dager og informasjon om hvordan produktet kan repareres skal gjøres tilgjengelig for profesjonelle reparatører.

- Når det blir lettere å reparere produktene, reduseres behovet for å kjøpe nytt. Da sparer forbrukeren penger, mens klimagassutslippene og ressursbruken ved å produsere nytt går ned, sier direktør i NVE, Anne Vera Skrivarhaug.

Det er stor enighet både blant politikere og miljøorganisasjoner om at det bør bli lettere å reparere produkter - slik at forbrukerne velger å reparere heller enn å kjøpe nytt. Elektronikkbransjen har også ønsket seg momsreduksjon på reservedeler og reparasjoner for å stimulere til dette.

Skjerpede energikrav

De nye reglene omfatter ikke bare skjerpede krav til at elektronikkprodusentene må levere reservedeler lenger.

Også kravene til økt energieffektivitet skjerpes:

Kjøleskap, frysere, vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, fjernsyn og lyspærer er blant produktene som skal bruke mindre strøm enn i dag.

– Som følge av økodesign og energimerking vil vi i 2030 spare 3 TWh i året sammenliknet med i dag. Det tilsvarer elforbruket til over 1 million elbiler i Norge, sier Skrivarhaug, og viser til en analyse av NVE fra 2018 og 2019.

På toppen av dette kommer besparelsene som de nye EU-kravene til energieffektivitet vil gi.

Nilsen nevner nye krav til vaskemaskiner som et av produktgruppene med nye krav de nye EU-kravene:

Det settes et maksimumstak på hvor mye vann vaskemaskiner kan bruke per vaskesyklus.

Tidligere har det kun vært krav om å opplyse om hvor mye vann maskinen bruker. Samtidig skal ikke kvaliteten på vaskingen bli dårligere av at bruken av vann begrenses.

Andre produkter som også får nye krav til energibruk er elektriske motorer, eksterne strømkilder, krafttransformatorer, kjøleapparater med direktesalgsfunksjon og sveiseutstyr.

Nye krav fra 1. mars 2021

Nilsen sier til Dinside at det ser ut til at det er sammenfall mellom virkningsdato for økodesignkrav (energieffektivitets- og ressurseffektivitetskrav) og når ny energietikett skal bli synlig hos forhandler.

- Her ser det ut til at 1. mars 2021 går igjen som virkningsdato, med unntak av belysning som har virkningsdato 1. september 2021, forteller Nilsen.

Dette er datoer for ikrafttredelse i EU.

Hun sier at regelverket tidligst kan tre i kraft i Norge i 2020.

- Det er vanskelig å sette noen eksakt dato for når regelverket kan tre i kraft i Norge, fordi det avhenger av EØS-komiteens behandling. Dersom EØS-komiteen bestemmer å innlemme regelverket i EØS-avtalen, skal vi normalt gjennomføre regelverket i Norge relativt raskt etter dette, sier Nilsen.

- Forutsatt at regelverket trer i kraft i Norge i 2020, vil virkningsdato for kravene være de samme som i EU, sier hun videre.

Men hun poengterer også at dersom regelverket trer i kraft i Norge etter virkningsdato i forordningen, vil virkningsdato være den samme som ikrafttredelsesdato, slik at regelverket og kravet iverksettes samtidig.

Noen produktgrupper fra Økodesignpakken som ble offentliggjort 1. oktober 2019:

- Kjøleapparater: Økodesignregelverket skal publiseres i EUs lovtidende (Official Journal) den 5. desember 2019, og tre i kraft i EU 20 dager senere (25. desember 2019.). Virkningsdato for økodesignkravene er 1. mars 2021. Det gjelder både kravene til energieffektivisering og kravene til ressurseffektivitet (= lettere å reparere).

Energietikett vil bli synlig hos forhandlere fra 1. mars 2021.

- Belysning: Økodesignregelverket skal publiseres i EUs lovtidende (Official Journal) den 5. desember 2019, og tre i kraft i EU 20 dager senere (25. desember 2019.). Virkningsdato for økodesignkravene er 1. september 2021. Her ser det ifølge Nilsen ikke ut til at det stilles krav om reparerbarhet.

Energietikett vil bli synlig hos forhandlere fra 1. september 2021.

- Oppvaskmaskiner: Økodesignregelverket skal publiseres i EUs lovtidende (Official Journal) den 5. desember 2019, og tre i kraft i EU 20 dager senere (25. desember 2019.). Virkningsdato for økodesignkravene er 1. mars 2021, med et unntak. Virkningsdato gjelder både kravene til energieffektivisering og kravene til ressurseffektivitet (= lettere å reparere).

Energietikett vil bli synlig hos forhandlere fra 1. mars 2021.

- Vaskemaskiner: Økodesignregelverket skal publiseres i EUs lovtidende (Official Journal) den 5. desember 2019, og tre i kraft i EU 20 dager senere (25. desember 2019.). Virkningsdato for økodesignkravene er 1. mars 2021, med et unntak. Virkningsdato gjelder både kravene til energieffektivisering og kravene til ressurseffektivitet (= lettere å reparere).

Energietikett vil bli synlig hos forhandlere fra 1. mars 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer