Nye hus er for dårlige

Selv nye boliger holder ikke radonstrålingen ute, viser undersøkelse fra Statens strålevern.

Tilsynelatende idyll, men en usynlig fare truer i mange norske hjem. Foto: Colourbox.com
Tilsynelatende idyll, men en usynlig fare truer i mange norske hjem. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren 2008 gjennomførte Statens Strålevern radonmålinger i 750 tilfeldig valgte boliger som var bygget fra og med år 2000 og senere. I samme periode ble 100 nye boliger i kommuner kjent for høye radonkonsentrasjoner undersøkt.

Alle typer boliger var med i undersøkelsen, som avdekker at nybygg ikke er tilstrekkelig beskyttet mot radonstråling.

Les også: 12 råd for et bedre inneklima

Verst i kjelleren

Radongassen kommer i hovedsak fra grunnen under boligen, og det er utettheter i byggekonstruksjonen som fører til at den trenger inn i boligen. Det kan være sprekker i fundamentet, for eksempel. Radon kan også komme inn i boligen med vann fra private borebrønner.

Undersøkelsen viser at kjeller/sokkeletasjer har dobbelt så høy radonkonsentrasjon som 1. etasje. Av samme årsak viser det seg at blokkleiligheter og terrasseleiligheter har klart lavere konsentrasjoner av radon enn rekkehus og eneboliger.

Grensenivå for radonstråling i bolighus er 200 Bequerel per kubikkmeter. 7 prosent av boligene i undersøkelsen hadde minst ett måleresultat som overskred dette, og en bolig hadde konsentrasjoner på nær 3.000 Bq per kubikkmeter. (Alle boligene ble målt i to forskjellige rom over en periode på minimum to måneder.)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer